Profil candidat: Reghina Apostolova

ȘOR 20 februarie 2019 1257

Viceprimara oraşului Orhei, Reghina Apostolova, este a șasea pe lista Partidului ”Șor” pentru circumscripța națională și candidata formațiunii pentru circumscripția uninominală nr.28 din municipiul Chișinău.



Integritatea în activitatea politică

Reghina Apostolova și-a început cariera în 1968 în calitate de instructor de pionieri la Școala rusă nr.14 din Chișinău, actualmente liceul rus „Natalia Gheorghiu”. După absolvirea studiilor, este angajată în calitate de profesoară de geografie, iar în 1981 este avansată la funcția de director-adjunct al școlii.  La 8 iulie 1985, este desemnată în funcția de directoare a Liceului „Natalia Gheorghiu”, funcție pe care o deține până la 20 februarie 2007, fiind numită în funcția de pretor al sectorului Râșcani al Capitalei.

Înainte de a fi numită în funcția de pretor, Reghina Apostolova a fost timp de 8 ani consilier municipal în Chișinău, fiind aleasă pe listele Partidului Comuniștilor. În 2007, președintele Vladimir Voronin, o decorează pe Apostolova cu ordinul Gloria Muncii.

Apostolova se află în funcția de pretor timp de 8 luni, după care revine la Liceul „Natalia Gheorghiu” şi activează în calitate de  profesoară.

În 2015, când Ilan Șor câștigă funcția de primar al orașului Orhei, Reghina Apostolova este numită viceprimară a orașului Orhei, responsabilă de domeniul construcții și infrastructură. Apostolova mai deține și funcția de preşedinte al Organizaţiei de Veterani a Partidului „Șor”.

În 2018 a fost candidata Partidului „Șor” la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a fost exclusă din competiția electorală pe motiv că ar fi fost finanțată din surse externe. 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declarației depusă de Apostolova la CEC, în perioada anilor 2017-2018, candidata a avut venituri salariale de 147 mii 121 lei și 89,6 mi de lei din pensii. Totodată, în calitate de victimă a represiunilor politice ,Apostolova a beneficiat și de indemnizații în sumă de 4800 lei de la Casa Națională a Asigurărilor Sociale.  Candidata lui Șor mai raportează în proprietate și jumătate dintr-un apartament cu suprafața de 93.7 metri pătrați, valoarea căruia este de 541. 395  lei. În Declarațiile de avere pentru 2016 și 2017, Apostolova declara în proprietate un apartament de 53 metri pătrați, evaluat la 300 de mii de lei. 

Numele Reghinei Apostolova apare în primul raport Kroll în lista de persoane private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de  la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Banca ABLV din Riga, Letonia este considerată a fi una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard  de euro.

Într-o dezbatere de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, Reghina Apostolova a declarat că a rambursat toate creditele și că nu are probleme cu legea. „Da, cu adevărat am fost un mic acționar al Unibank. Am luat un credit. În țara noastră e permis acest lucru. Am returnat totul. Nu am probleme cu legea și justiția”, a declarat Apostolova. Fiind întrebată cum a obținut acești bani, candidata din partea Partidului „ȘOR” a evitat să răspundă.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate şi nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web nicio Declaraţie de bună guvernare. Timp de 3 ani (iulie 2015 - mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice, potrivit constatărilor raportului de monitorizare a achizițiilor publice de la Orhei, care a fost realizat în cadrul proiectului "Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici", implementat de IDIS-Viitorul. 

Autorii au constatat că primul plan de achiziţii a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei abia pe data de 15 ma2018, după ce 80% din  achiziţiile planificate pentru anul 2018 au fost deja realizate.

Cele mai mari două contracte de achiziție publică atribuite de  Primăria Orhei, sunt:

-1.997.721,00 lei pentru  “Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi în  municipiul  anul 2018” (Pe pagina web a AC, Primăria Orhei, nu exista vreun document sau vreo informaţie privind  respectiva procedură  de achiziţie)

-3.427.679,02 lei pentru “Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei” (fără ca publicul să aibă acces la informaţii concrete şi  relevante despre această tranzacţie, este imposibil de urmărit  cum, unde şi dacă lucrările de cca 3,5 milioane lei au fost efectuate)

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.      

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ȘOR

Profil candidat: Ghenadie Panciuc

Om de afaceri din Edineț, Ghenadie Panciuc este implicat în politică de mai mulți ani, fiind membru al Mișcării Ravnopravie. În anul 2014, Ghenadie Panciuc candida la alegerile parlamentare din 30 noiembrie pe lista Mișcării Ravnopravie, indicând că este membru al mișcării politice. În 2016, formațiunea a fost preluată de Ilan Șor și și-a schimbat denumirea în Partidul Șor, astfel Panciuc a ajuns membru al acestei formațiuni. Din iulie 2018 este reprezentant împuternicit al Partidului Șor în Edineț. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Panciuc a fost desemnat candidat al Partidului Șor pe circumscripția nr 3, Edineț.

17 februarie 2019
1301
ȘOR

Profil candidat: Valeri Klimenco

Valeri Klimenco candidează pe poziția a șaptea în lista  Partidului „Șor” în circumscripța națională. Klimenko este candidatul formațiuni și în circumscripția nr. 48, din Transnistria.

20 februarie 2019
1483
ȘOR

Profil candidat: Maria Albot

Maria Albot, 33 de ani, candidata cu numărul patru în lista Partidului „Șor” la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a fost colegă de liceu cu Ilan Șor și Marina Tauber, președintele, respectiv vicepreședinta Partidului. Albot este director comercial la „DFM” SRL, companie care face parte din holdingul gestionat de familia Șor. Este secretar general al Partidului „Șor”, condus de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și figurant în rapoartele companiei Kroll, care a investigat frauda bancară din R. Moldova, în urma căreia, din sistemul bancar (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank) a fost sustras aproximativ 1 miliard de USD.

20 ianuarie 2019
1561
ȘOR

Profil candidat: Andrei Cocieru

Andrei Cocieru s-a născut la data de 16 iunie 1987. Este președinte al Organizației Teritoriale Râșcani a Partidului Șor și candidează în cirumscripția 4, raionul Râșcani. Anterior, a deținut funcția de consilier orășenesc în cadrul Primăriei orașului Râşcani. Pe parcursul anilor, Cocieru a făcut parte din mai multe formațiuni politice.

17 februarie 2019
1618
ȘOR

Profil candidat: Maxim Melnic

Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie.  Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.

05 februarie 2019
1696
ȘOR

Profil candidat: Denis Ulanov

Denis Ulanov (42 de ani) este unul din avocații liderului Partidului Șor (PPȘ), Ilan Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. Candidatul este născut în 1976, în mun. Chișinău și are studii superioare în domeniul juridic. În 2011 a înregistrat ”Cabinetul avocatului Ulanov Denis”.

20 ianuarie 2019
1435