Un fost primar cere de la un jurnalist jumătate de milion de lei

Arhiva 2 martie 2015 1246
Tudor Iaşcenco

Fostul primar al satului Păpăuţi din raionul Rezina și fost lider a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din acest raion cere de la directorul ziarului regional „Cuvântul” despăgubiri de jumătate de milion de lei. Leonid Balan, care anterior a fost condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unei Cooperative Agricole (CAP), s-a supărat că Tudor Iașcenco l-a pomenit în mai multe investigații jurnalistice, inclusiv din anul 2011. Jurnalistul, la rândul său, spune că are toate documentele necesare pentru a-și proba concluziile făcute în investigații.Ziarul regional „Cuvântul”, care este distribuit în raioanele Orhei, Şoldăneşti, Teleneşti, Rezina şi oraşul Râbniţa, a publicat în ultimii ani mai multe articole și investigații referitoare la gestionarea ineficientă a banilor publici de către administrațiile locale. În câteva dintre aceste materiale a fost vizat şi fostul primar al satului Păpăuţi, Leonid Balan. În anul 2011, publicaţia relata că Leonid Balan, condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unui CAP (colhoz), a fost graţiat de preşedintele Marian Lupu, care atunci îi era coleg de partid.

Leonid Balan

Autorul nota că graţierea a fost făcută după ce, la 27 februarie 2007, Leonid Balan a fost condamnat de Judecătoria Rezina pentru abuz în serviciu. „Unul dintre capetele de acuzare a fost că ar fi cesionat în condiţii ilegale opt cisterne ale fostului CAP „Hlinaia". La acea vreme, Balan era primar al comunei Păpăuţi, unde se afla şi CAP-ul. În urma acestei afaceri, instanţa a stabilit că Balan se face vinovat de abuz în serviciu şi de însuşirea a 100 de dolari. Magistraţii au mai stabilit că fostul edil ar fi înstrăinat ilegal alte proprietăţi ale foştilor membri ai CAP-ului „Hlinaia", în valoare de 80 de mii de lei. Pentru aceste fapte, Balan a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 8.000 de lei şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii de conducere în administraţia publică pe un termen de cinci ani. Fostul funcţionar şi-a plătit în rate amenda. Acum, a scăpat şi de interdicţii. Şi asta după ce a intervenit colegul-şef de partid, preşedintele ţării, Marian Lupu”, se spune în articol. Tot acolo, autorul, Tudor Iașcenco, menționa  că Leonid Balan a fost unul dintre finanţatorii campaniei electorale din 2010 a Partidului Democrat, cotizând cu 90 de mii de lei. 

Despăgubiri de jumătate de milion de lei

La sfârşitul anului trecut, Tudor Iaşcenco a publicat investigaţia „Revocarea primarilor: între lege şi realitate”, în care relata despre lacunele legislative în domeniul revocării din funcţie a aleşilor locali. El a amintit cazurile unori primari care, deşi au avut sau au probleme cu legea, pe numele lor fiind emise hotărâri de condamnare, au continuat să activeze, iar drept exemplu au fost dați câţiva primari, printre care  Leonid Balan şi Ion Balan, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina.

După publicarea investigaţiei, Leonid Balan l-a acţionat în judecată pe directorul ziarului „Cuvântul”. Potrivit cererii prealabile, el a solicitat „compensarea de către redactorul-şef, Tudor Iaşcenco şi redacţia săptămânalului regional „Cuvântul” a prejudiciului cauzat prin defăimare în sumă de 300 de mii de lei – prejudiciul material, reieşind din calculul salariului primarului pentru şase ani pe care eu nu l-am primit din vina voastră”.

De asemenea, Leonid Balan solicită „suma de 200 de mii de lei ca prejudiciu moral pentru lezarea onoarei şi demnităţii, retrăirile şi suferinţele mele psihice timp de opt ani…”.

Leonid Balan a declarat pentru Moldova Curată că a tolerat faptul că mai mulţi ani a fost „ponegrit în presă”, dar acum, după publicarea ultimului articol, nu a mai răbdat. „Eu nu mai activez în domeniul public, stau acasă. De ce se revine la situaţiile din trecut? Mai ales când domnul Iaşcenco ştia că în decizia Curţii Supreme de Justiţie era specificat  că faptele de care eram acuzat nu au întrunit elementele infracţiunii”, a precizat Leonid Balan.

