Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juriștilor: ”Nu recomandăm o lustrație în sistemul judiciar – este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior”

Alte materiale 28 iunie 2019 1073

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.



”Noi am recomanda, oricât de dificil ar fi, să se evite un proces amplu de lustrație în sistem, prin demiteri în masă și înlocuirea cu alți oameni. Din punct de vedere istoric, în ultimele decenii, aceste măsuri nu au funcționat în nicio țară. Este o idee ce pare bună la început, dar care se dovedește ”otrăvitoare” ulterior. Asta deoarece majoritățile parlamentare se schimbă și la fiecare 10 ani acestea tind să schimbe și sistemul judiciar odată cu ele. Aceste măsuri nu creează o justiției independentă, ci o justiției ”marionetă”, a subliniat Massimo Frigo.

El a subliniat că în sistemul judecătoresc din R. Moldova persistă un ”climat de frică” în rândul magistraților și un sistem ierarhic rigid, astfel încât noua guvernare ar trebui să asigure independența magistraților, pluralismul de opinii în justiție, iar CSM ar trebui să fie mai transparent, ceea ce ”ar putea aduce, în câțiva ani, o nouă ”suflare” în sistem, ar contribui la schimbări durabile”.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci...

Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini care costau zeci de mii de euro. „Nu pot spune că mă laud cu faptul că am fost ajutat de părinți și de socri, dar într-adevăr așa este. În plus, am și eu deja 23 de ani lucrați în procuratură”, a declarat procurorul pentru ZdG.

14 decembrie 2019
1448
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1159
2019

Experți: riscurile sporite de fraudă din domeniul achiz...

În domeniul achizițiilor publice există în continuare riscuri sporite de fraudare, comentează câțiva experți datele privind volumul licitațiilor publice contestate de către agenții economici. Dintr-un buget anual total de 10 miliarde de lei, cât se alocă în medie pentru achiziții publice, anul trecut au fost contestate proceduri în valoare 2,5 miliarde de lei.

16 decembrie 2019
1608
Arhiva

INTERVIU/ Olesea Stamate: ”Sarcina procurorului general...

Guvernul de la Chișinău a reușit să convingă Comisia de la Veneția că situația judiciarului din Republica Moldova este atât de critică, încât niciun alt mecanism nu poate funcționa, și este necesară o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, a declarat ministra Justiției, Olesea Stamate, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

28 octombrie 2019
1426
2019

Vicepreședintele de raion acuzat că și-ar fi falsificat...

Nicolai Ermurache, vicepreședintele raionului Căușeni, inculpat pentru că ar fi falsificat diploma de studii cu care s-a angajat la muncă la Întreprinderea ”Moldsilva”, a fost achitat. Acum două zile, la 18 decembrie 2019, Judecătoria Anenii-Noi, sediul Bender, a emis o sentință de achitare în care a notat că ”nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”.  

28 decembrie 2019
1223
Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1258