Preşedintele Curţii de Conturi şi procurori, la CNI

Arhiva 16 ianuarie 2014 1225
Preşedintele, vicepreşedintele şi membrii CNI

În şedinţa din 16 ianuarie 2014, Comisia Naţională de Integritate a iniţiat controlul  averilor  a cinci procurori,  cinci angajaţi ai Curţii de Conturi  şi a examinat rezultatele controalelor pe numele a doi primari.Procurori cu averile verificate

Membrii CNI au decis să verifice averile a cinci procurori. Este vorba de Anatolie Pârnău, procuror la Procuratura Generală; procurorii de la Procuratura municipiului Chişinău: Octavian Pavlovschi, Corneliu Pleşca şi Victor Plugaru. De asemenea, îi va fi verificată şi averea procurorului din Anenii Noi, Serghei Podrez.

Averi şi interese nedeclarate la Curtea de Conturi?

În aceeaşi şedinţă, CNI a iniţiat procedura de control şi pe numele a cinci angajaţi ai Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Aceştia sunt suspectaţi de Comisie că nu ar fi indicat în declaraţia de avere şi cea de interese personale pentru anul 2012 toate averile și interesele. Este vorba de Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi; controlorii superiori de stat: Violeta Andrieş şi Diana Grigoriev; Viorica Verdeş, şefă de direcţie la Curtea de Conturi; Constantin Furculiţa, controlor principal de stat.

Interese semnalate de Moldova Curată

În cadrul şedinţei, CNI a expus şi rezultatele controalelor iniţiate pe numele primarilor Oleg Nastas din comuna Regina Maria, Soroca, şi Iurie Buga din comuna Micleşti, Criuleni, după ce Moldova Curată a semnalat situaţii de eventuale conflicte de interese.

Membrii Comisiei au constatat că alesul local din Regina Maria a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de circa 1,8 milioane de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM, s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri.

Moldova Curată a scris despre primarul din comuna Micleşti care ar fi avut în subordinea sa două rude: pe soţia sa - contabila primăriei, socrul său - inginerul cadastral. În timpul controlului efectuat de CNI, primarul din Micleşti şi-a concediat socrul, iar în cazul soţiei, Comisia a constatat că ea era angajată doar pe 0,25 % din salariu, fiind în subordinea contabilei-şefe, dar nu a primarului. 

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
769
Arhiva

Webinar: Cum se implică tinerii în obţinerea informaţii...

Ştiu tinerii să folosească Legea privind accesul la informaţie? Cum tratează autorităţile locale, centrale ori şcoala întrebările tinerilor, cum înteleg să răspundă şi cum trebuie tinerii să procedeze atunci când se confruntă cu un refuz categoric? Alianţa pentru o Românie Curată şi Iniţiativa pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova vă invită să vă înscrieţi la cel de-al treilea webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregătire.

24 august 2015
988
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
942
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
940
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
812
Arhiva

CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.

11 iulie 2013
925