Sistemul E-Dosar de la Procuratura Generală: cum au fost cheltuite 1,8 mln de lei pentru îmbunătățirea unei baze de date care funcţionează anevoios

Investigații 12 noiembrie 2023 613Procuratura Generală (PG) a plătit în anul 2020 unui agent economic suma de 1,8 mln de lei pentru a ajusta și îmbunătăți funcționalitățile sistemului integrat de evidență a infracțiunilor E-Dosar, care însă nu este pe deplin funcțional nici astăzi. Cu toate acestea, Procuratura Generală nu a înaintat, până nu demult, nicio pretenţie către agentul economic care nu şi-ar fi respectat obligaţiile contractuale, chiar dacă a primit banii. S-a dispus inițierea unei cauze penale abia după un control al Curții de Conturi, efectuat în vara anului 2023. Agentul economic respinge acuzaţiile şi acuză Procuratura că nu a contractat un serviciu de mentenanţă.

În anul 2014 Procuratura Generală a demarat un proces de elaborare a unui sistem informațional automatizat și integrat, numit atunci „Registrul informației criminalistice şi criminologice", care urma să înglobeze date de evidentă a infracțiunilor, a cauzelor penale și a persoanelor care au comis infracțiuni etc. Procuratura a creat un grup de lucru care a dirijat procesul, iar în luna iulie 2015 s-a anunțat că sistemul, redenumit între timp „Urmărire penală: E-Dosar”, a fost lansat. Încă atunci, procurorul general Corneliu Gurin vorbea la viitor despre funcționalitățile sistemului, deci el abia urma să fie pus în funcțiune.

În dezvoltarea sistemului s-a implicat Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova), printr-un proiect de suport al reformei justiției. Așa cum se anunța într-un comunicat emis de PNUD atunci, „dezvoltarea sistemului, componentele software şi hardware, în sumă apr. 122 000 dolari SUA, a fost finanțată de Procuratura Generală”. Acest fapt este consemnat și în Raportul Curții de Conturi din august 2023: „Potrivit unui act de primire din 30 iunie 2016, Procuratura Generală a recepționat de la PNUD activul nematerial SIA «Urmărire penală: E- Dosar», în valoare de 949,6 mii lei, înregistrat în evidenta contabilă la contul 317110 «Active nemateriale»”, se spune în Raport.

Deși fusese lansat în 2016, sistemul încă nu era folosit, așa că la 1 iulie 2017, procurorul general din perioada respectivă, Eduard Harunjen, a dispus, printr-un ordin, lansarea şi aplicarea platformei „Urmărire Penală: E-dosar”, obligând procurorii să introducă informaţiile despre dosarele aflate în gestiunea lor.

În cele din urmă, platforma s-a dovedit ineficientă pentru activitatea procurorilor, din cauza vitezei reduse de prelucrare a datelor, necesitatea completării sistemului cu formulare tipizate, interconexiunii cu bazele de date guvernamentale, precum şi a lipsei serviciilor de mentenanţă.

Conducerea Procuraturii Generale decide să dezvolte platforma „E-Dosar"

La 6 august 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a emis o dispoziție cu privire la aprobarea Planului de acțiuni privind dezvoltarea și mentenanța sistemului e-dosar. În document se menționau drept probleme viteza redusă de prelucrare a datelor din sistem și necesitatea completării sistemului cu formulare tipizate și a interconexiunii cu alte baze de date guvernamentale. S-a stabilit astfel necesitatea contractării unei companii care să facă ajustări în sistemul informațional existent, pentru ca acesta să devină pe deplin funcțional.

În noiembrie 2019, în funcţia de procuror general este numit Alexandr Stoianoglo. În 2020, noua conducere a instituţiei dispune organizarea unui concurs de achiziții publice pentru procurarea serviciilor de dezvoltare şi mentenanţă pentru platforma „Urmărire Penală: E-Dosar”.

Precizăm că o astfel de achiziţie nu se regăseşte în planul de achiziţii al Procuraturii Generale pentru anul 2020, la fel cum nu au fost planificate nici cheltuielile pentru achiziţionarea serviciului respectiv. Anunţul privind desfăşurarea concursului a fost publicat la 1 octombrie 2020, preţul de start fiind de 1,5 mln de lei.

