S-a retras dintr-o afacere prosperă ca să devină preşedinte de raion

Arhiva 25 decembrie 2015 874
Președintele raionului Strășeni, Mihail Popa

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Străşeni a fost ales democratul Mihai Popa. Psiholog de profesie, Popa s-a lansat în politică la scurt timp după ce a început să facă afaceri. Este fondator a două firme care se ocupă de comerț. Iniţial a fost membru al Partidului Social-Democrat, iar din 2009 este membru al Partidului Democrat (PDM). În prezent este şi preşedinte al organizaţiei teritoriale a acestui partid.Şi-a început cariera la spitalul de psihiatrie

Mihai Popa, în vârstă de 43 de ani, a absolvit şcoala medicală din Tiraspol. O perioadă a activat la Spitalul clinic de psihiatrie din orașul Codru, municipiul Chişinău, apoi a devenit student la psihologie la Universitatea Pedagogică din Tiraspol, unde şi-a susţinut licenţa în 2007. După absolvirea universităţii a început să activeze în sfera privată, în întreprinderi care, aşa cum ne-a informat însuși Mihai Popa, aveau între 10 şi 150 de angajaţi. „Sunt fondator a două firme, specializate în comerţ şi producţie, „Maxidan” SRL şi „Danicon Trans” SRL, pe care le-am condus până în vara anului curent, când am fost ales în funcţia de preşedinte de raion”, ne-a spus Popa. A fost consilier orăşenesc şi consilier raional pe durata a două mandate. Pentru candidatura sa la funcţia de preşedinte de raion au votat 20 din cei 33 de consilieri raionali. A fost ales cu votul membrilor PDM, PL, PCRM, al unui consilier din cadrul PPEM şi al unui socialist.

Declaraţia de avere și cea de de interese, dar şi datele biografice ale noului preşedinte de raion nu sunt afişate pe site-ul oficial al Consiliului Raional, unde, conform legii, ar trebui să fie afişate, chiar dacă într-un mesaj adresat cetăţenilor, noul preşedinte al raionului susţine că îşi doreşte ca site-ul să devină „o platformă de comunicare deschisă” pentru a rezolva mai eficient problemele cetăţenilor.

Proprietar al unei întreprinderi de milioane

În declaraţia de avere prezentată la solicitarea portalului Moldova Curată, Popa indică un venit lunar de 11 mii de lei, din salariul său de preşedinte de raion şi din salariul soţiei, profesoară la Şcoala de Artă din Străşeni. Dispune de o casă de locuit nefinalizată, cu o suprafaţă de 350 de metri pătrați,  situată în orașul Străşeni, şi de două spaţii comerciale, unul cu o suprafaţă de 100 de metri pătrați, procurat în 1997, şi unul cu o suprafaţă de 6000 de metri pătrați, procurat în 2005. În declaraţie mai indică două autoturisme, unul de model Volkswagen Passat, fabricat în 2008, procurat în 2009 la un preţ de 350 de mii de lei, şi un Mercedes Vario, de 200 mii de lei, procurat în 2012.

SRL „Maxidan”, una dintre întreprinderile în care deţine o cotă de 50%, a fost înregistrată în 2002. Este specializată în domeniul comerțului și prestării serviciilor. Potrivit ultimului raport financiar prezentat de Biroul Naţional de Statistică, în 2012 a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 652 100 lei.

Cea de-a doua firmă, SRL „Danicon Trans”, a fost înregistrată în 2011. Mihai Popa este singurul ei fondator. Întreprinderea este specializată în comercializarea materialelor de contrucţie şi producerea articolelor de fierărie. Potrivit ultimului raport financiar de activitate, în 2012 a înregistrat venituri din vânzări în sumă de 2 373 500 lei.

Generos cu partidul

La întrebarea de ce a optat pentru o funcţie cu un salariu mult mai modest în comparaţie cu veniturile obţinute anterior, Popa a declarat că a acceptat să devină preşedinte de raion „din dorinţa de a realiza ceva util pentru oameni”. „Scopul meu este de a schimba lucurile în bine, să demonstrez că poţi face lucruri mari cu posibilităţi mici. Firmele sunt gestionate de angajaţi şi nu mă implic absolut în activitatea întreprinderilor. Din păcate, în raionul Străşeni, ca şi în toată Moldova, suntem acum în criză financiară. Ministerul Finanţelor are o datorie faţă de noi în sumă de 20 de milioane de lei. Am făcut economii aproape că la toate capitolele, am micşorat cheltuielile pentru întreţinere, investiţii în construcţii capitale, la capitolul dotări cu utilaje, în schimb am reuşit aă achităm toate salariile funcţionarilor şi angajaţilor din sfera bugetară pentru luna noiembrie. Nu avem datorii nici faţă de agenţii economici”, ne-a mai spus noul preşedinte al raionului.

Deşi salariul său de preşedinte e de circa 7500 de lei, în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie 2014 a donat partidului 50 mii de lei, întreg venitul din salarii pentru prima jumătate de an în această funcţie.

Svetlana Corobceanu


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
905
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
785
Arhiva

Cetățenii pot „curăța” R. Moldova de demnitarii „pătați...

De la începutul anului curent, la Comisia Națională de Integritate (CNI) au parvenit 31 de sesizări în care oamenii invocau conflicte de interese, averi nedeclarate ale funcționarilor și demnitarilor, dar și cazuri de incompatibilități. Dacă cetățenii cunosc în localitățile lor astfel de abateri comise de către funcționarii și demnitarii publici, pot sesiza în continuare CNI sau pot informa echipa www.moldovacurata.md pentru a investiga cazurile reclamate.

31 mai 2013
942
Arhiva

Adriana Bețișor: un milion de lei câștigat la nuntă și...

Procurora din Procuratura Anticorupție Adriana Bețișor, care a condus urmărirea penală în dosarul de trafic de influență și luare de mită al fostului premier Vlad Filat, a declarat pentru anul 2015 un venit de peste un milion de lei obținut din donațiile care i-au fost făcute la nunta sa cu actualul șef interimar al Direcției Antifraudă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, arată o investigație a jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, publicată joi, 7 iunie. Tot în anul 2015 ea a intrat în posesia unui autoturism Skoda Octavia nou, care valorează cel puțin 15 mii de euro. Adriana Bețișor a declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta este un autoturism care aparține unei persoane aflate peste hotare, iar ea îl folosește prin mandat. 

07 iulie 2016
861
Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
779
Arhiva

Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.

17 martie 2016
878