Profil candidat: Maria Ciobanu

ACUM 19 ianuarie 2019 1359

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.



Integritatea în activitatea politică

În perioada 2014-2017, mai mulți deputați PLDM au părăsit partidul, aderând la PDM sau devenind neafiliați. Maria Ciobanu a rămas în componența fracțiunii PLDM, care numără cinci membri, comparativ cu 23, câți au acces în Parlament după alegerile din 30 noiembrie 2014. Liberal-democrații au declarat în 2016 că trec în opoziție.

Pe parcursul activității parlamentare, Maria Ciobanu s-a remarcat prin declarații dure în adresa deputaților care și-au lăsat partidele cu care au intrat în Parlament și au trecut la PDM, contribuind astfel la formarea majorități parlamentare dominate de PDM. În februarie 2018 ea anunța că ar fi fost amenințată cu răfuiala fizică dacă își mai permite să-și expună părerile critice. Deputata a depus o plângere la procuratură, în legătură cu acest caz.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Deputata Maria Ciobanu și-a declarat în fiecare an averile și interesele, începând cu anul 2007, când a acces în funcție publică în r. Nisporeni. Pe pagina web avere.md sunt disponibile toate declarațiile anuale ale Mariei Ciobanu, depuse fie la Comisia Electorală Centrală, fie la Comisia Națională de Integritate (actualmente – Autoritatea Națională de Integritate).  De când a venit în politică, deputata declară în fiecare an că deține o garsonieră în or. Nisporeni cu suprafața de 33,6 m.p., pe care a dobândit-o prin repartiție în anul 1987, cu valoarea cadastrală de 200 mii lei, salariile de funcție și îndemnizațiile de consilieră. Din anul 2012 ea indică și pensia.

Începând cu declarația pentru anul 2015, Maria Ciobanu a adăugat la lista proprietățlor sale un imobil cu suprafața de 62 m.p., evaluat la 17 mii de lei cu tot cu terenul de 8 ari, și un teren cu destinația grădină cu suprafața de 30 ari, evaluat cu mai puțin de 4 mii de lei, ambele dobândite în 2015 prin moștenire. În declarația pentru anul 2016 Maria Ciobanu indică un cont bancar de depozit cu 103,8 mii lei, cont în care un an mai devreme se aflau 37,9 mii lei. Veniturile monetare ale deputatei în anul 2016 au constituit 142 933 mii lei, 11 mii lei – plăți compensatorii obținute de la Parlament, și 59 214 lei – pensie pentru limita de vârstă, care ajunge la aproximativ 5 mii de lei lunar. Pe perioada 2017 Maria Ciobanu a declarat salariul de deputată în mărime de 143 mii lei, pensia de 62 mii lei și plăți compensatorii din partea Parlamentului în valoare de 11 mii lei. Contul bancar a crescut până la 170 de mii de lei. Deputata nu declară interese în societăți comerciale sau asociații obștești.

Toate aceste proprietăți și surse de venit – salariul de la Parlament și pensia – se regăsescși în declarația depusă la CEC în campania electorală 2019.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Maria Ciobanu este membră a comisiei parlamentare cultură, educație, tineret, sport și mass-media. Pe parcursul activității sale, n-a fost vizată de anchete jurnalistice legate de abateri de la legislație, conflicte de interese sau nedeclararea veniturilor și intereselor.

Pe parcursul a două mandate de deputat, Maria Ciobanu a participat la elaborarea a 94 de proiecte de legi. Din cele nouă inițiative legislative, semnate și de către deputata Maria Ciobanu în anul 2018, una a fost respinsă de către majoritatea parlamentară, una a fost adoptată pe data de 18 octombrie, iar celelalte șapte se află în stadiu de examinare. Printre ele se află și Proiectul hotărîrii cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor declarării indezirabile și îndepărtării sub escortă din Moldova a profesorilor de la rețeaua de licee ,,Orizont”.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravențională ale candidatei. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Iurie Țap

Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat,  de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.

04 februarie 2019
1270
ACUM

Profil candidat: Dumitru Pavel

Dumitru Pavel (40 de ani) este avocat, membru al Uniunii Avocaților. Este originar din or. Reni, Ucraina, licențiat în Drept (2000) la Universitatea de Stat din Moldova. Jurist de profesie,  nu a aderat de-a lungul anilor la niciun partid. Dumitru Pavel a declarat pentru Campania Parlament Curat că a decis să candideze în 2019 în calitate de susținător al PPDA, deoarece susține și împărtășește ”viziunile și obiectivele acestui partid, în special lupta împotriva corupției și apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor afectați de schemele corupționale”. Candidează pe lista Blocului ACUM pe circumscripția națională.

29 ianuarie 2019
1009
ACUM

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”.

24 ianuarie 2019
994
ACUM

Profil candidat: Dan Perciun

Dan Perciun este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate și președintele organizației de tineret a acestei formațiuni.

19 ianuarie 2019
1279
ACUM

Profil candidat: Grigore Colun

Grigore Colun (42 de ani) este originar din satul Sărătenii-Vechi, Telenești. Om de afaceri, licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Nu s-a implicat în politică până în anul 2017, când a devenit președintele Organizației Teritoriale Botanica a Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”.

22 ianuarie 2019
1255
ACUM

Profil candidat: Octavian Țîcu

Octavian Țîcu are 46 de ani și este originar din satul Costuleni, raionul Ungheni. Istoric și fost boxer profesionist, fost participant la Jocurile Olimpice (1996). A făcut studii de licență, masterat și doctorat la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 2003 ocupă mai multe funcții în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, de la șef de catedră până la cea de director al Institutului de Istorie şi Ştiinţe Politice a instituției de învățământ. Din anul 2012 este membru al Comitetului Executiv în proiectul internațional Sharing History Cultural Dialogues, Proiect al Uniunii Europene și EUROCLIO (Asociația Profesorilor de Istorie din Europa).

20 ianuarie 2019
1194