Ministrul Mediului și-a angajat finul de cununie în funcția de șef de cabinet

Arhiva 20 august 2015 64
Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu și consilierul său, Alexandru Bostan

Noul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, l-a angajat în funcția de consilier al său și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Alexandru Bostan are 30 de ani și este profesor de drept la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.Alexandru Bostan și-a început serviciul la Ministerul Mediului pe 3 august. În 2013, când s-a căsătorit, Valeriu Munteanu i-a fost naș de cununie. Acum îi este șef. Ministrul spune că nu vede un conflict de interese în această situație, de vreme ce legea  nu conține noțiunile de ”naș” și ”fin”. ”Eu respect cu strictețe legislația Republicii Moldova, inclusiv cea care stabilește regimul juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese”, ne-a răspuns Valeriu Munteanu când i-am solicitat un comentariu. 

Precedente la Guvern

Într-o situație similară a fost acum câteva luni și fostul premier Chiril Gaburici, care i-a avut în subordine pe doi dintre finii săi - Natan Garștea, care i-a fost consilier pe domeniul finanțelor, și Eduard Bănăruc, care a fost secretar general al Guvernului. 

Valeriu Munteanu este deputatul care a sesizat Comisia Națională de Integritate atunci când fostul premier Chiril Gaburici a angajat-o în calitate de consilier pe administratoarea a trei dintre firmele sale, Steluța Andreev. CNI a constatat lipsa conflictului de interese. 

CNI: Noțiunile de ”naș” și ”fin” nu sunt incluse în legislație, deci nu e conflict de interese

Comisia Națională de Integritate (CNI) spune că în asemenea cazuri, când nașii sau finii sunt în relații de subordonare, din punct de vedere legal, nu există un conflict de interese. ”Legea cu privire la conflictul de interese prevede că se pot afla în conflict de interese persoane apropiate, cum sunt: soțul/soția, persoane înrudite prin sînge sau adopție (părinți copii, frați, surori, bunici, nepoți, unchi, mătușe) și persoane înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).  Prin urmare, „finul” nu se încadrează în categoria persoanelor în raport cu care poate fi stabilit un conflict de interese”, ne-a explicat Cristina Dumbravan, consilier pentru relații cu presa al CNI.

Precizăm că legislația interzice conducătorilor instituțiilor publice să aibă în subordine rude apropiate. În cazul în care există asemenea situații, ele trebuie declarate sau soluționate. 

Viorica Manole


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Călin Vieru

Integritatea în activitatea politică

12 februarie 2019
98
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
103
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
54
Arhiva

DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).

17 iunie 2015
50
Arhiva

Fostul ministru Vladimir Molojen, achitat definitiv în...

Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea Supemă de Justiție. Molojen a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere soldat cu urmări grave și neglijență în serviciu soldată cu urmări grave, art. 327 și 329 Cod penal. Alături de el, fuseseră inculpați doi foști subalterni -  Anatolie Gumeniuc (învinuit de neglijență în serviciu soldată cu urmări grave) și Valeriu Goncearov (învinuit de exces de putere, soldată cu urmări grave). Toți au pledat nevinovat în toate instanțele și au fost achitați. Hotărârea irevocabilă a CSJ a fost pronunțată la 10 august 2017. Judecătorul Ghenadie Nicolaev a făcut opinie separată, în care a notat că inculpații ar fi trebuit condamnați, deoarece procurorii au prezentat toate probele necesare.

14 august 2017
71
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
68