Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

Arhiva 16 ianuarie 2014 433
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.Procurori cu averile verificate

Membrii CNI au decis să verifice averile a cinci procurori. Este vorba de Anatolie Pârnău, procuror la Procuratura Generală; procurorii de la Procuratura municipiului Chişinău: Octavian Pavlovschi, Corneliu Pleşca şi Victor Plugaru. De asemenea, îi va fi verificată şi averea procurorului din Anenii Noi, Serghei Podrez.

Averi şi interese nedeclarate la Curtea de Conturi?

În aceeaşi şedinţă, CNI a iniţiat procedura de control şi pe numele a cinci angajaţi ai Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Aceştia sunt suspectaţi de Comisie că nu ar fi indicat în declaraţia de avere şi cea de interese personale pentru anul 2012 toate averile și interesele. Este vorba de Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi; controlorii superiori de stat: Violeta Andrieş şi Diana Grigoriev; Viorica Verdeş, şefă de direcţie la Curtea de Conturi; Constantin Furculiţa, controlor principal de stat.

Interese semnalate de Moldova Curată

În cadrul şedinţei, CNI a expus şi rezultatele controalelor iniţiate pe numele primarilor Oleg Nastas din comuna Regina Maria, Soroca, şi Iurie Buga din comuna Micleşti, Criuleni, după ce Moldova Curată a semnalat situaţii de eventuale conflicte de interese.

Membrii Comisiei au constatat că alesul local din Regina Maria a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM, s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri.

Moldova Curată a scris despre primarul din comuna Micleşti care ar fi avut în subordinea sa două rude: pe soţia sa - contabila primăriei, socrul său - inginerul cadastral. În timpul controlului efectuat de CNI, primarul din Micleşti şi-a concediat socrul, iar în cazul soţiei, Comisia a constatat că ea era angajată doar pe 0,25 % din salariu, fiind în subordinea contabilei-şefe, dar nu a primarului. 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără ave...

În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

30 iunie 2015
323
Arhiva

”Testarea la poligraf: un deceniu de eșecuri sau de reu...

27 februarie 2018
288
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
311
Arhiva

Profil candidat: Oleg Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
537