Un fost primar cere de la un jurnalist jumătate de milion de lei

Arhiva 2 martie 2015 96
Tudor Iaşcenco

Fostul primar al satului Păpăuţi din raionul Rezina și fost lider a organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat din acest raion cere de la directorul ziarului regional „Cuvântul” despăgubiri de jumătate de milion de lei. Leonid Balan, care anterior a fost condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unei Cooperative Agricole (CAP), s-a supărat că Tudor Iașcenco l-a pomenit în mai multe investigații jurnalistice, inclusiv din anul 2011. Jurnalistul, la rândul său, spune că are toate documentele necesare pentru a-și proba concluziile făcute în investigații.Ziarul regional „Cuvântul”, care este distribuit în raioanele Orhei, Şoldăneşti, Teleneşti, Rezina şi oraşul Râbniţa, a publicat în ultimii ani mai multe articole și investigații referitoare la gestionarea ineficientă a banilor publici de către administrațiile locale. În câteva dintre aceste materiale a fost vizat şi fostul primar al satului Păpăuţi, Leonid Balan. În anul 2011, publicaţia relata că Leonid Balan, condamnat pentru că ar fi comis mai multe încălcări ale legii în cazul privatizării unui CAP (colhoz), a fost graţiat de preşedintele Marian Lupu, care atunci îi era coleg de partid.

Leonid Balan

Autorul nota că graţierea a fost făcută după ce, la 27 februarie 2007, Leonid Balan a fost condamnat de Judecătoria Rezina pentru abuz în serviciu. „Unul dintre capetele de acuzare a fost că ar fi cesionat în condiţii ilegale opt cisterne ale fostului CAP „Hlinaia". La acea vreme, Balan era primar al comunei Păpăuţi, unde se afla şi CAP-ul. În urma acestei afaceri, instanţa a stabilit că Balan se face vinovat de abuz în serviciu şi de însuşirea a 100 de dolari. Magistraţii au mai stabilit că fostul edil ar fi înstrăinat ilegal alte proprietăţi ale foştilor membri ai CAP-ului „Hlinaia", în valoare de 80 de mii de lei. Pentru aceste fapte, Balan a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 8.000 de lei şi a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii de conducere în administraţia publică pe un termen de cinci ani. Fostul funcţionar şi-a plătit în rate amenda. Acum, a scăpat şi de interdicţii. Şi asta după ce a intervenit colegul-şef de partid, preşedintele ţării, Marian Lupu”, se spune în articol. Tot acolo, autorul, Tudor Iașcenco, menționa  că Leonid Balan a fost unul dintre finanţatorii campaniei electorale din 2010 a Partidului Democrat, cotizând cu 90 de mii de lei. 

Despăgubiri de jumătate de milion de lei

La sfârşitul anului trecut, Tudor Iaşcenco a publicat investigaţia „Revocarea primarilor: între lege şi realitate”, în care relata despre lacunele legislative în domeniul revocării din funcţie a aleşilor locali. El a amintit cazurile unori primari care, deşi au avut sau au probleme cu legea, pe numele lor fiind emise hotărâri de condamnare, au continuat să activeze, iar drept exemplu au fost dați câţiva primari, printre care  Leonid Balan şi Ion Balan, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina.

După publicarea investigaţiei, Leonid Balan l-a acţionat în judecată pe directorul ziarului „Cuvântul”. Potrivit cererii prealabile, el a solicitat „compensarea de către redactorul-şef, Tudor Iaşcenco şi redacţia săptămânalului regional „Cuvântul” a prejudiciului cauzat prin defăimare în sumă de 300 de mii de lei – prejudiciul material, reieşind din calculul salariului primarului pentru şase ani pe care eu nu l-am primit din vina voastră”.

De asemenea, Leonid Balan solicită „suma de 200 de mii de lei ca prejudiciu moral pentru lezarea onoarei şi demnităţii, retrăirile şi suferinţele mele psihice timp de opt ani…”.

Leonid Balan a declarat pentru Moldova Curată că a tolerat faptul că mai mulţi ani a fost „ponegrit în presă”, dar acum, după publicarea ultimului articol, nu a mai răbdat. „Eu nu mai activez în domeniul public, stau acasă. De ce se revine la situaţiile din trecut? Mai ales când domnul Iaşcenco ştia că în decizia Curţii Supreme de Justiţie era specificat  că faptele de care eram acuzat nu au întrunit elementele infracţiunii”, a precizat Leonid Balan.

