VIDEO/Panourile nepăsării

Investigații 14 februarie 2023 449
Foto: Moldova Curată



(VIDEOPanourile solare de pe acoperișul Spitalului din com. Cărpineni, raionul Hâncești, despre care Moldova Curată a scris în luna octombrie 2022, au șansa să fie puse în funcțiune. Din luna decembrie, Spitalul are un nou director, care și-a propus să facă tot posibilul ca cele 12 panouri instalate în 2015 și care ar fi trebuit să ajute la încălzirea apei să fie conectate la sistemul energetic al instituției. Comisia care a recepționat lucrările insistă în continuare  că panourile erau funcționale la momentul instalării. În ianuarie 2023 am revenit la Cărpineni împreună cu doi experți în energetică, care au examinat instalația și au făcut recomandări.

Panourile au fost instalate datorită unui proiect transfrontalier, în care au fost incluse și localități din România. Consiliul raional Hâncești, condus atunci de Grigore Cobzac, a obținut o finanțare de 70 842 de euro, la care a adăugat propria contribuție - 7 872 de euro.

„În mandatul meu noi am îndeplinit absolut toate condițiile ce țin de obținerea finanțării. După noi, administrația care a venit a organizat o licitație, a desemnat un învingător, s-a construit acest sistem cu panouri solare pentru apă caldă. Ulterior, din presă am aflat deja, după ani, că el nu funcționează”, spune Grigore Cobzac, președinte al raionului Hâncești în 2011-2015.

Președintele comisiei de recepție, Constantin Vlas, care atunci era vicepreședinte al raionului Hîncești, spune că la acel moment totul funcționa și că până în vara anului 2018, când și-a dat demisia, nu a avut nici un semnal din partea spitalului că sistemul ar fi fost defect. Medicul Iurie Frunze, care a condus spitalul în 2019-2022, afirmă însă că, la preluarea postului, sistemul nu era folosit, dar că nu s-a ocupat de el, întrucât prioritatea atunci era reparația spitalului și ajustarea lui la normele sanitare, pentru a obține acreditarea.

Expert în energetică: „Zilnic se pierd bani care pot fi economisiți. E nevoie de un contract de mentenanță”

Din decembrie 2022 Spitalul este condus de un nou director, Ion Purice, care, la 24 ianuarie 2023, a examinat sistemul la fața locului, împreună cu proiectantul, cu un reprezentant al Secției Construcții a Consiliului raional și cu doi experți în energetică. Valentina Muntean, care a fost responsabilă de realizarea documentației de proiect, spune acum că sistemul fusese prevăzut să ofere apă caldă pentru o singură secție, adică pentru blocul maternității, însă a fost conectat la tot spitalul.

Experții în energetică Eugen Camenșcic și Vladimir Ursu examinând sistemul de panouri de la spital, 24 ianuarie 2023

„Dacă veți lăsa lucrurile cum au fost, Dumneavoastră zilnic pierdeți bani pe care puteți să-i economisiți. Fiecare leu pe care îl plătiți pentru electricitate poate să rămână în bugetul instituției. Și-i păcat, că sistemul e bun, lucrările sunt făcute calitativ, nu văd problemă aici. Durata de viață a panourilor este de vreo 20 de ani, dar au nevoie de mentenanță. În fiecare an trebuie făcută o revizie. Vedem aici o scurgere micuță care se poate înlătura foarte ușor. Trebuie un gospodar care să aibă grijă”, a apreciat, după ce a examinat instalația, expertul în eficiență energetică Vladimir Ursu.

Adrian Tașcă, noul șef al Secției Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri a Consiliului raional Hâncești, susține că problema poate fi rezolvată prin extinderea numărului de panouri solare de pe acoperiș și încheierea unui contract de mentenanță cu un antreprenor specializat.

Eugen Camenșcic, consultant în energetică, recomandă mai întâi să fie făcută o evaluare al consumului lunar de apă caldă. Reieșind din aceste date se poate calcula câte panouri sau tuburi de date trebuie adăugate la sistem. Expertul ne-a confirmat că sistemul din subsol poate avea o capacitate suficient de mare ca să ofere apă caldă pentru tot spitalul. Iar investiția care mai trebuie făcută se poate recupera în jumătate de an.

Ion Purice, directorul Spitalului Cărpineni: „Voi face un demers către Consiliul raional, către antreprenor, dacă va fi cazul și către proiectanți, pentur a concretiza volumul, capacitatea și alte detalii tehnice. Drept urmare, vom face o evaluare ca să calculăm de câți bani avem nevoie și ce lucrări  mai sunt necesare aici. Cunoscând suma de bani necesară eu pot să înaintez un demers către fondator (Consiliul raional Hâncești) ca să dobândesc resurse financiare”.

Andrei Bordian

 

 

 

 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2023

Povestea unor achiziții publice penale la Călărași: cum...

08 februarie 2023
3760
2023

O parte din compensațiile AIPA pentru seceta din 2020 s...

ANI este acuzată de duble standarde și pasivitate în anularea actelor emise cu încălcarea legii

30 martie 2023
2003
2023

Sistemul E-Dosar de la Procuratura Generală: cum au fos...

12 noiembrie 2023
462