Profil candidat: Dinu Plîngău

ACUM 19 ianuarie 2019 1629

Dinu Plângău, liderul organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, are 24 de ani și este originar din Edineț. Are studii juridice, iar în prezent (decembrie 2018) face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.



Integritatea în activitatea politică

Numele lui Dinu Plîngău a devenit cunoscut în 2014, în calitate de fondator al Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, al cărei concept presupune că „unica soluție viabilă pentru ieșirea din criza sistemică în care se află R. Moldova, de la obținerea independenței încoace, este ReUnirea cu România”.

În ianuarie 2015, ONG-ul condus de Dinu Plîngău a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima nemulțumirea față de faptul că „PLDM și PDM au creat o alianță care lasă posibilitatea comuniștilor de a accede la guvernare”. Membrii Mișcării Civice cereau atunci, inclusiv, numirea în funcție a unui procuror general și a unui președinte al Curții Supreme de Justiție din exteriorul țării și anularea, prin lege, a imunității de deputat.

În 2015, Dinu Plîngău, în vârstă de 21 de ani, s-a alăturat protestelor împotriva guvernării organizate de opoziția extraparlamentară. La 9 septembrie 2015, el declara că vrea să facă parte din Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” și nu dintr-o formațiune politică.  

La doi ani de la aceste declarații, pe 16 septembrie 2017, Dinu Plîngău a fost ales lider al organizației de tineret a deja Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Tinerii DA. Întrebat, în octombrie 2017, de tribuna.md despre decizia de a se implica în politică și, propriu-zis, în partidul respectiv, Dinu Plîngău a declarat că se află alături de echipa DA încă de la existența ei ca platformă civică, iar formarea unui partid a venit din „necesitate și obligație morală”, după ce „din vistieria statului s-a furat un miliard de dolari” și în situația în care „instituțiile statului sunt sufocate de corupție și slujesc nu intereselor cetățenilor, ci unui cerc îngust de persoane”.

Întrebat în februarie 2018 de ce a abandonat ideea unirii, Dinu Plîngău a declarat că nu s-a lăsat niciodată de ideea unionistă, iar acest lucru nu contravine valorilor PPDA. „Am decis să merg pe ideea asta mai mult decât pe ideea unionistă, fiindcă ea este imposibil de implementat la momentul actual în Republica Moldova, cu conducerea actuală, în condițiile în care ai un nivel de încredere asupra vectorului european în scădere drastică”, a spus Dinu Plîngău.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Pentru că nu ocupă funcții publice și, respectiv, nu își declară averea la ANI, Dinu Plîngău a fost solicitat, în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, să spună care sunt sursele sale de venit și ce proprietăți deține. El a precizat că nu are un loc de muncă, deoarece își face studiile de masterat la Universitatea de Stat din Moldova, respectiv, singurele surse financiare sunt banii care-i sunt acordați de părinți. Dinu Plîngău susține că locuiește în capitală, într-un apartament cu o cameră care, la fel, este proprietatea părinților săi. După finalizarea studiilor, afirmă Dinu Plîngău, urmează să-și găsească un loc de muncă. Reprezentantul PPDA a mai comunicat că tatăl său a activat în Garda Financiară și la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, iar în prezent este pensionar. Mama sa este angajată la Inspectoratul Fiscal de Stat.

În declarația de avere depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul indică zero la categoria venituri, iar la restul rubricilor, inclusiv cele referitoare la bunuri mobile și imobile, spațiile formularului sunt goale.

Integritatea în exercitarea funcției publice și/sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Alexandru Slusari

Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Anterior, între 2013 şi 2015, a fost vicepreşedinte al Partidului Forţa Poporului (predecesor al Platformei Demnitate și Adevăr). La alegerile parlamentare din 2014 a participat cu numărul doi pe listele acestui partid.

19 ianuarie 2019
1118
ACUM

Profil candidat: Iurie Țap

Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat,  de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.

04 februarie 2019
1332
ACUM

Profil candidat: Ion Terguță

Ion Terguță, 46 de ani, este vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), jurnalist de profesie.  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior a susținut teza de master „Piaţa TV din R. Moldova” la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Facultatea Business Administration. A mai studiat la Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013) și la Institutul de Management, Dezvoltare Rurală şi Perfecţionare (2006 – 2007).

27 ianuarie 2019
1177
ACUM

Profil candidat: Nicolae Roșca

Nicolae Roșca este avocat, profesor universitar, șef al catedrei Dreptul Antreprenoriatului la Universitatea de Stat din Moldova (USM) dn anul 2016. Din anul 1992 activează ca profesor la Facultatea de Drept a USM. Anterior a activat în calitate de membru al Consiliului de experţi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, membru al Comisiei de Licenţiere a Activităţii Notariale, membru al Comisiei de Licenţiere a Profesiei de Avocat, membru al Consiliului ştiinţific consultativ de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, a fost președinte al Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

22 ianuarie 2019
999
ACUM

Profil candidat: Andrei Dînga

Andrei Dînga (41 de ani) este vicepreședinte al organizației teritoriale Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) din Ștefan Vodă și candidează pe circumscripția nr. 36 or. Ștefan Vodă. Timp de mai mulți ani a muncit peste hotare în cadrul unor companii din Marea Britanie. Din anul 2014 este fondator al unei întreprinderi agricole SRL ”Ecoalimentprim” din Ștefan Vodă,  pe care o administrează împreună cu fratele său.

18 februarie 2019
1189
ACUM

Profil candidat: Grigore Cobzac

Liberal-democratul Grigore Cobzac (59 de ani) candidează pentru un nou mandat de deputat pe circumscripția 38, Hâncești, din partea blocului ACUM. Pe perioada mandatului de deputat liberal-democrat (2015-2018), Grigore Cobzac a fost și membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

09 februarie 2019
1164