Profil candidat: Svetlana Rotundu

PDM 20 ianuarie 2019 978

Pedagog de profesie, Svetlana Rotundu a făcut carieră în administraţia publică, parcurgând calea de la secretară a Consiliului comunal până la preşedintă de raion. A absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi, dar a lucrat în şcoală doar 5 ani. În următorii 7 ani a activat în calitate de secretară a Consiliului local, după care, timp de 12 ani a fost primară a comunei natale, Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Mandatele de primară le-a câştigat mergând în alegeri în calitate de candidat independent. Ulterior, Rotundu trece cu serviciul în centrul raional: în 2008 este promovată în funcţia de şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, peste doi ani este aleasă vicepreşedintă, iar după alegerile din iunie 2015 - votată în calitate de președintă a raionului Şoldăneşti.



Integritatea în activitatea politică

Devenind demnitară de rang raional, a aderat la PDM, fiind aleasă lideră a democraţilor din raion, iar apoi şi membră a Consiliului Naţional al PDM. Svetlana Rotundu figurează pe listele pentru alegerile parlamentare ale PDM din 2009. La scrutinul din aprilie 2009 este pe locul 35, la cel din iulie acelaşi an o găsim sub numărul 49, iar la alegerile din noiembrie 2010 figurează pe poziţia 51. La alegerile din 24 februarie 2019 Svetlana Rotundu a fost poziţionată în lista de partid pe circumscripţia naţională  pe locul 12.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform declaraţiilor de avere şi interese depuse la CNI/ANI, în perioada 2012- 2017, proprietăţile familiei Rotundu practic nu s-au schimbat: aceeaşi casă de 100 de m2 din s. Climăuţii de Jos, primită împreună cu 1,45 ha de pământ ca donaţie cu vre-o două decenii în urmă şi de unde dna Rotundu face zilnic naveta la Şoldăneşti; un automobil Volkswagen Jeta produs în 1991 şi procurat în 2004, microbuzul Sprinter de 20 de ani, procurat în 2009 şi tractorul T-40 de 37 de ani, procurat în 1997.

În declarația din 2014, Svetlana Rotundu a indicat și un depozit bancar de 12,6 mii de lei. În declarațiile pe următorii ani, ea nu mai indică careva active financiare.

Judecând după aceleaşi declaraţii, unica sursă de venituri ale familiei Rotundu în această perioadă au fost salariile soţilor. Leafa anuală a Svetlanei Rotundu a crescut de la 84,9 mii în anul 2014 la 126,8 mii lei în 2017, iar salariul soţului, angajat la firma „Dac-Trans-Servicii”, a fost de circa 30 de mii de lei.

Solicitată să se refere la cele trei firme indicate în declarațiile de venituri pentru anii 2014-2017 și despre care anterior s-a scris că ar aparținea familiei sale, Svetlana Rotundu a menţionat că soţul său nu gestionează ci a fost angajat la aceste firme.

„De la DAAC Trans-Service, o firmă care prestează servicii de transport, soțul, fiind angajat în calitate de șofer, a ridicat un salariu de 30 de mii de lei. Altă sursă de venituri este  SRL Soclav GPI din s.Climăuţii de Jos, care a luat în arendă marea majoritate a cotelor mari de pământ din sat, inclusiv a soțului meu. Conform contractului anual arendatorilor li se eliberează producție agricolă sau echivalentul ei în bani şi în 2017 soţul a primit 400 de lei. În 2011 soţul a a înregistrat ÎI „Rotundu Anatolie” cu scopul să dezvoltăm o afacere de turism de genul unei agro-pensiuni la noi acasă. Dar, în scurt timp, eu am trecut cu serviciul în centrul raional, soţul s-a îmbolnăvit, copiii noștri au plecat şi s-au afirmat departe de hotarele Moldovei și întreprinderea a rămas numai pe hârtie. Acest lucru îl confirmă și dările de seamă, pe care le prezentăm la organele de resort”, a menţionat preşedinta. Analizând raportul financiar pentru anul 2016 prezentat de Partidul Democrat din Moldova la Comisia Electorală Centrală, jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au stabilit că Svetlana Rotundu se numără printre cei mai generoşi sponsori ai partidului. Aceasta a donat o sumă aproape echivalentă cu cea pe care a câştigat-o împreună cu soţul pe parcursul unui an de zile – 110.000 de lei, se menționează  în investigație. „Am avut rezerve din alţi ani, din salariu. Nu am afaceri, sunt «curată»”, le-a spus Svetlana Rotundu junaliştilor. În cadrul electoralei din 2015, femeia a mai donat democraţilor 50.000 de lei. Întrebată cum a reuşit să adune bani din salariu pentru a face donaţii atât de generoase, funcţionara a răspuns: „M-am descurcat bine. Eu locuiesc în sat, am animale, am grădină, am din ce trăi”.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În 2015 Portalul Moldova Curată scria că în 2012, când S. Rotundu era vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti ÎI „Rotundu Vladimir”, fondată şi gestionată de fiul Vladimir a câștigat o licitație organizată de Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Șoldănești, pentru servicii de alimentare a elevilor din tabăra Dumbrava. Prețul total al afaceriia fost de peste 255 mii lei. Atunci Rotundu a declarat că feciorul este o persoană matură, nu locuieşte cu ea şi nu are nicio treabă cu afacerile lui.

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

PDM

Profil candidat: Chiril Gaburici

Chiril Gaburici, candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) în circumscripția nr. 31, Chișinău, deține postul de ministru al Economiei și Infrastructurii din luna decembrie 2017, fiind numit în funcție de PDM și anunțat de la tribuna partidului de către președintele formațiunii, Vladimir Plahotniuc.

05 februarie 2019
950
PDM

Profil candidat: Igor Vremea

Igor Vremea (45 de ani) este jurist de profesie. El a făcut parte din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), formațiune pe ale cărei liste a devenit deputat în anul 2009. De atunci nu a mai plecat din Legislativ, fiind ales și la scrutinele care au urmat.

21 ianuarie 2019
976
PDM

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Nicolae Ciubuc (38 de ani) este jurist, a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat. În prezent (ianuarie 2019) exercită funcția de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, pe care a preluat-o în luna septembrie 2018.

27 ianuarie 2019
926
PDM

Profil candidat: Monica Babuc

Monica Babuc (54 de ani) este originară din satul Bardar, raionul Ialoveni. A absolvit în anul 1986 Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, iar în anul 1989 - Universitatea de Stat ”Mihail Lomonosov” din Federaţia Rusă.

20 ianuarie 2019
960
PDM

Profil candidat: Vadim Lesnic

Vadim Lesnic (34 de ani) este președinte al raionului Dondușeni, deși locuiește la Briceni. El a absolvit școala medie din satul Trebisăuți, raionul Briceni, după care și-a continuat studiile la Liceul Militar ,,Constantin Brâncoveanu”, or. Ploiești, România. Este masterand în drept internațional al Universității de Studii Europene din Moldova (ULIM). În 2010 s-a alăturat Partidului Democrat. Nu a făcut parte din alte partide.

31 ianuarie 2019
912
PDM

Profil candidat: Ion Leucă

Ion Leucă (născut în 1967) participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe lista partidului Democrat din Moldova, candidând pe circumscripția nr. 5 Glodeni. Cu doar un an înainte de alegerile parlamentare din această lună, Ion Leucă și-a aprofundat cunoștințele în politică.

09 februarie 2019
1635