Profil candidat: Alla Dolinţă

PSRM 11 februarie 2019 1717

Deputata Alla Dolinţă este numărul şapte pe lista socialiştilor pe circumscripţia națională. De-a lungul anilor, aceasta a ieşit în evidenţă prin donaţiile generoase pe care le-a făcut pentru partidul din care face parte.



Integritatea în activitatea politică

Astfel, în unii ani donaţiile au depăşit veniturile deputatei. Presa a scris că familia Dolinţă deţine şi clădirea în care este amplasat sediul central al socialiştilor. De rând cu alţi câţiva cetăţeni deputaţi socialişti Alla Dolinţă deţine cetăţenia română. Alla Dolinţă este deputată din anul 2014. Este membră a Comitetului Executiv Politic al PSRM. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarațiilor depuse de Alla Dolință, familia acesteia deține două apartamente, şapte terenuri agricole şi două automobile, Toyota FG Cruicer şi Porsche Cayenne. În proprietatea familiei Dolință se află şi cote de participare în cadrul companiilor Igalirix S.R.L. (100%), Bas-Elit-Vin S.R.L. (34%). În declarația din 2016, pe lângă aceste bunuri mai sunt indicate şi acțiuni la societățile comerciale Basarabia-Nord S.A. (691 acțiuni) şi DAAC Hermes S.A. (176 acțiuni). Aceste acţiuni nu se mai regăsesc în declaraţia din 2017, astfel încât nu e clar dacă deţinătoarea lor le-a vândut sau înstrăinat în alt mod. La fel, în declaraţia din 2017 nu este indicat niciun cont bancar, spre deosebire de cea din 2016.

În declaraţia pentru anii 2017-2018, depusă la CEC în calitate de concurent electoral, Alla Dolinţă a declarat 443.567 lei din salariul de deputat. Soţul Allei Dolinţă a câştigat în doi ani doar 17.340 lei, adică mai puţin de 1000 de lei pe lună. Asta nu l-a impiedicat să doneze anul trecut 10.000 lei partidului. În declaraţie se regăsesc şapte terenuri agricole, cinci achiziţionate în anul 2006, iar două – în 2004.

Alla Dolinţă este unul dintre cei mai generoşi sponsori ai partidului din care face parte. În campania prezidenţială din 2016 familia deputatei a transferat pe contul electoral al candidatului PSRM 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei). Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când familia a făcut donații de 518.000 de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CECÎn 2018, Alla Dolinţă şi soţul său au donat peste 68.000 lei pentru PSRM. 

Într-o investigație realizată de RISE Moldova, despre sediul central al PSRM, se arată că imobilul din strada Lazo 25, unde este amplasat sediul central al PSRM, ar aparține Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta. „Imobilul de peste 800 de metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, decide să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință. Două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited. Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers. Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited”, au scris jurnaliștii.

RISE Moldova a mai scris că recent, Irina Dolință a preluat Dominic SRL, firmă care este unul dintre cei mai importanți jucători pe piața gazului lichefiat din Republica Moldova. La finele anului 2017, firma a fost vizată într-o decizie a Consiliului Concurenței. Prin Decizia Plenului Consiliului Concurenţei DA - 60 din 30.11.2017 a fost constatată încălcarea prevăzută la art. 5 alin. 3 lit. d) din Legea concurenței nr.183 din 11.07.2012, de către întreprinderile Dominic SRL și Comerț - Gaz SRL, prin participarea cu oferte trucate la licitația publică nr. 1067/15 din 20.01.2016, organizată și desfășurată de Î.M. Regia Autosalubritate, fapt pentru care acestea au fost amendate după cum urmează: Dominic SRL - 2 571 671 lei 00 bani, Comerț - Gaz SRL - 998 343,63 lei. 

Compania are trei licențe eliberate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică: pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat, pentru comerțul cu amănuntul a gazului lichefiat și pentru comerțul cu amănuntul a produselor petroliere.

