Profil de integritate al candidatului Octavian Țicu: trecutul politic, averi, interese

Alegeri Prezidentiale 7 octombrie 2020 4301

Câte puțin în mai multe partideOctavian Țîcu este deputat neafiliat și candidează ca reprezentant al Partidului Unității Naționale (PUN) la  scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent. Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.

INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:

Câte puțin în mai multe partide

Octavian Țîcu (1972) este originar din satul Costuleni din raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot acolo și-a obținut și studiile de doctorat. A activat în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, dar și la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta este boxer profesionist. 

În anul 2013, pentru o perioadă de doar o lună, a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Iurie Leancă. Țîcu a fost propus în această funcție de către Partidul Liberal. La scurt timp a plecat din minister, fiind nemulțumit de pretinsele ilegalități de acolo.

La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional la Ungheni, pe listele Blocului electoral „Platforma Popular-Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scurt timp însă a anunțat că părăsește această formațiune și își depune mandatul de consilier raional. Octavian Țîcu era nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional. La scrutinul parlamentar din februarie 2019 a fost ales deputat pe lista Blocului Electoral  ACUM, propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). În luna septembrie 2019 însă a anunțat că părăsește fracțiunea (PPDA), dar rămâne deputat independent în cadrul Blocului ACUM, spunând că nu poate accepta faptul că ACUM a făcut coaliție cu Partidul Socialiștilor:

„Este o eroare politică, care compromite valorile pe care Blocul ACUM le-a promovat în campania electorală în fața alegătorilor”.

La alegerile locale din anul trecut, Octavian Țîcu a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, deja ca reprezentant al Partidului Unității Naționale, însă nu a trecut de turul întâi. Din luna decembrie până în prezent, este deputat neafiliat și președinte al  PUN.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Octavian Țîcu este în prezent subiect al declarării averii și intereselor personale. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) a indicat că în ultimii doi ani a avut un venit salarial total de circa 676 000 de lei, bani acumulați din salariul de deputat, din activitatea didactică, dar și din activități editoriale.

În anul 2015, Octavian Țîcu a devenit proprietarul unui apartament de peste 128 de metri pătrați în municipiul Chișinău. Deține, de asemenea, un autoturism de model Ford Focus, achiziționat cu doi ani în urmă.   

În conturile bancare ale familiei Țîcu, la momentul completării declarației se aflau circa 27 000 de lei. Pe un alt cont, deschis la o bancă din România - de 9 700 de euro.

Integritatea în gestionarea funcțiiei publice și/sau de partid

Deși a fost ministru o scurtă perioadă, Octavian Țîcu a declarat că fostul său coleg Octavian Bodişteanu ar fi fost implicat în acțiuni ilegale, atunci când acesta ocupa funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului. Țîcu îl acuza pe Bodișteanu că  ar fi spălat sume mari de bani, împreună cu Octavian Bucătari, care era pe atunci şeful Direcţiei sport de performanţă.

„Din 2012 s-a început această maşinărie comună, în care sute de mii de lei erau spălaţi prin intermediul anumitor ordine”, a declarat Octavian Ţîcu.

El a precizat că fraudele erau făcute din contul competițiilor și cantonamentelor, dar și din procurarea biletelor pentru sportivi. La rândul său, Bodișteanu a respins toate acuzațiile aduse. CNA a audiat mai multe persoane în acest caz, iar ulterior unii angajați de la MTS au fost demiși.

Cazier judiciar

În anul 2014, Octavian Țîcu a fost acționat în judecată de către Veaceslav Manolachi, pe atunci rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, care susținea că Țîcu l-a denigrat într-un articol publicat în presă, acuzându-l de fraude. Rectorul a cerut dezmințirea acelor informații, însă în primă instanță a pierdut procesul. În anul 2014, Octavian Țîcu a câștigat procesul și la Curtea de Apel Chișinău, magistrații respingând apelul declarat de Manolachi. Dosarul nu a mai ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție.

Octavian Țicu nu are în prezent deschise dosare penale pe numele său, potrivit informațiilor primite de Moldova Curată de la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Alegeri, turul II: ce arată profilurile de integritate...

08 noiembrie 2020
3435
2020

O biserică vizitată de Igor Dodon în campania electoral...

Două biserici din or. Cupcini, raionul Edineț, unde primarul și președintele Consiliului Raional sunt socialiști, au primit bani din bugetele locale în timpul actualei campanii electorale.

30 octombrie 2020
3305
2020

Profil de integritate al candidatului Renato Usatâi: tr...

06 octombrie 2020
6772
2020

Donatori pe listele grupurilor de inițiativă: unii nu a...

Alegeri noi, vicii vechi

30 septembrie 2020
651
2020

Profil de integritate al candidatului Tudor Deliu: trec...

07 octombrie 2020
4139
2020

ZdG: Igor Dodon a avut în ultimii ani vacanțe de lux în...

17 ianuarie 2020
1263