Șeful secretariatului inițiativei regionale anticorupție: ”Fenomenul devastator al corupției afectează nu atât statele, cât societățile”

Alte materiale 13 septembrie 2019 1226
VLADAN JOKSIMOVIC, Șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI)

Regiunea Europei de Sud-Est este una vulnerabilă în fața corupției, iar autoritățile din Republica Moldova trebuie să lupte atât împotriva cazurilor de mare corupție, precum și să aloce măsuri de prevenire a micii corupții, a declarat, într-un interviu pentru Moldova Curată, Vladan Joksimovic, șeful Secretariatului Inițiativei Regionale Anticorupție (RAI). El a efectuat zilele acestea o vizită de lucru la Chișinău, unde a participat la Atelierul internațional de schimb de bune practici privind testarea integrității profesionale și evaluarea riscului de corupție. Vladan Joksimovic a fost anterior director adjunct al Agenției Anticorupție din Serbia.



Care este scopul vizitei dumneavoastră în Republica Moldova?

Am venit în calitate de șef al secretariatului RAI, pentru a participa la un atelier internațional dedicat evaluării riscurilor de corupție și testării integrității, un eveniment care a încheiat un proiect de twinning  implementat în Republica Moldova împreună cu autoritățile din România. Am făcut o scurtă prezentare despre activitățile privind evaluarea riscurilor de corupție, despre ce a realizat RAI în acest domeniu, ce am organizat în Europa de Sud-Est pentru a sprijini țările în eforturile lor de a implementa măsurile de asigurare a integrității. De asemenea, m-am folosit de această oportunitate și m-am întâlnit cu colegii de aici, care se ocupă de măsurile anticorupție, cu cei din cadrul Autorității Naționale de Integritate, Centrul Național Anticorupție și din cadrul Ministerului de Externe.

Care au fost măsurile despre care ați vorbit în prezentarea dumneavoastră?

Cred că Republica Moldova a investit mult în acest domeniu…. Știu că ați implementat testele de integritate care sunt un pas înainte și o abordare diferită în construirea integrității instituțiilor și a personalului angajat. Sunt experiențe similare în regiune, dar nu toate țările din Europa de Sud-Est au implementat acest mecanism. Eu am vorbit în prezentarea mea despre evaluarea riscurilor de corupție și despre metodologia generală pe care am elaborat-o acum trei ani, cu o abordare individuală pentru fiecare țară. Avem multe similitudini în regiune, dar există diferențe și chestiuni specifice. Vorbind despre planurile de asigurare a integrității, am folosit experiența Republicii Moldova pentru elaborarea unui mecanism IT pentru autoritățile din Muntenegru și din Bosnia și Herțegovina.

Ce părere aveți despre măsurile anticorupție aplicate de autoritățile din Republica Moldova?

RAI, în calitate de organizație regională interguvernamentală, nu are mecanisme de monitorizare, precum GRECO, care are atribuții și mecanisme de monitorizare. Munca noastră constă în schimbul de experiență în ceea ce privește cele mai bune practici în domeniul anticorupție. Vorbind despre Republica Moldova, dar și în general, cred că prevenirea actelor de corupție este foarte importantă. Ați investit mult în mecanismele de prevenire. Dar, în toată regiunea, nu doar în Republica Moldova, în ceea ce privește lupta cu corupția, cred că formula de succes ar fi de implementare a unor măsuri eficiente de prevenire, concomitent cu sancționarea actelor de corupție, ceea ce presupune o procuratură eficientă și o justiție eficientă – aceasta este o formulă care așteptăm să fie aplicată. Nu pot să-mi imaginez situația ca numai măsurile de prevenire să fie aplicate, fără a fi pedepsite actele de corupție sau viceversa. Cred că este foarte important să fie oprită corupția, utilizând mecanisme eficiente, dar în cadrul unui sistem de justiție eficient și independent.

Ca mecanisme de prevenire, avem testele de integritate aplicate de Centrul Național Anticorupție. Credeți că sunt o măsură eficientă?

Am aflat despre acestea la atelierul la care am participat aici, în Republica Moldova. Este un mecanism bun de prevenire. Am mai aflat că există discrepanțe între experiența României și cea a Republicii Moldova, dar țările au fiecare specificul său și trebuie să lucrăm la implementarea acestui mecanism.

Credeți că am avea nevoie de o instituție care să lupte exclusiv împotriva marii corupții, pentru a fi mai eficientă în acest domeniu?

Lupta împotriva marii corupții este importantă, și nu doar în Republica Moldova. Este, de obicei, o cerință a Uniunii Europene în procesul de integrare – soluționarea cazurilor de mare corupție. Pe de altă parte, cred că și corupția la nivel mai mic, corupția măruntă, este un fenomen negativ. Deoarece, dacă o mare parte a societății crede că mica corupție este ceva ce poate fi acceptat, atunci nu văd cum putem repara o asemenea situație. Atât cazurile de mare corupție, cât și cele de corupție măruntă trebuie combătute.

Ce le-ați recomanda autorităților noastre?

Să lupte în continuare împotriva corupției. În calitate de fost director adjunct al unei autorități anticorupție din Serbia, cred că este important ca asemenea autorități să transmită mesaje consolidate presei și societății, în care să pună accentul pe istorii de succes. Dar, desigur, nu poți insista pe ceva ce nu ai realizat. Trebuie să muncești din greu și din această muncă imensă să fie selectate câteva cazuri mari, semnificative, care sunt de interes pentru public și pe care să se insiste, pentru a transmite un mesaj constant de luptă împotriva corupției.

Republica Moldova este un bun membru al RAI, avem o cooperare eficientă cu CNA și cu ANI, precum și cu Ministerul Afacerilor Externe. Suntem în așteptarea unor noi proiecte comune. Cred că RAI va fi mai activă în următoarea perioadă în domeniile ce țin de recuperarea activelor, de integritatea în cadrul instituțiilor de aplicare a legii și de activitatea avertizorilor de integritate și cred că Republica Moldova va contribui la eforturile noastre de a lupta cu corupția în regiunea Europei de Sud-Est.

Este această regiune una vulnerabilă în fața corupției?

Cu siguranță, este. Toate sondajele de opinie arată acest lucru. Dar nu este un fenomen prezent doar în Europa de Sud-Est, ci peste tot, chiar și în cele mai dezvoltate țări, precum Danemarca, unde sunt mari scandaluri de corupție din când în când. Astfel, societățile trebuie să aplice măsuri de prevenire, trebui să existe un sistem judecătoresc eficient și independent care să lupte cu corupția, deoarece acest fenomen devastator afectează nu atât statele, cât societățile.

Vă mulțumim.

NOTĂ: Iniţiativa Regională Anticorupţie (RAI) este o organizație regională interguvernamentală, ce are scopul redresării corupţiei, definită ca fiind una dintre cele mai dificile probleme în dezvoltarea ţărilor Europei de Sud-Est. RAI are 9 state membre din regiune: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, România și Republica Moldova.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1132
Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1223
2019

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat...

Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.  

28 decembrie 2019
1156
Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
1136
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1396
2019

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci...

Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini care costau zeci de mii de euro. „Nu pot spune că mă laud cu faptul că am fost ajutat de părinți și de socri, dar într-adevăr așa este. În plus, am și eu deja 23 de ani lucrați în procuratură”, a declarat procurorul pentru ZdG.

14 decembrie 2019
1419