Profil candidat: Ion Leucă

PDM 9 februarie 2019 483

Ion Leucă (născut în 1967) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista partidului Democrat din Moldova, candidând pe circumscripția nr. 5 Glodeni. Cu doar un an înainte de alegerile parlamentare din această lună, Ion Leucă și-a aprofundat cunoștințele în politică.Integritate în activitatea politică

Potrivit CV-ului său, el este istoric de profesie, însă anul trecut a absolvit  Academia de Administrare Publică, obținând studii de master în științe politice. În prezent Ion Leucă este președintele Organizației Teritoriale Glodeni a Partidului Democrat. El a candidat la funcția de deputat și alegerile parlamentare din noiembrie 2014, tot pe lista Partidului Democrat.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) Ion Leucă indică un salariu pe doi ani de peste 316 mii de lei. Salariul soției sale a constituit  circa 275 de mii de lei, de asemenea pentru doi ani. 

Din declarația de avere vedem că familia Leucă deține o casă de locuit de 119 metri pătrați, un teren intravilan, un garaj, dar și un apartament. Demnitarul mai menționează în declarație  două autoturisme: unul de model Toyota Corolla și altul VW Touareg. Ion Leucă are pe un cont bancar suma de 60 de mii de lei. El nu a fost, până în prezent, subiectul controalelor efectuate de Comisia Națională de Integritate (CNI)/ANI.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Potrivit CV-ului lui Ion Leucă, deși este istoric de profesie, el nu a activat în acest domeniu. După serviciul militar, a lucrat inspector superior în cadrul Comisariatului raional de poliție Glodeni. O perioadă a deținut și funcția de șef al Secției Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto din cadrul ÎS ”CRIS” Registru”, filiala Bălți. Mai târziu, timp de zece ani, a activat în calitate șef al Filialei Glodeni a Întreprinderii de stat “TUTUN-CTC. În anul 2012, Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, îl critica pe Leucă pentru faptul că această instituție ar avea pierderi mari. Potrivit ziarului TIMPUL,  Leucă ar fi fost suspendat din funcție. „Trebuia închisă şi fabrica, şi Leucă. Ce ne trebuie aşa manager, care propune tutun mai scump decât cel de import?”, se întreba fostul ministru Bumacov în anul 2012. În replică, Ion Leucă declara că aceste acțiuni fac parte dintr-un scenariu al fostei conduceri de la CTC, astfel încât să nu fie plătite primele pentru salariaţii săi pe anul 2011, în sumă totală de 2,6 mln. lei.

Ion Leucă este și președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord). În anul 2015, atunci când a fost ales în funcția de președinte al raionului Glodeni, consilierii socialişti îl acuzau că ar fi fost ales ilegal. Potrivit portalului Moldova Curatăunul dintre consilierii socialiști declara atunci  că Ion Leucă a fost ales la prima şedinţă a noii componențe a Consiliului Raional, ceea ce contravine prevederilor legale. Atunci Ion Leucă menționa că el a fost ales la a treia şedinţă a CR Glodeni şi nu la prima, aşa cum afirmă socialiştii. Ion Leucă a fost participant la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992) și a fost decorat cu gradul III al Ordinului Republicii Moldova "Credință Patriei", este deținătorul medaliei Republicii Moldova "Crucea Comemorativă" și al insignei Ministerului Afacerilor Interne "Vulturul de Aur".

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Larisa Ungurean

Larisa Ungurean (54 de ani) este președinta Organizației Teritoriale PAS Soroca, a făcut carieră în învățământ. S-a născut în s. Bădiceni, în prezent locuiește în or. Soroca. Este absolventă a Facultății de Geografie și Biologie a Universității de Stat din Tiraspol.

16 februarie 2019
282
PDM

Profil candidat: Demian Caraseni

Demian Caraseni este deputat, pedagog, absolvent al Institutului Pedagogic din Chişinău şi apoi al Academiei de Administraţie Publică de pe lângă preşedintele R. Moldova. A practicat luptele libere şi deţine titlul de antrenor emerit al R. Moldova. Demian Caraseni a devenit în anul 1999 deputat în Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri, iar în anul 2003 a fost ales primar în satul său de baştină, Congaz, din raionul Comrat, fiind reales în această funcţie în iunie 2007.

01 februarie 2019
235
PDM

Profil candidat: Svetlana Rotundu

Pedagog de profesie, Svetlana Rotundu a făcut carieră în administraţia publică, parcurgând calea de la secretară a Consiliului comunal până la preşedintă de raion. A absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi, dar a lucrat în şcoală doar 5 ani. În următorii 7 ani a activat în calitate de secretară a Consiliului local, după care, timp de 12 ani a fost primară a comunei natale, Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Mandatele de primară le-a câştigat mergând în alegeri în calitate de candidat independent. Ulterior, Rotundu trece cu serviciul în centrul raional: în 2008 este promovată în funcţia de şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, peste doi ani este aleasă vicepreşedintă, iar după alegerile din iunie 2015 - votată în calitate de președintă a raionului Şoldăneşti.

20 ianuarie 2019
286
PDM

Profil candidat: Gheorghe Brașovschi

Gheorghe Brașovschi, primarul or. Sângerei, este candidatul PDM pe circumscripția nr.12, Sângerei. Născut la 11 noiembrie 1964 în orașul Sângerei, în 1987 a absolvit Universitatea Agrară din Moldova. Din 2003 până în 2006 și-a continuat studiile la  Academia de Administrare Publică obținând diploma de amaster în domeniul administrației publice locale. 

05 februarie 2019
277
PDM

Profil candidat: Monica Babuc

Monica Babuc (54 de ani) este originară din satul Bardar, raionul Ialoveni. A absolvit în anul 1986 Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, iar în anul 1989 - Universitatea de Stat ”Mihail Lomonosov” din Federaţia Rusă.

20 ianuarie 2019
259
PDM

Profil candidat:Ludmila Guzun

Ludmila Guzun a trecut prin trei partide pentru ca, după alegerile din iunie 2014, să fie aleasă în fruntea Consiliului Raional Ungheni. În scrutinul din anul curent Ludmila Guzun va candida în circumscripția nr.16 din orașul Ungheni, acolo unde îi va avea contracandidați pe Ghenadie Mitriuc (PSRM), Octavian Țîcu (Blocul ACUM) şi alţi câţiva candidaţi.

03 februarie 2019
257