Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja investigăm cazurile de nedistribuire aleatorie a dosarelor”

Arhiva 2 februarie 2015 842

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.Apelul vine după mai multe cazuri mediatizate în ultimele luni, în care s-a dovedit că unii judecători ar fi implicați în ”înșelarea” sistemului electronic, astfel ca unele dosare să nimerească pentru examinare la anumiți judecători. Unul dintre aceste cazuri este al vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Svetlana Filincova, în privința căreia la 24 decembrie 2014 câțiva membri ai CSM, inclusiv președintele Victor Micu, au depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit lor, timp de mai multe luni, CSJ ar fi utilizat nejustificat opțiunea de blocare a utilizatorilor programului electronic de repartizare aleatorie. Astfel, s-ar fi constatat că în jur de 20 de dosare civile au fost repartizate prin manipulare vicepreședitelui CSJ, Svetlana Filincova. Magistrata nu a răspuns deocamdată acuzației. Membrii CSM au cerut CNA să verifice dacă nu cumva există elemente ale infracțiunii abuz în serviciu.

”Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”

Tot în decembrie 2014 CNA și Procuratura Anticorupție au audiat 8 angajați ai Judecătoriei Râșcani din municipiul Chișinău, bănuiți că au intervenit în programul de gestionare a dosarelor.

Făcând trimitere la aceste cazuri, reprezentanții ONG-urilor spun că ”aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană și pot fi ușor depistate”. Semnatarii apelului cer CSM să efectueze de urgență controale privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanțele din țară, să identifice vulnerabilitățile sistemului și să sancționeze dur persoanele implicate în manipularea acestuia. ”Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiție este frapantă și știrbește serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”, se spune în Apelul semnat de 16 ONG-uri, între care Centrul de Resurse Juridice, Promo-Lex, Asociația Presei Independente sau Transparency International-Moldova.

Victor Micu: ”Eu însumi sunt interesat ca aceste cazuri să fie investigate eficient”

La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, spune că va lua act de apel, dar că el însuși este interesat ca investigarea acestor cazuri să aibă o finalitate logică. Magistratul afirmă că a solicitat de la Centrul de Telecomunicații Speciale, care gestionează programul, rapoarte referitoare la distribuirea dosarelor în toate instanțele din Chișinău și că deocamdată le-a primit doar pe cele de la Curtea Supremă. ”Centrul de Telecomunicații Speciale urmează să ne prezinte rapoartele și pentru restul instanțelor din municipiul Chișinău. Apoi vom solicita pe raioane. Noi tot suntem interesați să facem investigația respectivă. Este o muncă foarte complexă, sunt mii de dosare. Este imposibil să cuprindem toate instanțele odată. Dar pot demonstra că am făcut demersuri în acest sens”, ne-a declarat Victor Micu.

”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca să fie exploatat corect, iar la noi oamenii caută să îl manipuleze”

Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor a început să funcționeze integral în toate instanțele din țară din luna decembrie 2013, în baza unui regulament aprobat de CSM la 27 aprilie 2013. Pentru program și echipament Statele Unite au donat 10 milioane de dolari. ”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca oamenii să îl utilizeze corect, la noi reiese că ei caută cum să îl manipuleze. Această situație de la Curtea Supremă tocmai arată că sistemul a fost manipulat. Acolo era o operațiune foarte simplă. Persoana era scoasă din program, dosarul era repartizat și apoi judecătorul era inclus înapoi în program. Și asta e tot. Tot programul care costă foarte mult se duce de râpă. Acum, prin decizia CSM, noi am anulat opțiunea prin care instanțele puteau scoate judecătorii din program. O a doua măsură este că am introdus la Curtea de Apel și la Judecătoria Botanica o versiune nouă a acestui program, îmbunătățită. Dar factorul uman e factorul uman”, conchide Victor Micu.  

Implementarea programului de repartizare computerizata a dosarelor, pentru a exclude posibilitatea ca președinții sau vicepreședinții de instanțe să distribuie dosarele preferențial unor magistrați, este, la fel ca și obligativitatea înregistrării audio a ședințelor de judecată, o măsură de prevenire a corupției în justiție. Aceasta, alături de pachetul de legi anticorupție propuse de Ministerul Justiției și adoptate în anul 2013, fac parte din Strategia de Reformare a Justiției pentru anii 2011-2016.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procurorul raionului Ștefan Vodă: „Din salariul de proc...

Petru Tofan, procurorul raionului Ștefan Vodă, deține în prezent trei apartamente: unul în orașul Ștefan Vodă și două la Chișinău. El are 4 copii și conduce procuratura raională din anul 2005. Un apartament i-a fost repartizat de către Consiliul Raional Ștefan-Vodă, iar altele două le-a cumpărat, în baza unor contracte de investiții, cu banii părinților săi, care au vândut proprietăți la Florești și în capitală. Procurorul spune că are toate contractele și poate justifica orice achiziție, menționând că numai datorită părinților săi are locuință.  

31 iulie 2016
1086
Arhiva

Președintele CSJ: Anonimizarea hotărârilor judecătoreșt...

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, critică propunerea Consiliului Superior al Magistraturii de a ascunde numele părților implicate în procese, la publicarea hotărârilor judecătorești pe pagina instanțelor de judecată.

01 septembrie 2017
889
Arhiva

В селе Авдарма депутатами Народного Собрания Гагаузии х...

20 ноября голоса двух с лишним тысяч избирателей села Авдарма (округ №11) Комратского района разделятся между двумя кандидатами в депутаты НСГ: лесником Иваном Трандафиловым, представляющим Соцпартию, и директором лицея Еленой Карамит, которая баллотируется как независимый кандидат.

31 octombrie 2016
1259
Arhiva

Profil electoral: Gheorghii Tumba, candidat independent...

Gheorghii Tumba candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

19 octombrie 2019
1010
Arhiva

Profil candidat: Bogdat Țîrdea

Integritatea în activitate politică

19 ianuarie 2019
975
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...

Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale. 

11 noiembrie 2019
1133