Profil candidat: Bogdat Țîrdea
Bogdat Țârdea este politolog. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” de la Chișinău și Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București.
Integritatea în activitate politică
În anii 2005 și 2009 a candidat la funcția de deputat din partea Partidului Social-Democrat, însă nu a ajuns în Legislativ.
În perioada anilor 2009 - 2011 a fost director de programe politice la Fundația «Признание», iar în 2010 a fost colaborator științific la Institutul de Studii Politice și Integrare Europeană, de pe lângă Academia de Științe a Moldovei.
La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Bogdat Țîrdea a candidat pe lista Partidului Socialiștilor și a acces în Legislativ. A fost membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor, fără a deține calitatea de membru al acestei formațiuni. Totodată a fost membru al Comisiei politică externă și integrare europeană. Deputatul a declarat că ”aspirațiile de integrare europeană deja de mai mulți ani dăunează Republicii Moldova”.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Bogdat Țîrdea estet profesor la Universitatea ”Ion Creangă”, la Catedra de Științe filozofice și social-economice. Înainte de a fi ales deputat, în anul 2014, a depus la Comisia Electorală Centrală declarația de venit, document în care indica un salariul de 20.000 de lei câștigat timp de doi ani, iar 10.000 de lei i-a obținut din calitatea de instructor la training-uri, dar și din vânzări de cărți. Atunci familia Țîrdea deținea două apartamente și două automobile: Toyota RAV4, fabricat în anul 2013 și Mazda 3, din 2007.
Pentru anul 2017, Bogdat Țîrdea a indicat în declarația de avere și interese personale aceleași autoturisme. Totuși, el a declarat că a vândut unul din apartamentele deținute și și-a cumpărat o casă cu valoare cadastrală de circa 600 de mii de lei. Astfel, familia sa deține o casă de locuit și un apartament. Bogdat Țîrdea a obținut în 2017 un venit de peste 220 de mii de lei din funcția de deputat, iar soția acestuia – peste 60 de mii de lei.
În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul indică salariul său de la Parlament și din activitatea didactică la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”. Candidatul indică și aici apartamentul și casa și cele două autoturisme.
În anul 2016, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a inițiat o procedură de control prin care îl suspecta pe Bogdat Țîrdea că a dobândit în anul 2014 un apartament a cărui valoare depășea veniturile realizate în acea perioadă, fapt ce ar genera o eventuală diferență vădită între veniturile obținute și proprietatea dobândită în perioada de declarare. La scurt timp însă membrii CNI au clasat cazul, argumentând că veniturile pentru procurarea apartamentului au fost acumulate înainte ca Bogdat Țîrdea să devină ales al poporului.
Integritatea în gestionarea funcțiilor publice
În paralel cu funcția de deputat, Bogdat Țîrdea moderează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova, deținut de colegul său de partid, deputatul socialist Corneliu Furculiță. Potrivit portalului Moldova Curată, legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdat Țîrdea a declarat că el nu este remunerat pentru această activitate.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil candidat: Petru Corduneanu
Despre biografia lui Petru Corduneanu se știe că, în perioada guvernării comuniste, 2001 – 2009, a ocupat diferite funcții în cadrul Ministerului de Interne. În timpul revoltei din aprilie 2009 el deținea funcția de șef al Direcției Generale Poliție Ordine Publică.
Profil candidat: Grigore Novac
Grigore Novac s-a născut la 6 februarie 1983 în satul Sălcuța, raionul Căușeni. În anii 2011-2013 a fost jurist la Fundația de Binefacere “Soluția”, iar între 2013 – 2014 - jurist al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). În decembrie 2014 a devenit deputat PSRM, potrivit CV-ului său publicat pe parlament.md. Novac este membru al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi relaţii interetnice și membru-fondator al asociațiilor obștești „Garda Tânără” și „Institutul de modernizare a Moldovei”.
Profil candidat: Gheorghe Para
Gheorghe Para locuiește la Sankt-Petersburg și candidează pe circumscripția nr. 49 la Este de Republica Moldova. Este profesor, manager și președinte al Sindicatului Constructorilor din Sankt-Petersburg, Rusia. Are studii superioare și este candidat în Științe Pedagogice. În 1977 a absolvit Institutul de Cultură Fizică „П.Ф. Лесгафта” din Sankt-Petersburg, iar în 2006 - Institutul de Stat pentru Servicii și Economie din același oraș.
Profil candidat: Irina Lozovan
Irina Lozovan, candidata socialiștilor în circumscripția formată din raioanele Ocnița și Dondușeni, este consilieră raională în cadrul Consiliului raional Ocnița, dar și consilieră orăşenească la Otaci. Candidatura ei a fost înaintată la 8 septembrie 2018.
Profil candidat: Viorel Bologan
Şahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.
Aici așteptăm comentariul tău!