Iurie Morcotîlo: Companii cu fondatori comuni și aceleași adrese juridice participă și câștigă licitațiile publice în sistemul educațional din municipiul Chișinău

Interviu video 27 septembrie 2016 741

Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.



Aceste companii sunt orientate aproape în exclusivitate pe piața de achiziții din sistemul educațional din Chișinău, spune cercetătorul. De asemenea, companiile care prestează servicii de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală și-au împărți piața între ele și strecoară în mod intenționat greșeli tehnice în ofertele prezentate la concurs pentru ca licitația să poată fi câștigată de o anumită firmă. În acest fel, este prejudiciat bugetul municipal, a menționat Iurie Morcotîlo.

Natalia Enache

Aceste companii sunt orientate aproape în exclusivitate pe piața de achiziții din sistemul educațional din Chișinău, spune cercetătorul. De asemenea, companiile care prestează servicii de alimentație în instituțiile de învățământ din capitală și-au împărți piața între ele și strecoară în mod intenționat greșeli tehnice în ofertele prezentate la concurs pentru ca licitația să poată fi câștigată de o anumită firmă. În acest fel, este prejudiciat bugetul municipal, a menționat Iurie Morcotîlo.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interviu video

FOSTUL MINISTRU AL FINANȚELOR, VEACESLAV NEGRUȚA: REPUB...

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată riscurile pe care le comportă pachetul de legi recent adoptate de Parlament cu privire la amnistierea fiscală și la declararea voluntară a capitalurilor.

13 august 2018
987
Interviu video

Vladimir Cebotari: Sunt mulţi oameni dedicaţi şi bine i...

Ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru Moldova Curată despre etapa la care se află în prezent reformele în domeniul justiţiei. Deşi recunoaşte că încrederea populaţiei în justiţia din Republica Moldova este una foarte joasă, Vladimir Cebotari este de părere că lucrurile încep să se schimbe spre bine în acest sector.

02 noiembrie 2015
721
Interviu video

„Ţara noastră nu este un elev rău, dar politicul rămâne...

Reprezentanta Republicii Moldova la GRECO (Grupul statelor contra corupţiei),  un Comitet de monitorizare al Consiliului Europei instituit în baza unui acord parţial şi lărgit, anunţă că activitatea Comisiei Naţionale de Integritate va fi supusă unei prime evaluări internaţionale în anul 2015 în cadrul celei de-a patra runde de evaluare GRECO. Cornelia Vicleanschi crede că disensiunile apărute între membrii Comisiei se explică prin lacunele din legislaţia care reglementează activitatea instituţiei, iar GRECO ar putea interveni cu anumite recomandări de natură să le elimine. 

01 august 2014
746
Interviu video

Olesea Stamate: ”Agenția Achizițiilor Publice ar trebui...

Noua Lege privind achizițiile publice, care a intrat în vigoare la 1 mai, 2016, nu clarifică pe deplin modul în care trebuie să decurgă procesul de planificare, afirmă președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Potrivit ei, situația privind planificarea achizițiilor a rămas defectuoasă, la fel ca și în legea precedentă, fapt ce oferă mai puține posibilități pentru societate să monitorizeze gestionarea banilor publici și eficiență redusă la cheltuirea resurselor bugetare.

18 iulie 2016
824
Interviu video

„Guvernul are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile...

Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, a vorbit în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată despre reformele necesare în domeniul Justiţiei, a amintit cât de importantă este lupta cu flagelul corupţiei şi a comentat situaţia din sectorul financiar-bancar al ţării. În context, diplomatul a subliniat că noul Guvern are şanse bune dacă îşi va onora obligaţiile şi va continua reformele.

25 februarie 2015
763
Interviu video

"Trebuie să rupem cercul vicios al instituţiilor politi...

Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, a comentat în cadrul unui interviu acordat portalului Moldova Curată politizarea instituţiilor din Republica Moldova. "Există o serie de instituţii în stat care nu trebuie politizate. Societatea civilă a optat întotdeauna pentru depolitizarea Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, Serviciului de Informaţii şi Securitate etc. Cedarea acestor instituţii de control opoziţiei ar fi o greşeală pentru că, de fapt, se revine la politizarea lor. Trebuie să rupem acest cerc vicios: Procuratura politizată, Serviciul de Informaţii şi Securitate politizat, Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică politizată etc", a declarat analistul. Citiţi AICI interviul integral.  

06 ianuarie 2015
755