Potrivit auditorilor Curţii de Conturi, grupul de lucru a elaborat un caiet de sarcini foarte generalizat, care nu conţine aspecte concrete privind funcţiile care necesită a fi dezvoltate. „De menţionat că, potrivit documentului respectiv, perioada de realizare a contractului a fost stabilită pentru două luni, termen care nu este real de a asigura dezvoltarea, testarea şi punerea în proces de producere a produsului informatic dezvoltat, grupul de lucru din start limitând potenţialii dezvoltatori de a participa la licitaţia publică”, se spune în Raportul Curții de Conturi din august 2023.

Firma unui condamnat pentru spălare de bani, câştigătoare a licitaţiei

Pentru participare la concursul de achiziție a depus oferta un singur agent economic, Esempla Systems SRL, fondată de omul de afaceri Arcadie Topalo. 

În 2016, Topalo a fost cercetat penal pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari prin intermediul unor firme înregistrate pe persoane interpuse, printre care şi oameni ai străzii. Afaceristul s-a aflat în arest preventiv aproape 7 luni, până la 3 mai 2017, când Judecătoria Chişinău l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, fiind eliberat din sala de judecată. Topalo a fost găsit vinovat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, comisă de un grup criminal organizat. În acest caz a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În declaraţia pe proprie răspundere depusă de ofertant au fost negate implicarea factorilor de decizie ai firmei în operaţiuni de spălare a banilor, fraude sau apartenenţă la un grup criminal organizat, care ar fi putut servi motiv de neadmitere pentru participarea la licitaţie. Contractul dintre Procuratura Generală şi Esempla Systems SRL, în valoare de 1.794.000 lei, inclusiv TVA, a fost semnat la 11 noiembrie 2020.

Obligaţii contractuale, neonorate până la capăt

O lună mai târziu, lucrările au fost predate, iar munca – plătită de PG. Auditorii Curții de Conturi au notat însă că procesul-verbal de prestare-recepție a serviciului, semnat de șeful de atunci al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice a PG și de reprezentantul firmei nu are număr și dată și că astfel ar fi fost confirmată „eronat” executarea lucrărilor. În baza acelui proces-verbal s-a întocmit un ordin de plată și la 21 decembrie 2020 suma de 1, 795 mln de lei a intrat pe conturile Esempla Systems. Auditorii afirmă că de facto produsul pentru care s-a plătit nu a fost livrat. „Potrivit informațiilor prezentate de actualul manager operațional al Secției tehnologii informaționale și combaterea crimelor cibernetice din cadrul PG, dezvoltări pe platforma SIA ”Urmărire penală: E- Dosar” nu s-au efectuat, acest produs informațional nefiind utilizat de către procurori, din ce reiese că Procesul-verbal de prestare-recepție a serviciilor conține date neveridice privind recepționarea serviciilor de dezvoltare”, se spune în Raport. De asemenea, s-a constatat că PG ar fi trebuit, conform contractului, să facă testări ale funcționalităților dezvoltate înainte de a plăti serviciile, lucru care nu ar fi fost făcut.

Secţia tehnologii informaţionale şi combaterea crimelor cibernetice din cadrul Procuraturii Generale a încercat să reanimeze sistemul și în următorii doi ani, prin comunicare și revendicări înaintate prestatorului de servicii.  La 22 februarie 2023, Esempla Systems a trimis un răspuns la pretenţiile Procuraturii Generale: „Esempla a instalat repetat pe mediul de test o instanţă a sistemului e-Dosar şi a configurat modulele de arhivare şi restabilire a dosarelor şi a şabloanelor documentelor, conform documentelor de sarcini, şi a prezentat acest lucru reprezentanţilor Procuraturii Generale la 13.02.23”.

