La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia, democratul Ion Dascăl, se întreține din afacerea tatălui său

Arhiva 7 iunie 2018 127
Ion Dascăl, noul președinte al raionului Drochia.

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.Vasile Grădinaru, ales cu trei ani în urmă preşedinte al raionului Drochia din partea PDM, a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție din cauza unor probleme de sănătate. La începutul mandatului său, Vasile Grădinaru a fost în vizorul presei, întrucât la cinci luni de la ocuparea funcției publice nu își declarase averea. Atunci el a spus pentru Moldova Curată că este un ”om al pământului”, activând mai mulți ani în domeniul agriculturii, și nu știa că trebuie să depună o astfel de declarație.

Foto de la stânga la dreapta: Vasile Grădinaru, Corneliu Padevici și Ion Dascăl.

Incompatibilitate de funcții?

Acum Grădinaru este înlocuit de către Ion Dascăl, secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până acum Ion Dascăl a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP). Potrivit publicației ”Glia Drochiană”, anterior Ion Dascăl a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

Noul președinte de raion este, din anul 2011, director și fondator al ”Dascapital” SRL, firmă cu activitate în domeniul agriculturii. După ce a fost numit șef al Centrului multifuncțional, în luna aprilie curent, Ion Dascăl nu și-a depus atribuțiile de director, activând în două funcții concomitent, fapt ce contravine Legii cu declararea averii și a intereselor personale. Demnitarul consideră că nu a admis nici o incompatibilitate de funcții. ”Nu are nici o treabă, nu încurcă una la alta”, a declarat Ion Dascăl pentru Moldova Curată. Articolul 16 al Legii prevede însă că ”subiectul declarării se află într-o stare de incompatibilitate în cazul în care pe lângă funcţia publică sau de demnitate publică deține/exercită simultan o altă funcţie, calitate sau activitate, fapt care este interzis prin Constituţia Republicii Moldova şi/sau prin alte acte legislative”.

Un an fără nici un bănuț

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Ion Dascăl nu a indicat nici un venit, bunuri imobile sau mobile, dar nici conturi bancare. Demnitarul a spus că declarația ar fi completat-o contabila sa și a precizat că anul trecut nu a avut venituri, deoarece la firmă ar lucra împreună cu tatăl său. Acesta a mai spus că abia în acest an va perfecta actele pentru a deveni proprietarul unei case de locuit, moștenire de la bunica soției sale.

Filantrop în raionul Drochia

Ion Dascăl este un tânăr democrat foarte activ, judecând după comunicatele și fotografiile plasate pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia. Astfel, în luna mai curent, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, deputatul Corneliu Padnevici și fostul președinte de raion Vasile Grădinaru, apar în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată și pe site-ul Consiliul Raional Drochia.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
119
Arhiva

Declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2013 v...

Există riscul ca cele peste o sută de mii de declaraţii de avere şi de interese care au fost depuse în acest an la Comisia Naţională de Integritate (CNI) să fie accesibile publicului abia în luna septembrie, spune preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Întârzierea ar fi o consecinţă a lipsei de bani destinaţi procesării declaraţiilor.

16 aprilie 2014
132
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
199
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
165
Arhiva

Profil candidat: Eduard Smirnov

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
146
Arhiva

Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiilor la CN...

La 20 aprilie, adică astăzi, este data limită când Comisia Naţională de Integritate (CNI) mai poate primi declaraţiile de venituri şi proprietate şi de interese personale pentru anul 2015. Până astăzi,  la CNI erau depuse circa 72 de mii de declaraţii.

20 aprilie 2016
122