La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia, democratul Ion Dascăl, se întreține din afacerea tatălui său

Arhiva 7 iunie 2018 1117
Ion Dascăl, noul președinte al raionului Drochia.

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.



Vasile Grădinaru, ales cu trei ani în urmă preşedinte al raionului Drochia din partea PDM, a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție din cauza unor probleme de sănătate. La începutul mandatului său, Vasile Grădinaru a fost în vizorul presei, întrucât la cinci luni de la ocuparea funcției publice nu își declarase averea. Atunci el a spus pentru Moldova Curată că este un ”om al pământului”, activând mai mulți ani în domeniul agriculturii, și nu știa că trebuie să depună o astfel de declarație.

Foto de la stânga la dreapta: Vasile Grădinaru, Corneliu Padevici și Ion Dascăl.

Incompatibilitate de funcții?

Acum Grădinaru este înlocuit de către Ion Dascăl, secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până acum Ion Dascăl a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP). Potrivit publicației ”Glia Drochiană”, anterior Ion Dascăl a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

Noul președinte de raion este, din anul 2011, director și fondator al ”Dascapital” SRL, firmă cu activitate în domeniul agriculturii. După ce a fost numit șef al Centrului multifuncțional, în luna aprilie curent, Ion Dascăl nu și-a depus atribuțiile de director, activând în două funcții concomitent, fapt ce contravine Legii cu declararea averii și a intereselor personale. Demnitarul consideră că nu a admis nici o incompatibilitate de funcții. ”Nu are nici o treabă, nu încurcă una la alta”, a declarat Ion Dascăl pentru Moldova Curată. Articolul 16 al Legii prevede însă că ”subiectul declarării se află într-o stare de incompatibilitate în cazul în care pe lângă funcţia publică sau de demnitate publică deține/exercită simultan o altă funcţie, calitate sau activitate, fapt care este interzis prin Constituţia Republicii Moldova şi/sau prin alte acte legislative”.

Un an fără nici un bănuț

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Ion Dascăl nu a indicat nici un venit, bunuri imobile sau mobile, dar nici conturi bancare. Demnitarul a spus că declarația ar fi completat-o contabila sa și a precizat că anul trecut nu a avut venituri, deoarece la firmă ar lucra împreună cu tatăl său. Acesta a mai spus că abia în acest an va perfecta actele pentru a deveni proprietarul unei case de locuit, moștenire de la bunica soției sale.

Filantrop în raionul Drochia

Ion Dascăl este un tânăr democrat foarte activ, judecând după comunicatele și fotografiile plasate pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia. Astfel, în luna mai curent, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, deputatul Corneliu Padnevici și fostul președinte de raion Vasile Grădinaru, apar în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată și pe site-ul Consiliul Raional Drochia.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat:Ghenadi Mitriuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1567
Arhiva

Un primar şi-a retrogradat soţia: a concediat-o din fun...

Pantelei Mîţa, primarul satului Alexeevca din raionul Floreşti, şi-a concediat soţia care deţinea funcţia de contabil-şef în cadrul primăriei pentru a soluţiona un eventual conflict de interese, însă a reangajat-o în funcţiile de paznic şi arhivar. Alesul local declară însă că nu avea altă soluţie, deoarece soţia sa rămânea fără serviciu şi ar fi fost păcat de experienţa ei de treizeci de ani de muncă în calitate de contabil-şef în colhoz.

04 noiembrie 2015
1115
Arhiva

Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.

16 ianuarie 2014
1224
Arhiva

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de c...

Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de control legal referitor la integritatea persoanelor cu funcţii publice”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) pe data de 30 aprilie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, membri ai Comisiei Naţionale de Integritate, oameni politici, jurnalişti.

30 aprilie 2013
880
Arhiva

Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...

Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.

24 august 2015
987
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...

Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?

07 noiembrie 2017
1236