Profil candidat: Valeriu Caisîn

ACUM 24 ianuarie 2019 988

Valeriu Caisîn (50 de ani), membru al Biroului raional PAS la Strășeni, deține, din 2012, funcția de director adjunct științific al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), instituție subordonată Agenției pentru Silvicultură „Moldsilva”.



Integritatea în activitatea politică

El a aderat la PAS în momentul constituirii formațiunii politice, mai 2016. Pentru reporteru Campaniei pentru un Parlament Curat candidatul a declarat că până atunci nu a avut o activitate politică. Candidează cu nr. 36 pe lista pentru circumscripția națională a Blocului ACUM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Până a veni la conducerea ICAS, Valeriu Caisîn a deținut funcția de inginer silvic-șef al Rezervației de stat „Codrii”.  În decembrie 2012, când a fost numit director adjunct, el a prezentat prima declarație de avere. Atunci Valeriu Caisîn a indicat că în 2010 a cumpărat cu 80.000 de lei o mașină Volkswagen Passat, fabricată în 2005. Funcționarul nu a arătat că ar avea în proprietate vreo casă sau vreun teren.

Tot în acea declarație de avere, Valeriu Caisîn a scris că pe parcursul anului 2012, înainte de a veni la ICAS, a avut la Rezervația „Codrii” un salariu total de 97.000 de lei, iar pentru o lună de activitate în noua funcție a ridicat circa 12.800 de lei. Din aceeași declarație de avere aflăm că și soția sa era angajată la Rezervației „Codrii”, ridicând în 2012 un salariu de 16.000 de lei.

În declarația depusă pentru anul 2013 se arată că în acel an Valeriu Caisîn a avut un salariu total de aproape 130.000 de lei, iar soția sa – până la 21.000 de lei. Directorul adjunct al ICAS a indicat în declarație aceeași mașină și, la fel, nu a arătat niciun imobil. În acel an, în declarația de venit a funcționarului a apărut un depozit bancar – 20.000 de euro, dobânda fiind de 300 de euro. 

Directorul adjunct al ICAS susține că în perioada 2012 – 2013, atunci când a prezentat declarațiile de avere, locuia într-un apartament de serviciu oferit de Rezervația „Codrii”, motiv pentru care nu l-a arătat în documente. Pentru reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat candidatul a spus că în prezent deține o locuință și că din anul 2013 nu a mai depus declarații de avere la CNI/ANI, întrucât „legea era ambiguă în acest sens, în ceea ce privește instituțiile cu autonomie financiară”.

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, Valeriu Caisîn arată că în anul 2017 a avut un salariu de 184 943 lei (în jur de 15 000 lei lunar). A avut venituri și din colaborarea cu Institutul de Zoologie, dar și cu Oficiul Biodiversitate. Atât în anul 2017, cât și în 2018, Valeriu Caisîn a beneficiat de o dobândă de 28 500 lei din depozite bancare. El deține la bancă 5 conturi pe care păstra la momentul depunerii declarației 610 000 lei și 20 000 euro.

Solicitat de reporterul Campaniei pentru un Parlament Curat să spună de unde a acumulat acești bani, Valeriu Caisîn a răspuns: „Sunt acumulările de pe tot parcursul vieții. Sunt bani câștigați inclusiv în străinătate, unde am fost vreo opt ani, începând din anii studenției. I-am pus pe conturi bancare pentru că nu am găsit o soluție mai bună de atât”.

Candidatul mai arată că deține o casă cu suprafața de 114,6 m. p., pe care a dobândit-o în anul 2017 și a cărei valoare ar fi de 57 313 mii de lei. În anul 2018 candidatul și-a cumpărat un autoturism Dacia Duster cu 60 de mii de lei. „Valoarea casei pe care am indicat-o este cea din contractul de vânzare-cumpărare. Am cumpărat-o de la o familie care divorța. Se întâmpla în perioada când autoritățile nu mai voiau să prelungească contractul prin care ne ofereau drept locuință apartamentul de serviciu”, a explicat Valeriu Caisîn valoarea casei, pe care a indicat-o în declarație.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Valeriu Caisîn susține că a contribuit, inclusiv financiar, la renovarea sediului PAS de la Strășeni, însă nu a precizat suma pe care a oferit-o.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Iurie Țap

Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat,  de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.

04 februarie 2019
1264
ACUM

Profil candidat: Igor Grosu

Igor Grosu a studiat la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1990–1995). Între 2010 și 2015, a făcut doctoratul la Universitatea de Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. A fost în 1993–1997 președinte al Asociației „Pro Democrația”, coordonator al Centrului Naţional de Asistență și Informare a Organizațiilor Non-Guvernamentale „Contact” (1997–2001) și secretar al Consiliului Național al Tineretului din Moldova (2001–2003).

20 ianuarie 2019
1264
ACUM

Profil candidat: Maria Ciobanu

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.

19 ianuarie 2019
1356
ACUM

Profil candidat: Oazu Nantoi

Directorul de program al Institutului de Politici Publice, susţinător al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi (71 de ani), s-a născut în s. Vancicăuţi, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic din Chişinău. Ulterior a lucrat timp de 16 ani la Academia de Științe a Moldovei.

20 ianuarie 2019
1029
ACUM

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco (37 de ani) este jurist de profesie. A absolvit Facultatea de Drept a USM în anul 2005, iar mai devreme – Colegiul Republican de Informatică. Lucrează consultant juridic la organizația neguvernamentală Fortius, al cărei scop declarat este ”mobilizarea cetățenilor pentru exercitarea dreptului lor de a participa la procesele decizionale și de a cere o mai bună guvernare”. Litvinenco, așa cum arată declarația sa de avere și interese depusă la CEC, este și unul dintre fondatorii acestei organizații obștești. 

25 ianuarie 2019
962
ACUM

Profil candidat: Gheorghe Balan

Gheorghe Balan (50 de ani) este judecător. A activat din anul 1996 la Judecătoria sectorului Botanica al mun. Chișinău, unde s-a angajat după ce a obținut licența în Drept la Universitatea de Stat din Moldova (1996). Nu a desfășurat până în prezent vreo activitate politică, însă a participat în ultimii doi ani la proteste anti-guvernare, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr.

01 februarie 2019
1321