Profil candidat: Dinu Plîngău

ACUM 19 ianuarie 2019 802

Dinu Plângău, liderul organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, are 24 de ani și este originar din Edineț. Are studii juridice, iar în prezent (decembrie 2018) face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.Integritatea în activitatea politică

Numele lui Dinu Plîngău a devenit cunoscut în 2014, în calitate de fondator al Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, al cărei concept presupune că „unica soluție viabilă pentru ieșirea din criza sistemică în care se află R. Moldova, de la obținerea independenței încoace, este ReUnirea cu România”.

În ianuarie 2015, ONG-ul condus de Dinu Plîngău a organizat un protest în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima nemulțumirea față de faptul că „PLDM și PDM au creat o alianță care lasă posibilitatea comuniștilor de a accede la guvernare”. Membrii Mișcării Civice cereau atunci, inclusiv, numirea în funcție a unui procuror general și a unui președinte al Curții Supreme de Justiție din exteriorul țării și anularea, prin lege, a imunității de deputat.

În 2015, Dinu Plîngău, în vârstă de 21 de ani, s-a alăturat protestelor împotriva guvernării organizate de opoziția extraparlamentară. La 9 septembrie 2015, el declara că vrea să facă parte din Platforma Civică „Demnitate și Adevăr” și nu dintr-o formațiune politică.  

La doi ani de la aceste declarații, pe 16 septembrie 2017, Dinu Plîngău a fost ales lider al organizației de tineret a deja Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Tinerii DA. Întrebat, în octombrie 2017, de tribuna.md despre decizia de a se implica în politică și, propriu-zis, în partidul respectiv, Dinu Plîngău a declarat că se află alături de echipa DA încă de la existența ei ca platformă civică, iar formarea unui partid a venit din „necesitate și obligație morală”, după ce „din vistieria statului s-a furat un miliard de dolari” și în situația în care „instituțiile statului sunt sufocate de corupție și slujesc nu intereselor cetățenilor, ci unui cerc îngust de persoane”.

Întrebat în februarie 2018 de ce a abandonat ideea unirii, Dinu Plîngău a declarat că nu s-a lăsat niciodată de ideea unionistă, iar acest lucru nu contravine valorilor PPDA. „Am decis să merg pe ideea asta mai mult decât pe ideea unionistă, fiindcă ea este imposibil de implementat la momentul actual în Republica Moldova, cu conducerea actuală, în condițiile în care ai un nivel de încredere asupra vectorului european în scădere drastică”, a spus Dinu Plîngău.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Pentru că nu ocupă funcții publice și, respectiv, nu își declară averea la ANI, Dinu Plîngău a fost solicitat, în cadrul Campaniei Pentru un Parlament Curat, să spună care sunt sursele sale de venit și ce proprietăți deține. El a precizat că nu are un loc de muncă, deoarece își face studiile de masterat la Universitatea de Stat din Moldova, respectiv, singurele surse financiare sunt banii care-i sunt acordați de părinți. Dinu Plîngău susține că locuiește în capitală, într-un apartament cu o cameră care, la fel, este proprietatea părinților săi. După finalizarea studiilor, afirmă Dinu Plîngău, urmează să-și găsească un loc de muncă. Reprezentantul PPDA a mai comunicat că tatăl său a activat în Garda Financiară și la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, iar în prezent este pensionar. Mama sa este angajată la Inspectoratul Fiscal de Stat.

În declarația de avere depusă la CEC în campania electorală 2019, candidatul indică zero la categoria venituri, iar la restul rubricilor, inclusiv cele referitoare la bunuri mobile și imobile, spațiile formularului sunt goale.

Integritatea în exercitarea funcției publice și/sau de partid

Nu există informații despre încălcările admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat:Lilian Carp

Lilian Carp este de meserie profesor. Ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din decembrie 2014 și a fost membru al fracţiunii Partidului Liberal. La alegerile din 24 februarie, acesta va candida din partea blocului „ACUM” în circumscripția 21, Criuleni.

04 februarie 2019
586
ACUM

Profil candidat: Ion Terguță

Ion Terguță, 46 de ani, este vicepreședintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), jurnalist de profesie.  A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova, iar ulterior a susținut teza de master „Piaţa TV din R. Moldova” la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Facultatea Business Administration. A mai studiat la Şcoala de studii politice a Consiliului Europei (2012- 2013) și la Institutul de Management, Dezvoltare Rurală şi Perfecţionare (2006 – 2007).

27 ianuarie 2019
425
ACUM

Profil candidat: Mariana Cușnir

Mariana Cușnir (37 de ani), originară din Orhei, este vicepreședinta Organizației Teritoriale Orhei a Partidului Acțiune și Solidaritate, fiind pe locul 48 în lista candidaților la funcția de deputat, în circumscripția națională, din partea Blocului electoral ACUM. 

17 februarie 2019
557
ACUM

Profil candidat: Igor Munteanu

Igor Munteanu este conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani, a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale.

01 noiembrie 2019
2043