Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în funcția de șef de cabinet

Arhiva 20 august 2015 1377
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și consilierul său, Alexandru Bostan

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.



Alexandru Bostan și-a început serviciul la Ministerul Mediului pe 3 august. În 2013, când s-a căsătorit, Valeriu Munteanu i-a fost naș de cununie. Acum îi este șef. Ministrul spune că nu vede un conflict de interese în această situație, de vreme ce legea  nu conține noțiunile de ”naș” și ”fin”. ”Eu respect cu strictețe legislația Republicii Moldova, inclusiv cea care stabilește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese”, ne-a răspuns Valeriu Munteanu când i-am solicitat un comentariu. 

Precedente la Guvern

Într-o situație similară a fost acum câteva luni și fostul premier Chiril Gaburici, care i-a avut în subordine pe doi dintre finii săi - Natan Garștea, care i-a fost consilier pe domeniul finanțelor, și Eduard Bănăruc, care a fost secretar general al Guvernului. 

Valeriu Munteanu este deputatul care a sesizat Comisia Națională de Integritate atunci când fostul premier Chiril Gaburici a angajat-o în calitate de consilier pe administratoarea a trei dintre firmele sale, Steluța Andreev. CNI a constatat lipsa conflictului de interese. 

CNI: Noțiunile de ”naș” și ”fin” nu sunt incluse în legislație, deci nu e conflict de interese

Comisia Națională de Integritate (CNI) spune că în asemenea cazuri, când nașii sau finii sunt în relații de subordonare, din punct de vedere legal, nu există un conflict de interese. ”Legea cu privire la conflictul de interese prevede că se pot afla în conflict de interese persoane apropiate, cum sunt: soțul/soția, persoane înrudite prin sînge sau adopție (părinți copii, frați, surori, bunici, nepoți, unchi, mătușe) și persoane înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).  Prin urmare, „finul” nu se încadrează în categoria persoanelor în raport cu care poate fi stabilit un conflict de interese”, ne-a explicat Cristina Dumbravan, consilier pentru relații cu presa al CNI.

Precizăm că legislația interzice conducătorilor instituțiilor publice să aibă în subordine rude apropiate. În cazul în care există asemenea situații, ele trebuie declarate sau soluționate. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Inga Grigoriu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
983
Arhiva

Profil candidat: Piotr Pușcari

Integritate în activitatea politică

21 ianuarie 2019
960
Arhiva

Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma ned...

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.

23 noiembrie 2015
909
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
865
Arhiva

Președintele Judecătoriei Cantemir și-a cumpărat un aut...

Președintele Judecătoriei raionului Cantemir, Tudor Berdilă, și-a achizționat anul trecut un automobil în valoare de aproape 400 de mii de lei (aproximativ 18 000 euro), sumă care îi depășește de două ori veniturile oficiale din salariul de magistrat. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul s-a arătat indignat de faptul că ne interesăm de sursa din care a reușit să își cumpere BMW-ul fabricat în 2008, menționând că există probleme mai importante pe care ar trebui să le abordeze presa.

20 iulie 2016
883
Arhiva

Noul șef al ADR Centru: fost director al echipei de fot...

Noul director al ADR Centru, Viorel Jardan, este un tânăr în vârstă de 27 de ani, care deține, pe lângă funcția în care a fost recent ales, și două funcții de consilier. El este consilier local din partea PDM în satul Lozova, raionul Strășeni și consilier raional la Strășeni. Viorel Jardan a fost ales șef al ADR Centru în urma unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, instituție condusă tot de un reprezentat al Partidului Democrat. Astfel, toate cele trei agenții de dezvoltare regională: Nord, Centru și Sud, sunt conduse de reprezentanți ai acestei formațiuni.

27 august 2016
1286