Viceprimarul satului Hârbovăț, moşier cu averi nedeclarate

Arhiva 30 decembrie 2014 984
Imagine simbol

Deține două case de locuit şi câteva zeci de terenuri agricole, însă nu a declarat acest lucru. Ivan Vrabie, viceprimarul satului Hârbovăţ din raionul Anenii-Noi, nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 faptul că este titularul acestor bunuri imobile, menţionând doar venitul pe care l-a obţinut în acel an. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceprimarul a omis din declaraţia de avere mai multe bunuri. Comisia a suspendat controlul urmând ca dosarul să fie expediat Procuraturii Generale. Ivan Vrabie ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.



În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Vrabie declară doar venitul din salariul de funcţie - peste 81 de mii de lei şi alte circa patru mii şi jumătate de lei obţinute din arenda terenurilor, fără a specifica însă câte terenuri are şi care este suprafaţa acestora.

Comisia Naţională de Integritate a examinat situaţia viceprimarului din Hârbovăţ şi a stabilit că acesta a omis din declaraţia de avere pentru anul 2013 următoarele: 84 de imobile, între care două terenuri pentru construcții, două case de locuit, trei construcții accesorii și 77 de terenuri agricole, două unități de transport, două conturi bancare și 25 de acțiuni la o societate comercială.

Ivan Vrabie este însă foarte supărat pe decizia CNI şi spune că nu şi-a declarat bunurile, deoarece a făcut acest lucru în declaraţia de avere pentru anul 2012. ”Anterior, eu am scris în declaraţia de avere toate bunurile pe care le am, iar pentru anul 2013, am declarat doar venitul obţinut în anul trecut. Am participat la un seminar la Consiliul Raional, unde ni s-a explicat mai multor funcţionari publici din raion cum se completează declaraţia de avere. Acolo ni s-a spus că trebuie să includem doar averile obţinute în anul declarării”, a spus pentru Moldova Curată viceprimarul din Hârbovăţ.

În declaraţia de avere pentru anul 2012, întradevăr, Ivan Vrabie indică veniturile obţinute în acel an, dar şi bunurile pe care le are în posesie. În acel document, viceprimarul arată că are un venit de 120 de mii de lei, două case de locuit, un autoturism Ford şi 20 de terenuri agricole, toate obţinute prin donaţie.

CNI va expedia constatările sale la Procuratura Generală, iar Ivan Vrabie riscă să fie cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Viceprimarul din Hârbovăţ se judecă cu CNI

Ivan Vrabie a mai fost verificat de CNI. Acest lucru s-a întâmplat în luna august curent, când membrii Comisiei au constatat că viceprimarul nu a declarat faptul că timp de un an şi jumătate, pe lângă mandatul de viceprimar, a exercitat şi funcția de specialist pentru reglementarea regimului funciar în cadrul Primăriei. Astfel, Ivan Vrabie a devenit viceprimar în luna iulie 2011, iar din august, acelaşi an, până în luna octombrie 2012 a deţinut două funcţii publice, admiţând o situaţie de incompatibilitate. Funcționarul a contestat în judecată actul emis de CNI. Acum cazul se află la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Ivan Vrabie spune că nu a fost remunerat pentru funcţia de specialist pentru reglementarea regimului funciar. Primarul localităţii, Ion Gheţan, a confirmat acest lucru, spunând că din lipsă de specialiști pentru reglementarea regimului funciar, lui Ivan Vrabie i-au fost delegate câteva atribuţii, fără remunerare. “Zilnic, la Primărie ne sunt solicitate extrase din registrul bunurilor imobile, iar eu am emis o dispoziţie ca viceprimarul să poată elibera asemenea documente. CNI nu are cu ce se ocupa. Să vină aici în teritoriu să vadă adevăratele probleme ale oamenilor şi să nu facă probleme din nimic. Ne obligă să îndeplinim o mulţime de acte. Câte păduri trebuie să se mai taie în Moldova, pentru a completa toate documentele impuse de ei?”, a întrebat supărat Ion Gheţan, primarul satului Hârbovăț.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Olesea Stamate: ”Un control public este întotdeauna cel...

Procesul de achiziții publice trebuie să devină mai transparent, cu acces liber al publicului la mai multe documente din dosarul de achiziții, este de părere preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă  și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, care sunt noutățile Legii cu privire la achizițiile publice,  care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. În acest context, experta a subliniat importanță transparentizării acestui proces, de la inițiere,  până la finalizare.

08 iulie 2016
1110
Arhiva

Profil candidat: Petru Corduneanu

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
2658
Arhiva

Zeci de aleși locali au fost puși sub urmărire penală a...

În anul 2015, în privința aleșilor locali - primari, consilieri sau președinți de raion - au fost pornite 65 de cauze penale, adică aproape 7 la sută din totalul de cauze inițiate. Cele mai multe îi vizează pe primari - 57 de cauze penale. Aceste date au fost prezentate de către procurorul anticorupție Mihai Ivanov, la masa rotundă de finalizare a proiectului „Combaterea corupției în Moldova - interese.md”, desfășurat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției. 

29 iulie 2016
994
Arhiva

Mai grav decât bormașina. Ce SURPRIZE se mai ascund în...

Bormașinile de la Spitalul pentru copii „V. Ignatenco” nu sunt cele mai ciudate instrumente folosite în instituțiile medicale din R. Moldova. Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, recunoaște că în multe instituții sunt utilizate chiar și burghie manuale, care se foloseau prin 1944. De asemenea, afirmă oficialul, câmpul de improvizare în domeniul traumatologie este foarte mare.  „Ei lucrează cu șuruburi, piulițe, schije. Nu există doar bormașini performante care costă foarte scump. Asta e problema, spitalele nu sunt dotate cu echipament medical sută la sută. Dar avem elaborat un proiect de reechipare a instituțiilor medicale”, a declarat oficialul într-un interviu pentru „Moldova Curată”. Referindu-se la scandalul bormașinilor, ministrul nu exclude că acesta a avut și un substrat politic, iar instrumentul care apare în scandalosul filmuleț apărut în presă a fost adus de acasă de medicul de la spitalul „V. Ignatenco”. „Când am vizitat blocul de operații al spitalului „V. Ignatenco”, nu am văzut acolo bormașini industriale, ci doar din cele acreditate medical. Mi s-a spus că mașinile folosite în filmuleț au fost aduse de acei medici care apoi le-au dus acasă. Cu toate acestea, știam despre faptul că în spitale sunt folosite astfel de instrumente”, a recunoscut Usatâi. Interviul integral îl puteţi citi aici http://moldovacurata.md/interview/ministrul-sanatatii-interviu

19 august 2013
995
Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
1336
Arhiva

DECLARAŢIE. Iniţiativa Civică pentru Integritate în Se...

Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public (ICISP) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că Guvernul demisionar al Republicii Moldova nu a aprobat la ultima sa şedinţă proiectele de legi privind reformarea sistemului naţional de integritate (proiectul de Lege cu privire la declararea averii şi intereselor personale, proiectul de Lege cu privire la Centrul Naţional de Integritate şi proiectul de Lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative).

17 iunie 2015
897