(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei automobile, dar președinția nu recunoaște acest lucru

Alegeri Prezidentiale 29 decembrie 2019 12762

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.În fața curții familiei Dodon și, uneori, intrând în curte, sunt văzute ades, în ultimii ani, cel puțin trei automobile care au în comun cifrele de pe plăcuța de înmatriculare – 526. Acestea sunt: Hyundai, cu numărul de înregistrare CSC 526; Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526; Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KAR 526.

Una dintre acestea, Hyundai cu numărul de înregistrare CSC 526, este condusă de soția președintelui, Galina Dodon. Automobilul a intrat în curte și a staționat acolo în mai multe rânduri. Am înregistrat cum aceasta intră în curte la 4 octombrie 2018 (VIDEO). 

Automobilul poate fi văzut ulterior parcat în fața curții, alături de Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526, și în februarie (FOTO 1), precum și

FOTO 1

FOTO 2

în noiembrie, anul acesta (FOTO 2). În ultimul caz, Skoda este parcată în fața unei cabine în care stau angajații de la Pază de Stat, care supraveghează locuința președintelui. Automobilul Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526, a mai fost surprins și în noiembrie 2016 parcând în poarta familiei Dodon și din el a coborât unul dintre fiii președintelui, care a intrat apoi în curte (FOTO 3. FOTO 4).

FOTO 3

POZA 4

FOTO 5

                                                                                                                               

De asemenea, și în iunie 2018 (FOTO 5). Cea de-a treia mașină, la fel, a fost suprinsă de mai multe ori parcâd în fața casei șefului statului. (FOTO 6, FOTO 7).

FOTO 6

FOTO 7

Nici în declarația de avere și interese personale pentru anul 2018 și nici în cea pentru anul 2019, cele trei mașini nu sunt indicate, așa cum prevede Legea nr. 133 privind declararea averii.

În consecință, am solicitat Președinției să ne informeze dacă aceste automobile aparțin familiei Dodon, care este valoarea lor și din ce venituri au fost achiziționate.

Președinția nu recunoaște că familia Dodon ar utiliza automobilele

În răspunsul primit de la Președinție, semnat de secretarul general, Nicolae Posturusu, se spune că familia prezidențială nu deține mijloacele de transport enumerate în solictarea de informație cu niciun drept de proprietate, nici cu titlu de folosință.

”Din acest motiv, declararea lor este improprie legii, iar estimarea prețului lor se face imposibilă”, se arată în răspuns.

De asemenea, se precizează că automobilele nu figurează la balanța Aparatului Președintelui Republicii Moldova și nici a altor entități publice, prin urmare, instituția prezidențială nu beneficiază de ele. Șeful statului dispune de mijloace de transport auto cu destinație specială, aflate în gestiunea Serviciului de Protecție și Pază de Stat, potrivit răspunsului de la Președinție.

”Calitatea de beneficiar efectiv în raport cu autoturismele în cauză nu poate fi atribuită familiei prezidențiale, or pentru aceasta nu sunt întrunite condițiile noțiunii respective, reglementată expres în art.2 din Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale”, conchide Președinția.

Menționăm că noțiunea de ”beneficiar efectiv” este definită în legea respectivă ca fiind: ”persoana fizică ce controlează în ultimă instanță o altă persoană fizică sau juridică ori persoana în numele căreia se realizează o tranzacție sau se desfăşoară o activitate şi/sau care deţine, direct sau indirect, dreptul de proprietate sau controlul asupra unui bun”.

Două automobile au fost utilizate de Igor Dodon în campania electorală pentru prezidențiale

Cele două automobile Skoda Superb sunt declarate, însă, în raportul privind finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon, în 2016, când acesta candida la președinție, în ”Lista donațiilor în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii pe perioada electorală”. Valoarea lor indicată în documentul depus la Comisia Electorală Centrală este de 3120 și, respectiv 3900, fără a fi menționată valuta în care este declarată valoarea.

Potrivit declarației de avere și interese depusă de către Igor  Dodon, acesta nu deține niciun bun mobil, adică niciun automobil, în proprietate, posesie sau prin alte contracte translative de posesie şi de folosinţă.

Menționăm că, în cazul în care nu-i aparțin lui Igor Dodon, care este subiect al declarării, ci sunt doar luate în folosință, automobilele urmau de asemenea să fie declarate, în confomitate cu Legea Nr. 133 din  17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede, în art. 4, că subiecții declarării trebuie să indice inclusiv bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deţinute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitaţie, de superficie de către subiectul declarării și membrii familiei, concubinul/concubina acestuia, inclusiv în calitate de beneficiari efectivi, ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, unor contracte translative de posesie şi de folosinţă.

Igor Dodon a indicat în declarația de avere pentru anul 2018 faptul că deține o casă de locuit din anul 2013, cu o suprafață de 422, m.p., în valoare de 2 160 675 de lei, pentru achiziția căreia a luat un credit în valoare de 1 477 000 de lei de la Victoriabank, împrumut care este scadent în 2028. Casa este situată în sectorul Buiucani al capitalei, pe un teren de 0,059 ha, cu valoarea declarată de 451 985 de lei.

Sursele de venit ale familiei Dodon provin din salarii. Președintele a ridicat un salariu total anul trecut de 190 194 de lei, iar soția sa, angajată la Exclusiv Media SRL, a avut un venit total de 388 573 lei.

Ziarul de Gardă a dezvăluit încă în anul 2011 că Igor Dodon deținea casa de la Buiucani înainte de 2011, când acolo abia se făceau reparații. El însă a negat atunci că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă.

Ulterior Igor Dodon a recunoscut că a cumpărat imobilul de la o rudă, după cum scria tot ZdG. El declarta că a plătit pentru casă doar 2,3 milioane de lei, iar pe lângă banii obţinuţi de la Victoriabank, a indicat în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru 2013 că a vândut și un apartament din strada Calea Orheiului, cu 735 de mii de lei.

Natalia Enache

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

ZdG: Igor Dodon a avut în ultimii ani vacanțe de lux în...

17 ianuarie 2020
1696
2020

Profil de integritate al candidatului Andrei Năstase: t...

08 octombrie 2020
3723
2020

Donatori pe listele grupurilor de inițiativă: unii nu a...

Alegeri noi, vicii vechi

30 septembrie 2020
923
2020

Profil de integritate al candidatului Octavian Țicu: tr...

Câte puțin în mai multe partide

07 octombrie 2020
4752
2020

Donatori pe listele grupurilor de inițiativă: unii au d...

Alegeri noi, vicii vechi

01 octombrie 2020
4792
2020

Profil de integritate al candidatului Tudor Deliu: trec...

07 octombrie 2020
4627