Soțul Allei Dolință este fondator și administrator al firmei Igalirix SRL, care se ocupă cu importul și comerțul băuturilor alcoolice, al ceaiului, cafelei, lemnului și produselor din tutun.

Într-o investigație realizată în anul 2015 de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Ziarul de Gardă se arată că Alla Dolință nu a indicat în declarațiile cu privire la venituri şi proprietăți firma Bas-Elit-Vin SRL, fondată în satul Başcalia, r. Basarabeasca, la care soţul său deţine 34%. Solicitată de jurnalişti, Alla Dolinţă a spus că nu cunoaşte nimic despre firma Bas-Elit-Vin şi că soţul său nu ar avea cotă-parte la acest SRL.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european. Alla Dolinţă are cetăţenie dublă, alături de colegii săi de partid, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi. Chiar dacă în campania electorală din anul 2014 parlamentara declara pentru Moldova Curată că a început procedura de renunțare la cetățenia română, aceasta încă nu s-a dezis de beneficiile pe care i le oferă cetățenia unui stat membru UE. 

”Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PSRM

Profil candidat: Viorel Bologan

Şahistul Victor-Viorel Bologan este numărul 15 pe lista PSRM pentru circumscripţia naţională. Calificat drept cel mai mare şahist din Moldova, în prezent Bologan este antrenor principal la Federaţia de Şah din Qatar, şi director executiv la Federaţia Internaţională de Şah. Este doctor în ştiinţe pedagogice.

19 ianuarie 2019
1141
PSRM

Profil candidat: Mihail Catraniuc

Mihail Catraniuc este liderul Organizației Teritoriale Orhei a PSRM și candidează în circumscripția electorală nr.18 Orhei. Are studii medii speciale și superioare. Este inginer în domeniul telecomunicațiilor, iar  la  ASEM a obținut și diploma de jurist-economist.

05 februarie 2019
1170
PSRM

Profil candidat: Oleg Savva

La 22 septembrie Oleg Savva a fost înaintat drept candidat din partea PSRM în circumscripția Fălești. Savva este deputat pe listele PSRM din 2014. Înainte de a ajunge în Parlament, conform CV-ului său de pe pagina de internet a Legislativului, a fost jurist, președinte al Organizației Teritoriale a PSRM, președinte al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Fălești, iar în anii 90 a lucrat în calitate de controlor la primăria orașului Fălești.

20 ianuarie 2019
1055
PSRM

Profil candidat: Vasile Bolea

Din decembrie 2014 Vasile Bolea (36 de ani) este deputat ales pe lista Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Face parte din Comisia juridică, numiri și imunități și este secretar general al fracțiunii PSRM în Parlament. Înainte de a se implica în politică, Vasile Bolea a fost rugbist de performanță. În 2013 a candidat la funcția de președinte al Federației Moldovenești de Rugby, dar n-a fost admis în concurs pe motiv că nu a plătit cotizațiile de membru timp de câțiva ani. 

19 ianuarie 2019
2567
PSRM

Profil candidat: Adela Răileanu

Adela Răileanu (43 de ani) este originară din raionul Telenești, jurnalistă de profesie. Între anii 2007 – 2010  a ocupat funcția de director al Televiziunii Publice”Moldova 1”. A fost demisă la 31 decembrie 2009, printr-o decizie a Consiliului de Observatori, motivul fiind neasigurarea echilibrului și a pluralismului de opinii. Ulterior a deținut interimatul la postul public de televiziune până la 20 februarie.

19 ianuarie 2019
2106
PSRM

Profil candidat: Marina Radvan

Marina Radvan (27 de ani) a apărut în politica din Republica Moldova în anul 2014, odată cu accederea în Parlament a Partidului Socialiștilor (PSRM), după ce la conducerea acestuia a venit Igor Dodon. De profesie este actriță și specialistă în relații internaționale, deține o deplomă de master, potrivit datelor biografice indicate de ea la CEC. Ea este fondatoare a organizației Garda Tânără.

27 ianuarie 2019
1847