Profil candidat: Grigore Colun

ACUM 22 ianuarie 2019 1505

Grigore Colun (42 de ani) este originar din satul Sărătenii-Vechi, Telenești. Om de afaceri, licențiat în Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Nu s-a implicat în politică până în anul 2017, când a devenit președintele Organizației Teritoriale Botanica a Partidului ”Platforma Demnitate și Adevăr”.



Integritatea în activitate politică

În rapoartele financiare ale acestui partid depuse la Comisia Electorală Centrală, numele lui Grigore Colun nu figurează ca donator.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Familia Colun a avut venituri semnificative pe parcursul anilor 2017-2018. Potrivit declarației de avere și interese personale depusă la CEC, pe parcursul a doi ani, Grigore Colun a obținut suma totală de circa 264 de mii de lei din salarii în calitate de administrator la firmele pe care le conduce și circa jumătate de milion de lei din vânzarea unui apartament și a unui autoturism. Pe parcursul a doi ani, soția candidatului a obținut un salariu total de circa 70 de mii de lei.

Grigore Colun și soția sa sunt proprietari a șase terenuri: unul extravilan și altele cinci care fac parte din alte categorii de terenuri aflate în circuitul civil.

Candidatul este proprietarul unei case de locuit de 220 metri pătrați, situate în orașul Codru din municipiul Chișinău. Locuința a fost achiziționată în anul 2016. Familia mai are în proprietate două spații comerciale și patru garaje – toate situate în sectorul Botanica al capitalei. Grigore Colun deține două automobile: o mașină de teren  Mitsubishi Outlander și un microbus. Soția sa, de asemenea, are în proprietate două mașini: un alt microbus și o mașină de teren, de model Citroen C Crosser.

În anul 2011 Grigore Colun a contractat un credit de un milion de lei, pe care ar trebui să îl ramburseze până în anul 2031.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice și/sau de partid

Candidatul Grigore Colun nu a deținut niciodată vreo funcție publică. El este om de afaceri, fondator al câtorva firme. În prezent este administrator la Asociația de Coproprietari în Condomeniu din sectorul Botanica (ACC) nr.55/188. Conduce această asociație din anul 2009, administrând trei blocuri locative compuse din 133 de  apartamente, 37 de oficii și 69 de parcări.

El este fondator, dar și administrator al firmei Globalcontact-tur, fondată în anul 2002. Potrivit portalului IDNO.md, firma are activități în domeniul turismului.

În anul 2006 a fondat firma Arivax Plus SRL, specializată pe producerea mobilierului. Grigore Colun este unicul fondator, dar și administrator al acestei firme.

În anul 2013, soția sa și încă o persoană au fondat firma ”Locuința Confortabilă” SRL, afacere pe care din martie 2018 o conduce Grigore Colun. Această firmă prestează activități de administrare a imobilelor.

În anul 2017, soția sa a mai fondat o firmă, pe care, de asemenea, o administrează Grigore Colun. Firma ”I Pelerinaj” SRL oferă servicii de cazare și transport pentru vacanțe, oferind și alte facilități în domeniul turismului.

Cazier judiciar

Timp de câțiva ani Grigore Colun a fost parte a unui proces de judecată. El a fost dat în judecată de o persoană, care l-a acuzat că a ocupat samovolnic o parte a holului comun, extinzându-şi astfel suprafața de locuit, prin construcția unui perete de piatră alipit apartamentului său. Procesul a durat mai mult timp, iar în anul 2017 Grigore Colun l-a pierdut. Potrivit unei hotărâri de la Curtea Supremă de Justiție , Grigore Colun a fost obligat să demoleze construcțiile neautorizate. Candidatul a declarat pentru reporterul Campaniei Parlament Curat că el nu a fost vinovat în acest caz. 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

ACUM

Profil candidat: Remus Ciobanu

Remus Ciobanu, 48 de ani, este om de afaceri, director al propriei întreprinderi ”Construct-Comfort” SRL, fondată în anul 2007. Este membru al PPDA din 2016. Deține funcția de președinte al Organizației Teritoriale Dondușeni a PPDA.

23 ianuarie 2019
1150
ACUM

Profil candidat: Igor Munteanu

Igor Munteanu este conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. Între 1992 și 1994 a fost șeful Secției Analiză Politică și Instituții Social-Politice din cadrul Președinției Republicii Moldova. Începând cu 1994, timp de doi ani, a activat în calitate de asistent al directorului Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale.

01 noiembrie 2019
6969
ACUM

Profil candidat: Iurie Țap

Iurie Țap candidează din partea Blocului ACUM pe circumscripția uninominală nr. 8 Florești. El este deputat,  de profesie, istoric. În anii 70-80 a predat istoria la mai multe instituții din Florești, iar timp de doi ani a fost director al Şcolii medii moldo-ruse din această localitate. Din 1991 până în 1999 este vicepreşedinte al Comitetului executiv raional Floreşti. Pe parcursul anilor a trecut prin mai multe partide. În perioada sovietică a făcut parte din Partidul Comunist, această informaţie conţinându-se în biografia sa oficială. Astfel, în 1990 a fost numit secretar al Comitetului raional de partid.

04 februarie 2019
1521
ACUM

Profil candidat: Dinu Plîngău

Dinu Plângău, liderul organizației de tineret a partidului politic Platforma Demnitate și Adevăr, Tinerii DA, are 24 de ani și este originar din Edineț. Are studii juridice, iar în prezent (decembrie 2018) face studii de masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

19 ianuarie 2019
1813
ACUM

Profil candidat: Maria Ciobanu

Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Potrivit CV-ului ei, publicat pe pagina web a Parlamentului, de la profesoară începătoare în 1977, a ajuns de două ori (1992 – 1994, 2007-2010) în funcția de director general al Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni. Cariera politică a Mariei Ciobanu a început în anul 2007, potrivit aceluiași CV, an în care a devenit membră a Partidului Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. După ce în februarie 2008 PSL a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova, Maria Ciobanu a aderat la Partidul Liberal-Democrat din Moldova, la care este acum (ianuarie 2019) vicepreședintă.

19 ianuarie 2019
1583
ACUM

Profil candidat: Andrei Năstase

Andrei Năstase s-a lansat, oficial, în politică pe 13 decembrie 2015, odată cu alegerea sa în funcția de președinte al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), apărut în aceeași zi prin preluarea și redenumirea Partidului Forța Poporului. La noul partid au aderat majoritatea liderilor Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, apărută cu un an mai devreme, în februarie 2015. Platforma Civică și, mai târziu, partidul condus de Năstase, a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chișinău în perioada 2015 - 2016.

20 ianuarie 2019
1061