În replică, Tudor Iaşcenco, directorul publicaţiei „Cuvântul”, spune că în investigaţia „Revocarea primarilor: între lege şi realitate” cazul lui Leonid Balan demonstrează pe de o parte imperfecţiunea și caracterul declarativ al legislaţiei în acest domeniu, iar pe de alta – implicarea obraznică a politicului în treburile justiţiei. „Leonid Balan trişează când scrie că „la 27 februarie 2008 eu activam primar al satului Păpăuţi şi nu managerul unei gospodării agricole”. În articol se menţionează că la 27 februarie 2007 Leonid Balan, managerul unei gospodării agricole din satul Păpăuţi, Rezina, pentru abuz de serviciu, a fost condamnat de Judecătoria Rezina la plata unei amenzi de 8000 lei şi privat pe un termen de 5 ani de dreptul de a ocupa funcţii în administraţia publică. Şi totuşi lui i se permite să participle la alegerile locale din 2007 şi apoi să exercite funcţia de primar până în ianuarue 2010. Celelalte contestaţii şi învinuiri înşirate în cererea prealabilă nu au nicio legătură cu tema şi factura investigaţiei”, susţine jurnalistul.

Expert:  „În ultima perioadă, presa a fost cea care a scos în vileag cazuri mari de corupţie ”

Vasile Spinei, directorul executiv al Centrului de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi Accesului la Inforamţie „Acces-Info”, susţine însă că rolul unui jurnalist, şi mai ales al celui de investigaţie, este să scoată în vileag neregulile comise de autorităţi şi să puncteze lacunele cadrului legislativ. „Faptul că jurnalistul a revenit la un act comis în trecut de către o persoană care a ocupat o funcţie publică, pentru a arăta că şi cu ani în urmă, dar şi acum, o lege nu a fost îmbunătăţită, nu este un lucru grav. Dacă materialul jurnalistic este documentat, demostrând acte, hotărâri de judecată, opinii ale experţilor, dar neapărat şi părerea celui vizat, atunci investigaţia şi-a atins scopul, acela de a constata un neajuns. În ultima perioadă însă, presa a fost cea care a scos în vileag cazuri mari de corupţie ”, concluzionează Vasile Spinei.

Menţionăm că magistraţii de la Judecătoria Rezina au refuzat să examineze plângerea lui Leonid Balan, din motiv că judecătorii ar fi într-un eventual conflict de interese cu părţile. Plângerea a fost expediată la Curtea de Apel Chişinău, urmând a fi repartizată într-o judecătorie din raioanele vecine cu Rezina.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

В СЕЛЕ ДЖОЛТАЙ БОРЬБА ИДЕТ МЕЖДУ ВИЦЕ-ПРЕДСЕДАТЕЛЕМ НАР...

От села Джолтай Чадыр-Лунгского района, по 19-му территориальному округу гагаузской автономии, на депутатские места в местном законодательном органе претендуют трое кандидатов, среди которых один представитель округа в нынешнем его составе. Это Наталья Шошева, единственная женщина в Народном Собрании Гагаузии, избранном в 2012 году. Ее конкурентами являются владелец эфирной ТВ-сети и радиостанции Семен Лазарев и агроном Нина Чернева.

24 octombrie 2016
1771
Arhiva

Procurorul general a dispus începerea urmăririi penale...

Procurorul general, Corneliu Gurin, a dispus începerea urmăririi penale în cazul unuia dintre subalternii săi. Este vorba despre Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. Decizia a fost luată după ce, în luna octombrie, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au sesizat oamenii legii pentru că în declaraţia pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, Igor Balmuş nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.  

06 ianuarie 2015
3553
Arhiva

Profil candidat: Mihai Moldovanu

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1396
Arhiva

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Capital...

Fosta directoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Chişinău, prinsă în flagrant luând de la un părinte 600 de euro pentru a-i accepta copilul prin transfer în şcoală, nu scapă de pedeapsă. Judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au lăsat în vigoare decizia pronunţată de Curtea de Apel Chişinău. În iunie 2014, magistraţii au decis să-i suspende condiţionat pedeapsa cu închisoare pe un termen de probă de doi ani, după ce, cu două luni înainte, Judecătoria sectorului Botanica a hotărât să o trimită după gratii pentru cinci ani. Asta presupune că fosta directoare nu va sta la puşcărie, cu condiţia că timp de doi ani nu va comite nicio abatere.

22 decembrie 2014
1503
Arhiva

Profil candidat: Igor Vremea

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
2112
Arhiva

În atenţia jurnaliştilor de la instituţiile mass-media...

Asociaţia Presei Independente (API) anunţă înscrierea jurnaliştilor de la instituţiile mass-media locale şi naţionale la trainingul specializat la tema integrităţii persoanelor  cu funcţii publice.

06 februarie 2015
1058