(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei automobile, dar președinția nu recunoaște acest lucru

Investigații 29 decembrie 2019 5943
Sursa: MoldovaCurata.md

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.În fața curții familiei Dodon și, uneori, intrând în curte, sunt văzute ades, în ultimii ani, cel puțin trei automobile care au în comun cifrele de pe plăcuța de înmatriculare – 526. Acestea sunt: Hyundai, cu numărul de înregistrare CSC 526; Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526; Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KAR 526.

Una dintre acestea, Hyundai cu numărul de înregistrare CSC 526, este condusă de soția președintelui, Galina Dodon. Automobilul a intrat în curte și a staționat acolo în mai multe rânduri. Am înregistrat cum aceasta intră în curte la 4 octombrie 2018 (VIDEO). 

Automobilul poate fi văzut ulterior parcat în fața curții, alături de Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526, și în februarie (FOTO 1), precum și

FOTO 1

FOTO 2

în noiembrie, anul acesta (FOTO 2). În ultimul caz, Skoda este parcată în fața unei cabine în care stau angajații de la Pază de Stat, care supraveghează locuința președintelui. Automobilul Skoda Superb, cu numărul de înmatriculare  KPS 526, a mai fost surprins și în noiembrie 2016 parcând în poarta familiei Dodon și din el a coborât unul dintre fiii președintelui, care a intrat apoi în curte (FOTO 3. FOTO 4).

FOTO 3

POZA 4

FOTO 5

                                                                                                                               

De asemenea, și în iunie 2018 (FOTO 5). Cea de-a treia mașină, la fel, a fost suprinsă de mai multe ori parcâd în fața casei șefului statului. (FOTO 6, FOTO 7).

FOTO 6

FOTO 7

Nici în declarația de avere și interese personale pentru anul 2018 și nici în cea pentru anul 2019, cele trei mașini nu sunt indicate, așa cum prevede Legea nr. 133 privind declararea averii.

În consecință, am solicitat Președinției să ne informeze dacă aceste automobile aparțin familiei Dodon, care este valoarea lor și din ce venituri au fost achiziționate.

Președinția nu recunoaște că familia Dodon ar utiliza automobilele

În răspunsul primit de la Președinție, semnat de secretarul general, Nicolae Posturusu, se spune că familia prezidențială nu deține mijloacele de transport enumerate în solictarea de informație cu niciun drept de proprietate, nici cu titlu de folosință.

”Din acest motiv, declararea lor este improprie legii, iar estimarea prețului lor se face imposibilă”, se arată în răspuns.

De asemenea, se precizează că automobilele nu figurează la balanța Aparatului Președintelui Republicii Moldova și nici a altor entități publice, prin urmare, instituția prezidențială nu beneficiază de ele. Șeful statului dispune de mijloace de transport auto cu destinație specială, aflate în gestiunea Serviciului de Protecție și Pază de Stat, potrivit răspunsului de la Președinție.

”Calitatea de beneficiar efectiv în raport cu autoturismele în cauză nu poate fi atribuită familiei prezidențiale, or pentru aceasta nu sunt întrunite condițiile noțiunii respective, reglementată expres în art.2 din Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale”, conchide Președinția.

Menționăm că noțiunea de ”beneficiar efectiv” este definită în legea respectivă ca fiind: ”persoana fizică ce controlează în ultimă instanță o altă persoană fizică sau juridică ori persoana în numele căreia se realizează o tranzacție sau se desfăşoară o activitate şi/sau care deţine, direct sau indirect, dreptul de proprietate sau controlul asupra unui bun”.

Două automobile au fost utilizate de Igor Dodon în campania electorală pentru prezidențiale

Cele două automobile Skoda Superb sunt declarate, însă, în raportul privind finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon, în 2016, când acesta candida la președinție, în ”Lista donațiilor în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii pe perioada electorală”. Valoarea lor indicată în documentul depus la Comisia Electorală Centrală este de 3120 și, respectiv 3900, fără a fi menționată valuta în care este declarată valoarea.

Potrivit declarației de avere și interese depusă de către Igor  Dodon, acesta nu deține niciun bun mobil, adică niciun automobil, în proprietate, posesie sau prin alte contracte translative de posesie şi de folosinţă.

Menționăm că, în cazul în care nu-i aparțin lui Igor Dodon, care este subiect al declarării, ci sunt doar luate în folosință, automobilele urmau de asemenea să fie declarate, în confomitate cu Legea Nr. 133 din  17.06.2016 privind declararea averii și a intereselor personale, care prevede, în art. 4, că subiecții declarării trebuie să indice inclusiv bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deţinute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitaţie, de superficie de către subiectul declarării și membrii familiei, concubinul/concubina acestuia, inclusiv în calitate de beneficiari efectivi, ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, unor contracte translative de posesie şi de folosinţă.