În replică, Tudor Iaşcenco, directorul publicaţiei „Cuvântul”, spune că în investigaţia „Revocarea primarilor: între lege şi realitate” cazul lui Leonid Balan demonstrează pe de o parte imperfecţiunea și caracterul declarativ al legislaţiei în acest domeniu, iar pe de alta – implicarea obraznică a politicului în treburile justiţiei. „Leonid Balan trişează când scrie că „la 27 februarie 2008 eu activam primar al satului Păpăuţi şi nu managerul unei gospodării agricole”. În articol se menţionează că la 27 februarie 2007 Leonid Balan, managerul unei gospodării agricole din satul Păpăuţi, Rezina, pentru abuz de serviciu, a fost condamnat de Judecătoria Rezina la plata unei amenzi de 8000 lei şi privat pe un termen de 5 ani de dreptul de a ocupa funcţii în administraţia publică. Şi totuşi lui i se permite să participle la alegerile locale din 2007 şi apoi să exercite funcţia de primar până în ianuarue 2010. Celelalte contestaţii şi învinuiri înşirate în cererea prealabilă nu au nicio legătură cu tema şi factura investigaţiei”, susţine jurnalistul.

Expert:  „În ultima perioadă, presa a fost cea care a scos în vileag cazuri mari de corupţie ”

Vasile Spinei, directorul executiv al Centrului de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi Accesului la Inforamţie „Acces-Info”, susţine însă că rolul unui jurnalist, şi mai ales al celui de investigaţie, este să scoată în vileag neregulile comise de autorităţi şi să puncteze lacunele cadrului legislativ. „Faptul că jurnalistul a revenit la un act comis în trecut de către o persoană care a ocupat o funcţie publică, pentru a arăta că şi cu ani în urmă, dar şi acum, o lege nu a fost îmbunătăţită, nu este un lucru grav. Dacă materialul jurnalistic este documentat, demostrând acte, hotărâri de judecată, opinii ale experţilor, dar neapărat şi părerea celui vizat, atunci investigaţia şi-a atins scopul, acela de a constata un neajuns. În ultima perioadă însă, presa a fost cea care a scos în vileag cazuri mari de corupţie ”, concluzionează Vasile Spinei.

Menţionăm că magistraţii de la Judecătoria Rezina au refuzat să examineze plângerea lui Leonid Balan, din motiv că judecătorii ar fi într-un eventual conflict de interese cu părţile. Plângerea a fost expediată la Curtea de Apel Chişinău, urmând a fi repartizată într-o judecătorie din raioanele vecine cu Rezina.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Se caută preşedinte şi vicepreşedinte la ANI

S-a dat start concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere în cadrul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Deşi membrii Consiliului de Integritate (CI) sunt optimişti şi cred că în aceste poziţii vor fi alese două persoane integre şi profesioniste, unii experţi şi politicieni sunt de părere că Regulamentul de selectare a acestora conţine criterii sterile, iar candidaţii aleşi vor fi părtinitori.

11 aprilie 2017
90
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primăria nu-mi oferă informația de interes public solic...

Întrebare: Sunt consilier local în satul Dubăsarii Vechi.  La 9 octombrie 2017, am  solicitat Primăriei să-mi furnizeze următoarele documente:

29 noiembrie 2017
150
Arhiva

Acțiunea de regres împotriva judecătorilor Domnica Mano...

Trei judecători ai Curții de Apel Chișinău - Domnica Manole, Sergiu Arnăut și Gheorghe Crețu (ultimul - deja trecut în avocatură) - ar putea fi obligați de către instanță să achite statului suma de 787 886 de lei, care reprezintă valoarea prejudiciului pe care statul l-a plătit unei companii într-o cazuă judecată inclusiv de către Curtea de Apel Chișinău. Împotriva acestor magistrați Procuratura Anticorupție a pornit o procedură de regres la începutul anului 2016. 

14 decembrie 2016
90
Arhiva

Curtea de Apel Chișinău: șeful de la Fisc din Ungheni...

Victor Reznic, şeful Inspectoratului Fiscal (IFS) din Ungheni, deține ilegal funcția publică în același timp cu mandatul de consilier raional. Acest fapt l-a confirmat, după Comisia Națională de Integritate (CNI), Curtea de Apel Chișinău, care a decis că funcționarul se află în incompatibilitate de funcții.

21 iunie 2016
85
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Panciuc

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
115
Arhiva

Primele declaraţii de avere şi interese pentru anul 201...

Procesarea declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 a început la 16 iunie. Astfel primele cinci mii de declaraţii ar putea fi publicate pe site-ul CNI deja săptămâna viitoare.

17 iunie 2014
105