Profil electoral: Iurie Onofriiciuc, candidatul PSRM pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă

Chișinău 15 octombrie 2019 1905

Iurie Onofriiciuc este candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Onofriiciuc se află la cârma orașului Vadul lui Vodă și candidează pentru al cincilea mandat consecutiv de primar.Primele patru mandate de primar de Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc le-a câtigat candidând din partea Partidului Comuniștilor.

În 2018, președintele Igor Dodon a transmis Primăriei Vadul lui Vodă unul din cele cinci tractoare donate de președintele belarus Aleksandr Lukașenko. Amintim că Igor Dodon a repartizat cele cinci tractoare pe criterii politice în an electoral.

La alegerile prezidențiale din 2016 pentru Igor Dodon au votat 58,89 la sută din alegătorii din Vadul lui Vodă.

Averea și veniturile

Iurie Onofriiciuc a raportat pentul anul 2018 venituri salariale de 136187 mii de lei. Soția sa, Raisa, a avut anul trecut un salariu de 44740 de lei în calitate de administratorde la SRL Alivecprim, al cărei proprietară este. Familia a mai avut un venit de aproape 400 de mii de lei de la întreprinderea respectivă.

Familia mai deține în proprietate trei terenuri pentru construcție, obținute în 2003, 2006 și 2010. Începând cu anul 2004, când a venit la cârma Primăriei Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc a intrat în posesia a cinci terenuri agricole.

Familia primarului locuiește într-o casă cu suprafața de 118 metri pătrați în Vadul lui Vodă, data în exploatare în 2008. Familia mai deține în proprietate două case, un imobil de 13 metri pătrați și un garaj, toate obținute prin moștenire în anul 2006.

În 2009, primarul din Vadul lui Vodă și-a procurat cu 90 de mii de lei un automobil de model Mercedes, fabricat în 2002.

Neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi

Potrivit unui audit efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Vadul lui Vodă pentru anul 2017, Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a  înregistrat în evidența contabilă blocurile locative din proprietatea publică locală în valoare inițială de 13,8 milioane de lei. Valoarea blocurilor locative nu a fost micșorată cu valoarea apartamentelor privatizate. „Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a efectuat inventarierea și evaluarea drumurilor, străzilor și trotuarelor. Astfel, la evidența primăriei se află cinci obiecte denumite generic: lucrări de asfaltare a drumurilor în sumă de 7,5 milioane lei. Doar în orașul Vadul lui Vodă sunt 92 de străzi. Deși nu are raportate la conturi instalația rețelelor de apă și canalizare, de iluminat public, de gaze termice, unele dintre acestea de fapt sunt înregistrate la alte conturi contabile în sumă de 1,1 milioane lei”, se arată în raport.

O altă încălcare gravă depistată de către misiunea de audit a fost nereflectarea în evidența contabilă a valorii infrastructurii sistemului public de alimentare cu apă și canalizare, dar și tăierea cheltuielilor destinate alimentației copiilor din grădinițe:

„Autoritățile publice locale nu au asigurat alimentația copiilor conform normelor aprobate. Astfel, în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare în anul 2017 s-au înregistrat cheltuieli efective în sumă de 769,5 mii lei, deși conform normelor stabilite cheluielile urmau să constituie 925 mii lei. În locul normei de alimentare de 22, 95 lei pe zi pentru un copil s-a asigurat media de 19,1 lei”. 

Scandalul privind conflictul de interese

Primarul Iurie Onofriiciuc a fost implicat și într-un scandal ce ține de admiterea conflictului de interese. La 6 iunie 2014, Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a aprobat o decizie prin care a decis modificarea suprafeței și separarea unui teren, care ulterior a fost dat în arendă firmei Alivecprim care aparține soției primarului. Aproape imediat, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC) a cerut Consiliului Orășenesc să-și anuleze decizia, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea legislației. Câteva dintre abaterile de la lege enumerate de OTC: actul de formare a bunului imobil a fost semnat doar de primar, nu și de inginerul cadastral; delimitarea terenului nu a fost efectuată proporțional, astfel că firmei Alivecprim i-a revenit un teren de 1, 009 ha, mult mai mare decât avea nevoie ca să folosească o construcție de 11,8 m.p. pe care tocmai o cumpărase în acea zonă; darea în arendă nu s-a făcut prin licitație publică.

Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a refuzat să abroge decizia, de aceea OTC a acționat în judecată și la 8 octombrie 2015 Judecătoria Ciocana i-a dat câștig de cauză. În luna ianuarie 2016 hotărârea a fost menținută în vigoare și de către Curtea de Apel Chișinău. Iar în februarie 2016 primarul a pierdut procesul și cu CNI, care a constatat conflict de interese, notează portalul Moldova Curată.

În actul de constatare, CNI menționează că primarul a încheiat contractul de arendă cu soția sa în aceeași zi în care Consiliul a decis separarea bunului imobil. Onofriiciuc a explicat Comisiei că a semnat contractul în calitate de primar și executor al deciziei Consiliului local.

Sursa: Anticorupție.md

Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-MoldovaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Chișinău

Profil electoral: Eleonora Șaran, candidata Blocului el...

Eleonora Șaran este primarul orașului Durlești, aleasă în iunie 2015 pe listele Blocului electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă. Tot atunci ea a acces și în Consiliul Local, însă a renunțat la mandat în favoarea celui de edil al orașului. Anterior, începând cu 1 februarie 2012, a fost viceprimar al localității. La 20 octombrie va încerca să obțină un nou mandat, sprijinită de același partid.

16 octombrie 2019
2670
Chișinău

Profil electoral: Victor Cebotari, candidatul PSRM la ș...

Consilierul local Victor Cebotari este candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Durlești. El a acces în Consiliul Local Durlești în iunie 2015, pe listele PSRM. Tot la alegerile din 2015 s-a bătut pentru funcția de primar al orașului.

16 octombrie 2019
1234
Chișinău

Profil electoral: Victoria Sănduţă, candidata PSRM pent...

Victoria Sanduță este candidata Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al localității Condrița, suburbie a Capitalei. În vârstă de 26 de ani, Victoria Sanduță se află la prima sa experiență politică.

14 octombrie 2019
1054
Chișinău

Profil electoral: Nicolae Anghelenici, candidatul PCRM...

Nicolae Anghelenici este candidatul Partidului Comuniștilor pentru funcția de primar al comunei Ghidighici, municipiul Chișinău. Anghelenici a mai candidat anterior, fără succes, pentru funcția respectivă.

14 octombrie 2019
968
Chișinău

Profil electoral: Veaceslav Tomuz, candidatul Blocului...

Veaceslav Tomuz are studii medii de specialitate. După ce a absolvit Școala Profesională Tehnică Târnova, iar ulterior, timp de trei ani a studiat la Colegiul Industrial Pedagogic. A intrat apoi la facultate, la Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, unde a învățat timp de patru ani și jumătate, dar nu a terminat studiile, fiind nevoit să plece peste hotare la muncă. După ce s-a întors în țară a activat la un depozit farmaceutic în calitate de depozitar.

14 octombrie 2019
1167
Chișinău

Profil electoral: Stelian Manic, candidatul Blocului AC...

Potrivit CV-ului, Stelian Manic este conferențiar universitar la Universitatea Americană din Moldova din 2016 și până în prezent. Anterior, din 2008 până în 2016, el a lucrat la o universitate din Australia, unde a predat economia.

14 octombrie 2019
1818