Igor Dodon a indicat în declarația de avere pentru anul 2018 faptul că deține o casă de locuit din anul 2013, cu o suprafață de 422, m.p., în valoare de 2 160 675 de lei, pentru achiziția căreia a luat un credit în valoare de 1 477 000 de lei de la Victoriabank, împrumut care este scadent în 2028. Casa este situată în sectorul Buiucani al capitalei, pe un teren de 0,059 ha, cu valoarea declarată de 451 985 de lei.

Sursele de venit ale familiei Dodon provin din salarii. Președintele a ridicat un salariu total anul trecut de 190 194 de lei, iar soția sa, angajată la Exclusiv Media SRL, a avut un venit total de 388 573 lei.

Ziarul de Gardă a dezvăluit încă în anul 2011 că Igor Dodon deținea casa de la Buiucani înainte de 2011, când acolo abia se făceau reparații. El însă a negat atunci că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă.

Ulterior Igor Dodon a recunoscut că a cumpărat imobilul de la o rudă, după cum scria tot ZdG. El declarta că a plătit pentru casă doar 2,3 milioane de lei, iar pe lângă banii obţinuţi de la Victoriabank, a indicat în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru 2013 că a vândut și un apartament din strada Calea Orheiului, cu 735 de mii de lei.

Natalia Enache

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru conținutul articolului îi revine API și nu reflecta neapărat poziția Fundației.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Fii primul care lasă un comentariu!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...

Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

29 decembrie 2019
5944
2019

Averile celor care verifică declarațiile de avere

Nu indică valoarea bunurilor mobile și imobile în declarațiile lor de avere sau declară automobile de 8-11 mii de lei și au beneficiat de donații semnificative, de zeci de mii de lei. Este vorba despre unii dintre inspectorii de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate, cei care, nemijlocit, efectuează controalele averilor și intereselor demnitarilor și funcționarilor publici.

15 mai 2019
31
2019

O firmă care fusese administrată de Mihai Olărescu a câ...

Mihai Olărescu, fostul președinte al raionului Cimișlia, a venit în funcția publică din mediul de afaceri, însă nu și-a neglijat firma pe care a condus-o. Când era președinte de raion, compania la care el lucrase director, ”Cătădeni Lux”,  a câștigat 13 contracte de achiziții publice în valoare totală de peste un 1 550 000 de lei. Toate contractele au fost câștigate într-o singură zi – 22 septembrie 2017. În prezent, Mihai Olărescu candidează pentru funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

16 octombrie 2019
41
2019

Vicepreședinte de raion cu dosar penal pentru diplomă f...

Consilierul raional la Căușeni Nicolai Ermurache a fost ales, pe 25 noiembrie 2019, vicepreședinte al raionului, deși numele său figurează într-o cauză penală aflată pe rol la Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender. El este învinuit în baza art. 361 al. 2 lit. b) din Codul penal, fiindu-i incriminată confecționarea, deținerea și folosirea unei diplome de studii false. Nicolae Ermurache spune că dosarul e bazat pe ”aberații” și că ar fi ”în totalitate fabricat”.

30 decembrie 2019
140
2019

Candidații socialiști au inaugurat terenuri de joacă în...

O parte din actualii candidați socialiști și-au început, de facto, campania electorală mai devreme, înainte de înregistrarea oficială, fapt ce contravine legii. Și anume, au participat în capitală la inaugurarea terenurilor de joacă și spațiilor sportive și de agrement, construite cu bani din bugetul public. PSRM a delegat să inaugureze obiectele respective anume acele persoane care mai târziu s-au înregistrat în calitate de candidați pe circumscripțiile uninominale. Aceste acțiuni sunt calificate de unii experți în politici publice și legislație electorală drept pasibile de sancțiuni, întrucât astfel candidații și-au început campania electorală înainte de termenul prevăzut de lege.

22 ianuarie 2019
20
2019

Deputatul Ghenadie Buza și-a construit drum până la poa...

Drumul până la casa în care locuiește actualul deputat Ghenadie Buza a fost construit recent din banii destinați întreținerii mai multor drumuri ale raionului Hâncești. Toamna trecută, când Ghenadie Buza încă era președinte al acestui raion, Consiliul raional a anulat o finanțare de aproape 400 de mii de lei pentru drumurile din raion, direcționând banii spre construcția străzii G. Enescu din orașul Hâncești. Pentru că această sumă nu era suficientă, o altă parte din bani a fost luată de la capitolul privatizarea unor clădiri. Ghenadie Buza a refuzat să comenteze faptele stabilite de Moldova Curată.

11 iunie 2019
42