Reprezentant companie: „Ne-am onorat obligațiile. Procuratura trebuia să contracteze servicii de mentenanță”

Administratorul SRL Esempla Systems, Dorin Griţcan, ne-a declarat că întreprinderea şi-a onorat obligaţiile contractuale şi chiar a prestat un şir de servicii gratuite pentru procurori. „Există document semnat, factură fiscală, că noi ne-am onorat obligaţiile. A trebuit să optimizăm sistemul şi am făcut acest lucru. Dar sistemul nu poate să funcţioneze perfect, pentru că este vechi. Procuratura trebuia să contracteze un serviciu de mentenanţă, dar nu au făcut acest lucru. Au crezut că noi trebuie să le oferim asta. Au ştiut doar să ne sune ca să ne spună: „Veniţi şi rezolvaţi problema!”. Noi le-am mers în întâmpinare şi le-am prestat servicii gratuite, care nu erau prevăzute în contract. Ca să înţelegeţi, instituţia nu are un specialist IT. Este foarte greu să te înţelegi cu ei. Noi le-am propus recent un plan de acţiuni pentru redresarea situaţiei, dar nu ne-au mai răspuns la mesaje. Ca să auzim că intenţionează să pornească un dosar penal. Procurorii nu trebuiau să ne toarne zoi în cap, dar să meargă pe cale legală. Noi avem clienţi foarte serioşi şi o reputaţie ireproşabilă”,  ne-a declarat Griţcan.

Dosar penal, când totul e „bine”

Mai muţi procurori ne-au spus, sub protecția anonimatului, că au renunţat de prin 2019 să stocheze date şi să folosească platforma respectivă. Motivul este că sistemul funcţionează anevoios, este greu de accesat, iar uneori trebuie să aştepte ore în şir pentru ca să introducă date în el.

Faptele constatate de Curtea de Conturi referitoare la sistemul E-dosar sunt investigate în prezent de către Procuratura Anticorupție în cadrul unei cauze penale, deschise după controlul Curții de Conturi. Cu toate acestea, Procuratura Generală ne-a informat, într-un răspuns recent, că sistemul funcționează. „Procuratura Generală a examinat adresarea Dvs., prin care ați solicitat prezentarea unor informații vis-a-vis de Sistemul Informațional Automatizat „Urmărire penală: E-Dosar” (în continuare Sistem). Sistemul a fost lansat și pus în aplicare la data de 01.07.2017 (în temeiul Ordinului Procurorului General nr.4/23 din 23.05.2017). De la momentul lansării și până în prezent, Sistemul este unul funcțional, iar procurorii sau alte persoane autorizate pentru completarea acestuia, zilnic înregistrează informațiile cu privire la cauzele penale aflate în gestiune. Respectiv, completarea zilnică de către utilizatori a informațiilor în Sistem permite evidența cauzelor penale, participanților, soluțiilor la zi, precum și generarea diverselor rapoarte statistice. Întru menținerea funcționalității Sistemului la nivel optim, sistematic sunt întreprinse măsuri de mentenanță/dezvoltare/. Cu referire la faptele constatate și expuse în raport de către Curtea de Conturi, acestea sunt examinate în cadrul unei cauze penale de către Procuratura Anticorupție”, ne-a răspuns Procuratura Generală.

Am expediat o solicitare de informaţii către PNUD Moldova, pentru a afla dacă instituția a urmărit eficiența folosirii sistemului la a cărui elaborare a contribuit în 2016. „PNUD, din sursele financiare oferite de Procuratura Generală, a dezvoltat sistemul E-Dosar, care a fost transmis beneficiarului în anul 2015. Funcționalitatea E-Dosar a fost confirmată și acceptată de beneficiar. Utilizarea sistemului, precum și investițiile ulterioare în menținerea și optimizarea acestuia sunt responsabilitatea beneficiarului”, a fost răspunsul PNUD.

Julieta SavitchiPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2023

VIDEO/Panourile nepăsării

14 februarie 2023
479
2023

O parte din compensațiile AIPA pentru seceta din 2020 s...

ANI este acuzată de duble standarde și pasivitate în anularea actelor emise cu încălcarea legii

30 martie 2023
2075
2023

Povestea unor achiziții publice penale la Călărași: cum...

08 februarie 2023
3860