Profil candidat: Grigore Filipov

Arhiva 11 februarie 2019 1180

Integritate în activitatea politică



Grigore Filipov (1956) locuiește în satul Cocieri din raionul Dubăsari și candidează pe lista Partidul Socialiștilor din Moldova (PSRM) în circumscripția electorală nr. 47, Transnistria de Nord (or. Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol). El este consilier raional, ales la alegerile locale din anul 2015, tot pe lista PSRM. G. Filipov este membru cu carnet de partid și face parte din Consiliul Republican al PSRM.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Grigore Filipov este de profesie cinegetician-biolog, iar în Consiliul Raional Dubăsari face parte din Comisia pentru problemele administrative, economie, buget şi finanţe. În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală, Grigore Filip a indicat că pe parcursul anilor 2017-2018 a avut un venit de peste 95 de mii de lei de la Asociația ”Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova”. Peste 6600 de lei a constituit indemnizația în calitate de consilier raional pentru doi ani. Candidatul a mai obținut 25 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de model Skoda Octavia. Din pensie, acesta a acumulat în doi ani 43 de mii de lei. Soția sa a avut venituri din pensie, dar și din activitatea de întreprinzător. Familia Filipov deține un teren agricol, unul intravilan, o casă în satul Cocieri și un apartament - toate bunurile fiind obținute în anii 90.

Grigore Filipov este proprietarul unui autoturism de model Opel Zafira, mașina fiind achiziționată anul trecut. Candidatul indică prețul de 35 de mii de lei, deși pe piața secundară prețul unui astfel de autoturism, fabricat în anul 2004 începe de la 3 mii de euro.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Relația lui Grigore Filipov cu PSRM este mai specială. Acesta este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, G. Filipov este tatăl lui Vadim Filipov, membru la CEC, desemnat de PSRM.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.

14 august 2017
940
Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
1118
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
1151
Arhiva

Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un auto...

Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012. Cea a familiei Ingăi Furtună este mult mai veche - din anul 2003. Ambele însă au fost cumpărate în anul 2016 cu aceeași sumă - 10 mii de lei.

15 ianuarie 2018
1019
Arhiva

Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.

14 martie 2014
860
Arhiva

Bilanţ: CNI a iniţiat 112 controale în 2013

În anul curent, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul pe numele a 112 persoane cu funcţii de răspundere din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale. Datele respective au fost expuse de către Anatolie Donciu, preşedintele CNI, în cadrul evenimentului Ziua uşilor deschise, organizat la 19 decembrie în incinta instituţiei.

20 decembrie 2013
962