Victor Micu: ”Vom lua act de apelul ONG-urilor. Deja investigăm cazurile de nedistribuire aleatorie a dosarelor”

Arhiva 2 februarie 2015 212

Un grup de organizații neguvernamentale a adresat un apel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care solicită investigarea urgentă și sancționarea cazurilor de manipulare a sistemului electronic de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele de judecată din Republica Moldova. La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, susține că el însuși este interesat ca aceste investigații să aibă loc, iar persoanele implicate să fie pedepsite.Apelul vine după mai multe cazuri mediatizate în ultimele luni, în care s-a dovedit că unii judecători ar fi implicați în ”înșelarea” sistemului electronic, astfel ca unele dosare să nimerească pentru examinare la anumiți judecători. Unul dintre aceste cazuri este al vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ), Svetlana Filincova, în privința căreia la 24 decembrie 2014 câțiva membri ai CSM, inclusiv președintele Victor Micu, au depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit lor, timp de mai multe luni, CSJ ar fi utilizat nejustificat opțiunea de blocare a utilizatorilor programului electronic de repartizare aleatorie. Astfel, s-ar fi constatat că în jur de 20 de dosare civile au fost repartizate prin manipulare vicepreședitelui CSJ, Svetlana Filincova. Magistrata nu a răspuns deocamdată acuzației. Membrii CSM au cerut CNA să verifice dacă nu cumva există elemente ale infracțiunii abuz în serviciu.

”Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”

Tot în decembrie 2014 CNA și Procuratura Anticorupție au audiat 8 angajați ai Judecătoriei Râșcani din municipiul Chișinău, bănuiți că au intervenit în programul de gestionare a dosarelor.

Făcând trimitere la aceste cazuri, reprezentanții ONG-urilor spun că ”aceste fapte nu pot fi comise de către o singură persoană și pot fi ușor depistate”. Semnatarii apelului cer CSM să efectueze de urgență controale privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanțele din țară, să identifice vulnerabilitățile sistemului și să sancționeze dur persoanele implicate în manipularea acestuia. ”Nedistribuirea aleatorie a dosarelor la Curtea Supremă de Justiție este frapantă și știrbește serios din încrederea în sistemul judecătoresc. Nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a dosarelor constituie o abatere disciplinară. Manipularea distribuirii aleatorii reprezintă o abatere deosebit de gravă”, se spune în Apelul semnat de 16 ONG-uri, între care Centrul de Resurse Juridice, Promo-Lex, Asociația Presei Independente sau Transparency International-Moldova.

Victor Micu: ”Eu însumi sunt interesat ca aceste cazuri să fie investigate eficient”

La rândul său, președintele CSM, Victor Micu, spune că va lua act de apel, dar că el însuși este interesat ca investigarea acestor cazuri să aibă o finalitate logică. Magistratul afirmă că a solicitat de la Centrul de Telecomunicații Speciale, care gestionează programul, rapoarte referitoare la distribuirea dosarelor în toate instanțele din Chișinău și că deocamdată le-a primit doar pe cele de la Curtea Supremă. ”Centrul de Telecomunicații Speciale urmează să ne prezinte rapoartele și pentru restul instanțelor din municipiul Chișinău. Apoi vom solicita pe raioane. Noi tot suntem interesați să facem investigația respectivă. Este o muncă foarte complexă, sunt mii de dosare. Este imposibil să cuprindem toate instanțele odată. Dar pot demonstra că am făcut demersuri în acest sens”, ne-a declarat Victor Micu.

”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca să fie exploatat corect, iar la noi oamenii caută să îl manipuleze”

Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor a început să funcționeze integral în toate instanțele din țară din luna decembrie 2013, în baza unui regulament aprobat de CSM la 27 aprilie 2013. Pentru program și echipament Statele Unite au donat 10 milioane de dolari. ”Moldovenii sunt inventivi. Programul e făcut ca oamenii să îl utilizeze corect, la noi reiese că ei caută cum să îl manipuleze. Această situație de la Curtea Supremă tocmai arată că sistemul a fost manipulat. Acolo era o operațiune foarte simplă. Persoana era scoasă din program, dosarul era repartizat și apoi judecătorul era inclus înapoi în program. Și asta e tot. Tot programul care costă foarte mult se duce de râpă. Acum, prin decizia CSM, noi am anulat opțiunea prin care instanțele puteau scoate judecătorii din program. O a doua măsură este că am introdus la Curtea de Apel și la Judecătoria Botanica o versiune nouă a acestui program, îmbunătățită. Dar factorul uman e factorul uman”, conchide Victor Micu.  

Implementarea programului de repartizare computerizata a dosarelor, pentru a exclude posibilitatea ca președinții sau vicepreședinții de instanțe să distribuie dosarele preferențial unor magistrați, este, la fel ca și obligativitatea înregistrării audio a ședințelor de judecată, o măsură de prevenire a corupției în justiție. Aceasta, alături de pachetul de legi anticorupție propuse de Ministerul Justiției și adoptate în anul 2013, fac parte din Strategia de Reformare a Justiției pentru anii 2011-2016.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea u...

Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.

15 decembrie 2015
211
Arhiva

Un funcţionar din Căuşeni lucrează în două instituţii p...

Artemie Cătănoi, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului Raional Căuşeni, deţine, concomitent, două funcţii în două instituţii publice: cea de funcţionar în cadrul Aparatului preşedintelui raionului Căuşeni şi de jurist la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane din aceeaşi localitate. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat în acest caz incompatibilitate de funcţii.

09 ianuarie 2014
221
Arhiva

CANDIDATĂ: VALENTINA NADULIȘNEAC, PSRM

Integritatea în activitate politică

31 octombrie 2019
366
Arhiva

CSM a propus spre avansare un judecător vizat de CEDO

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi propunea preşedintelui ţării să-i confere gradul superior de calificare unui judecător din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. Acest grad este cel mai important pe care îl poate avea un judecător, ceea ce înseamnă şi un adaos salarial lunar de 400 de lei. Juriştii afirmă că magistraţii care sunt propuşi spre o astfel de promovare trebuie să aibă o experienţă de muncă bogată, dar şi succese remarcabile în domeniu. Preşedintele Nicolae Timofti, fost judecător şi el, a decis să nu-i acorde calificarea solicitată judecătorului Ghenadie Nicolaev.

29 aprilie 2013
222
Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
204
Arhiva

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.

07 iunie 2018
233