Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

Arhiva 16 ianuarie 2014 1408
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.



Procurori cu averile verificate

Membrii CNI au decis să verifice averile a cinci procurori. Este vorba de Anatolie Pârnău, procuror la Procuratura Generală; procurorii de la Procuratura municipiului Chişinău: Octavian Pavlovschi, Corneliu Pleşca şi Victor Plugaru. De asemenea, îi va fi verificată şi averea procurorului din Anenii Noi, Serghei Podrez.

Averi şi interese nedeclarate la Curtea de Conturi?

În aceeaşi şedinţă, CNI a iniţiat procedura de control şi pe numele a cinci angajaţi ai Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Aceştia sunt suspectaţi de Comisie că nu ar fi indicat în declaraţia de avere şi cea de interese personale pentru anul 2012 toate averile și interesele. Este vorba de Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi; controlorii superiori de stat: Violeta Andrieş şi Diana Grigoriev; Viorica Verdeş, şefă de direcţie la Curtea de Conturi; Constantin Furculiţa, controlor principal de stat.

Interese semnalate de Moldova Curată

În cadrul şedinţei, CNI a expus şi rezultatele controalelor iniţiate pe numele primarilor Oleg Nastas din comuna Regina Maria, Soroca, şi Iurie Buga din comuna Micleşti, Criuleni, după ce Moldova Curată a semnalat situaţii de eventuale conflicte de interese.

Membrii Comisiei au constatat că alesul local din Regina Maria a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM, s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri.

Moldova Curată a scris despre primarul din comuna Micleşti care ar fi avut în subordinea sa două rude: pe soţia sa - contabila primăriei, socrul său - inginerul cadastral. În timpul controlului efectuat de CNI, primarul din Micleşti şi-a concediat socrul, iar în cazul soţiei, Comisia a constatat că ea era angajată doar pe 0,25 % din salariu, fiind în subordinea contabilei-şefe, dar nu a primarului. 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...

Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese,  funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.

09 septembrie 2016
1514
Arhiva

Procurorul raionului Ștefan Vodă: „Din salariul de proc...

Petru Tofan, procurorul raionului Ștefan Vodă, deține în prezent trei apartamente: unul în orașul Ștefan Vodă și două la Chișinău. El are 4 copii și conduce procuratura raională din anul 2005. Un apartament i-a fost repartizat de către Consiliul Raional Ștefan-Vodă, iar altele două le-a cumpărat, în baza unor contracte de investiții, cu banii părinților săi, care au vândut proprietăți la Florești și în capitală. Procurorul spune că are toate contractele și poate justifica orice achiziție, menționând că numai datorită părinților săi are locuință.  

31 iulie 2016
1224
Arhiva

Profil candidat: Petru Burlacu

Integritate în activitatea politică

14 februarie 2019
1834
Arhiva

Cunoaște-ți candidatul!

În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică  profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.

10 octombrie 2019
1045
Arhiva

Masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului:...

28 decembrie 2016
880
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legea privind liberalizarea...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului: efecte economice și fiscale vs pericole de subminare a eforturilor anticorupție”, care va avea loc joi, 22 decembrie 2016, în sala de conferinţe a Hotelului „Jazz”.

20 decembrie 2016
898