La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia, democratul Ion Dascăl, se întreține din afacerea tatălui său

Arhiva 7 iunie 2018 1102
Ion Dascăl, noul președinte al raionului Drochia.

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.



Vasile Grădinaru, ales cu trei ani în urmă preşedinte al raionului Drochia din partea PDM, a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție din cauza unor probleme de sănătate. La începutul mandatului său, Vasile Grădinaru a fost în vizorul presei, întrucât la cinci luni de la ocuparea funcției publice nu își declarase averea. Atunci el a spus pentru Moldova Curată că este un ”om al pământului”, activând mai mulți ani în domeniul agriculturii, și nu știa că trebuie să depună o astfel de declarație.

Foto de la stânga la dreapta: Vasile Grădinaru, Corneliu Padevici și Ion Dascăl.

Incompatibilitate de funcții?

Acum Grădinaru este înlocuit de către Ion Dascăl, secretar executiv al Oficiului Teritorial Drochia al Partidului Democrat. Până acum Ion Dascăl a deținut funcția de șef al Centrului multifuncţional de prestare a serviciilor publice, din cadrul Agenţiei Servicii Publice (ASP). Potrivit publicației ”Glia Drochiană”, anterior Ion Dascăl a fost reprezentantul Moldtelecom în raioanele Drochia, Râșcani și Glodeni.

Noul președinte de raion este, din anul 2011, director și fondator al ”Dascapital” SRL, firmă cu activitate în domeniul agriculturii. După ce a fost numit șef al Centrului multifuncțional, în luna aprilie curent, Ion Dascăl nu și-a depus atribuțiile de director, activând în două funcții concomitent, fapt ce contravine Legii cu declararea averii și a intereselor personale. Demnitarul consideră că nu a admis nici o incompatibilitate de funcții. ”Nu are nici o treabă, nu încurcă una la alta”, a declarat Ion Dascăl pentru Moldova Curată. Articolul 16 al Legii prevede însă că ”subiectul declarării se află într-o stare de incompatibilitate în cazul în care pe lângă funcţia publică sau de demnitate publică deține/exercită simultan o altă funcţie, calitate sau activitate, fapt care este interzis prin Constituţia Republicii Moldova şi/sau prin alte acte legislative”.

Un an fără nici un bănuț

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Ion Dascăl nu a indicat nici un venit, bunuri imobile sau mobile, dar nici conturi bancare. Demnitarul a spus că declarația ar fi completat-o contabila sa și a precizat că anul trecut nu a avut venituri, deoarece la firmă ar lucra împreună cu tatăl său. Acesta a mai spus că abia în acest an va perfecta actele pentru a deveni proprietarul unei case de locuit, moștenire de la bunica soției sale.

Filantrop în raionul Drochia

Ion Dascăl este un tânăr democrat foarte activ, judecând după comunicatele și fotografiile plasate pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al Consiliului Raional Drochia. Astfel, în luna mai curent, Ion Dascăl, împreună cu alți democrați, deputatul Corneliu Padnevici și fostul președinte de raion Vasile Grădinaru, apar în fotografii împărțind daruri. Ei au donat o mașină de spălat unei familii cu mulți copii, acțiune mediatizată și pe site-ul Consiliul Raional Drochia.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
983
Arhiva

Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc:...

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.

01 februarie 2017
865
Arhiva

Mister plătit din bani publici: Secretariatul Parlament...

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cheltuit anul trecut circa 158 de mii de lei ca să-i înveţe limba engleză pe funcţionarii instituţiei. Deşi cursurile au fost achitate din bani publici, Secretariatul a refuzat să ne furnizeze numele celor instruiţi, menţionând că va face acest lucru doar după ce aceştia îşi vor da acordul.

31 ianuarie 2017
722
Arhiva

Profil candidat: Constantin Tutu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1373
Arhiva

Interese cu „tensiune înaltă”

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

11 martie 2014
1264
Arhiva

Preşedintele Judecătoriei Râşcani a fost iertat de CNI...

Oleg Melniciuc, preşedintele Judecătoriei Râşcani din municipiul Chişinău, şi-a promovat rudele angajate în această instanţă. Astfel, anul trecut, când sora soţiei sale a fost angajată în funcţia de grefieră, doar cu jumătate de salariu, la scurt timp, magistratul a emis un ordin prin care i-a acordat o normă deplină. Pe nepotul său l-a angajat prin cumul în calitate de administrator al reţelei de calculatoare a instanţei. Deşi a semnat mai multe acte administrative în situaţie de conflict de interese, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cazul lui Melniciuc. Experţi anticorupţie cred că membrii CNI nu au procedat corect.

16 februarie 2015
1377