Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja investigăm cazurile de nedistribuire aleatorie a dosarelor”

Arhiva 2 februarie 2015 666

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.



Apelul vine după mai multe cazuri mediatizate în ultimele luni, în care s-a dovedit că unii judecători ar fi implicați în ”înșelarea” sistemului electronic, astfel ca unele dosare să nimerească pentru examinare la anumiți judecători. Unul dintre aceste cazuri este al vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Svetlana Filincova, în privința căreia la 24 decembrie 2014 câțiva membri ai CSM, inclusiv președintele Victor Micu, au depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit lor, timp de mai multe luni, CSJ ar fi utilizat nejustificat opțiunea de blocare a utilizatorilor programului electronic de repartizare aleatorie. Astfel, s-ar fi constatat că în jur de 20 de dosare civile au fost repartizate prin manipulare vicepreședitelui CSJ, Svetlana Filincova. Magistrata nu a răspuns deocamdată acuzației. Membrii CSM au cerut CNA să verifice dacă nu cumva există elemente ale infracțiunii abuz în serviciu.

”Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”

Tot în decembrie 2014 CNA și Procuratura Anticorupție au audiat 8 angajați ai Judecătoriei Râșcani din municipiul Chișinău, bănuiți că au intervenit în programul de gestionare a dosarelor.

Făcând trimitere la aceste cazuri, reprezentanții ONG-urilor spun că ”aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană și pot fi ușor depistate”. Semnatarii apelului cer CSM să efectueze de urgență controale privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanțele din țară, să identifice vulnerabilitățile sistemului și să sancționeze dur persoanele implicate în manipularea acestuia. ”Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiție este frapantă și știrbește serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”, se spune în Apelul semnat de 16 ONG-uri, între care Centrul de Resurse Juridice, Promo-Lex, Asociația Presei Independente sau Transparency International-Moldova.

Victor Micu: ”Eu însumi sunt interesat ca aceste cazuri să fie investigate eficient”

La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, spune că va lua act de apel, dar că el însuși este interesat ca investigarea acestor cazuri să aibă o finalitate logică. Magistratul afirmă că a solicitat de la Centrul de Telecomunicații Speciale, care gestionează programul, rapoarte referitoare la distribuirea dosarelor în toate instanțele din Chișinău și că deocamdată le-a primit doar pe cele de la Curtea Supremă. ”Centrul de Telecomunicații Speciale urmează să ne prezinte rapoartele și pentru restul instanțelor din municipiul Chișinău. Apoi vom solicita pe raioane. Noi tot suntem interesați să facem investigația respectivă. Este o muncă foarte complexă, sunt mii de dosare. Este imposibil să cuprindem toate instanțele odată. Dar pot demonstra că am făcut demersuri în acest sens”, ne-a declarat Victor Micu.

”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca să fie exploatat corect, iar la noi oamenii caută să îl manipuleze”

Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor a început să funcționeze integral în toate instanțele din țară din luna decembrie 2013, în baza unui regulament aprobat de CSM la 27 aprilie 2013. Pentru program și echipament Statele Unite au donat 10 milioane de dolari. ”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca oamenii să îl utilizeze corect, la noi reiese că ei caută cum să îl manipuleze. Această situație de la Curtea Supremă tocmai arată că sistemul a fost manipulat. Acolo era o operațiune foarte simplă. Persoana era scoasă din program, dosarul era repartizat și apoi judecătorul era inclus înapoi în program. Și asta e tot. Tot programul care costă foarte mult se duce de râpă. Acum, prin decizia CSM, noi am anulat opțiunea prin care instanțele puteau scoate judecătorii din program. O a doua măsură este că am introdus la Curtea de Apel și la Judecătoria Botanica o versiune nouă a acestui program, îmbunătățită. Dar factorul uman e factorul uman”, conchide Victor Micu.  

Implementarea programului de repartizare computerizata a dosarelor, pentru a exclude posibilitatea ca președinții sau vicepreședinții de instanțe să distribuie dosarele preferențial unor magistrați, este, la fel ca și obligativitatea înregistrării audio a ședințelor de judecată, o măsură de prevenire a corupției în justiție. Aceasta, alături de pachetul de legi anticorupție propuse de Ministerul Justiției și adoptate în anul 2013, fac parte din Strategia de Reformare a Justiției pentru anii 2011-2016.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția d...

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.

21 iunie 2019
898
Arhiva

Interesele filantropice ale preşedintelui raionului Cah...

Două fundaţii creştine administrate de către familia preşedintelui raionului Cahul, Ion Groza, au luat în arendă, doi ani la rând, tabăra pentru odihna copiilor „Romantica”, amplasată în satul Moscovei. Atunci Ion Groza era consilier local. El susţine că fundaţiile au decis să ia în locaţiune tabăra pentru a le oferi sejururi gratuite elevilor din familii social-vulnerabile şi nu ar fi vorba despre vreun interes personal.

16 ianuarie 2017
893
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
708
Arhiva

Profil candidat: Vasile Bolea

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
2242
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Accesul la informație este mai presus ca imunitatea lui...

Curtea de Apel Chișinău a decis ieri, în procesul de judecată intentat președintelui Igor Dodon de către fotoreporterul Constantin Grigoriță, că șeful statului nu poate beneficia de imunitatea acordată de lege în cazurile când litigiul vizează accesul la informații de interes public. Constantin Grigoriță, membru al Asociației Presei Independente (API), l-a acționat în judecată pe Igor Dodon pentru îngrădirea accesului la conferințele de presă organizate de Președinție. Prima instanță a considerat că șeful statului are imunitate și nu poate fi acționat în judecată, așa că a respins cererea jurnalistului. Instanța de apel a calificat ca neîntemeiată decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău și a notat că jurnalistul nu contestă opiniile exprimate de către Preşedintele ţării, ci contestă îngrădirea neîntemeiată a accesului la informaţie, chestiune care nu se încadrează în imunitatea respectivă.

17 noiembrie 2017
1176
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
635