Profil electoral: Iurie Onofriiciuc, candidatul PSRM pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă
Iurie Onofriiciuc este candidatul Partidului Socialiștilor pentru funcția de primar al orașului Vadul lui Vodă. Onofriiciuc se află la cârma orașului Vadul lui Vodă și candidează pentru al cincilea mandat consecutiv de primar.
Primele patru mandate de primar de Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc le-a câtigat candidând din partea Partidului Comuniștilor.
În 2018, președintele Igor Dodon a transmis Primăriei Vadul lui Vodă unul din cele cinci tractoare donate de președintele belarus Aleksandr Lukașenko. Amintim că Igor Dodon a repartizat cele cinci tractoare pe criterii politice în an electoral.
La alegerile prezidențiale din 2016 pentru Igor Dodon au votat 58,89 la sută din alegătorii din Vadul lui Vodă.
Averea și veniturile
Iurie Onofriiciuc a raportat pentul anul 2018 venituri salariale de 136187 mii de lei. Soția sa, Raisa, a avut anul trecut un salariu de 44740 de lei în calitate de administratorde la SRL Alivecprim, al cărei proprietară este. Familia a mai avut un venit de aproape 400 de mii de lei de la întreprinderea respectivă.
Familia mai deține în proprietate trei terenuri pentru construcție, obținute în 2003, 2006 și 2010. Începând cu anul 2004, când a venit la cârma Primăriei Vadul lui Vodă, Iurie Onofriiciuc a intrat în posesia a cinci terenuri agricole.
Familia primarului locuiește într-o casă cu suprafața de 118 metri pătrați în Vadul lui Vodă, data în exploatare în 2008. Familia mai deține în proprietate două case, un imobil de 13 metri pătrați și un garaj, toate obținute prin moștenire în anul 2006.
În 2009, primarul din Vadul lui Vodă și-a procurat cu 90 de mii de lei un automobil de model Mercedes, fabricat în 2002.
Neregulile depistate de auditorii Curții de Conturi
Potrivit unui audit efectuat de Curtea de Conturi la Primăria Vadul lui Vodă pentru anul 2017, Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a înregistrat în evidența contabilă blocurile locative din proprietatea publică locală în valoare inițială de 13,8 milioane de lei. Valoarea blocurilor locative nu a fost micșorată cu valoarea apartamentelor privatizate. „Primăria orașului Vadul lui Vodă nu a efectuat inventarierea și evaluarea drumurilor, străzilor și trotuarelor. Astfel, la evidența primăriei se află cinci obiecte denumite generic: lucrări de asfaltare a drumurilor în sumă de 7,5 milioane lei. Doar în orașul Vadul lui Vodă sunt 92 de străzi. Deși nu are raportate la conturi instalația rețelelor de apă și canalizare, de iluminat public, de gaze termice, unele dintre acestea de fapt sunt înregistrate la alte conturi contabile în sumă de 1,1 milioane lei”, se arată în raport.
O altă încălcare gravă depistată de către misiunea de audit a fost nereflectarea în evidența contabilă a valorii infrastructurii sistemului public de alimentare cu apă și canalizare, dar și tăierea cheltuielilor destinate alimentației copiilor din grădinițe:
„Autoritățile publice locale nu au asigurat alimentația copiilor conform normelor aprobate. Astfel, în alimentația copiilor din instituțiile preșcolare în anul 2017 s-au înregistrat cheltuieli efective în sumă de 769,5 mii lei, deși conform normelor stabilite cheluielile urmau să constituie 925 mii lei. În locul normei de alimentare de 22, 95 lei pe zi pentru un copil s-a asigurat media de 19,1 lei”.
Scandalul privind conflictul de interese
Primarul Iurie Onofriiciuc a fost implicat și într-un scandal ce ține de admiterea conflictului de interese. La 6 iunie 2014, Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a aprobat o decizie prin care a decis modificarea suprafeței și separarea unui teren, care ulterior a fost dat în arendă firmei Alivecprim care aparține soției primarului. Aproape imediat, Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat (OTC) a cerut Consiliului Orășenesc să-și anuleze decizia, argumentând că aceasta a fost luată cu încălcarea legislației. Câteva dintre abaterile de la lege enumerate de OTC: actul de formare a bunului imobil a fost semnat doar de primar, nu și de inginerul cadastral; delimitarea terenului nu a fost efectuată proporțional, astfel că firmei Alivecprim i-a revenit un teren de 1, 009 ha, mult mai mare decât avea nevoie ca să folosească o construcție de 11,8 m.p. pe care tocmai o cumpărase în acea zonă; darea în arendă nu s-a făcut prin licitație publică.
Consiliul Orășenesc Vadul lui Vodă a refuzat să abroge decizia, de aceea OTC a acționat în judecată și la 8 octombrie 2015 Judecătoria Ciocana i-a dat câștig de cauză. În luna ianuarie 2016 hotărârea a fost menținută în vigoare și de către Curtea de Apel Chișinău. Iar în februarie 2016 primarul a pierdut procesul și cu CNI, care a constatat conflict de interese, notează portalul Moldova Curată.
În actul de constatare, CNI menționează că primarul a încheiat contractul de arendă cu soția sa în aceeași zi în care Consiliul a decis separarea bunului imobil. Onofriiciuc a explicat Comisiei că a semnat contractul în calitate de primar și executor al deciziei Consiliului local.
Sursa: Anticorupție.md
Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Profil electoral: Evghenii Laricov, candidatul Blocului...
Evghenii Laricov este candidatul Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS la funcția de primar al orașului Vatra din municipiul Chișinău. Laricov a mai fost implicat în politică. În urma alegerilor locale generale din 2003, el a acces în Consiliul Local Vatra (doc), pe listele Partidului Comuniștilor. În prezent este manager la compania Agropiese TGR Grup.
Profil electoral: Boris Larionov, candidatul Partidului...
Boris Larionov este lăcătuș auto la Întreprinderea de Stat Moldelectrica. La alegerile locale generale din 20 octombrie candidează la funcția de primar al orașului Vatra, suburbie a Capitalei, din partea Partidului Șor.
Profil electoral: Vlad Țurcanu, candidat la funcția de...
Fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, jurnalistul și liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, va concura la alegerile din 20 octombrie pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău.
Profil electoral: Alexandru Rusnac, candidat independen...
Alexandru Rusnac este consilier în cadrul Consiliului Local Vatra, ales în urma scrutinului din iunie 2015. Atunci a fost sprijinit de Partidul Popular European. Tot la alegerile locale generale de acum patru ani, s-a înscris în cursa pentru șefia primăriei Vatra.
Ion Begleț, candidat independent pentru funcția de prim...
Ion Begleț candidează independent pentru funcția de primar al comunei Ghidighici, municipiul Chișinău. Acesta s-a aflat la cârma localităţii şi anterior, deținând consecutiv două mandate. Begleț s-a remarcat prin numărul de dosare penale, intentate pentru ilegalități pe care le-ar fi comis în perioada când consătenii săi i-au încredințat să conducă administrația locală.
Aici așteptăm comentariul tău!