Viceprimarul satului Hârbovăț, moşier cu averi nedeclarate

Arhiva 30 decembrie 2014 594
Imagine simbol

Deține două case de locuit şi câteva zeci de terenuri agricole, însă nu a declarat acest lucru. Ivan Vrabie, viceprimarul satului Hârbovăţ din raionul Anenii-Noi, nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2013 faptul că este titularul acestor bunuri imobile, menţionând doar venitul pe care l-a obţinut în acel an. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că viceprimarul a omis din declaraţia de avere mai multe bunuri. Comisia a suspendat controlul urmând ca dosarul să fie expediat Procuraturii Generale. Ivan Vrabie ar putea fi cercetat penal pentru fals în declaraţii.În declaraţia de avere pentru anul 2013, Ivan Vrabie declară doar venitul din salariul de funcţie - peste 81 de mii de lei şi alte circa patru mii şi jumătate de lei obţinute din arenda terenurilor, fără a specifica însă câte terenuri are şi care este suprafaţa acestora.

Comisia Naţională de Integritate a examinat situaţia viceprimarului din Hârbovăţ şi a stabilit că acesta a omis din declaraţia de avere pentru anul 2013 următoarele: 84 de imobile, între care două terenuri pentru construcții, două case de locuit, trei construcții accesorii și 77 de terenuri agricole, două unități de transport, două conturi bancare și 25 de acțiuni la o societate comercială.

Ivan Vrabie este însă foarte supărat pe decizia CNI şi spune că nu şi-a declarat bunurile, deoarece a făcut acest lucru în declaraţia de avere pentru anul 2012. ”Anterior, eu am scris în declaraţia de avere toate bunurile pe care le am, iar pentru anul 2013, am declarat doar venitul obţinut în anul trecut. Am participat la un seminar la Consiliul Raional, unde ni s-a explicat mai multor funcţionari publici din raion cum se completează declaraţia de avere. Acolo ni s-a spus că trebuie să includem doar averile obţinute în anul declarării”, a spus pentru Moldova Curată viceprimarul din Hârbovăţ.

În declaraţia de avere pentru anul 2012, întradevăr, Ivan Vrabie indică veniturile obţinute în acel an, dar şi bunurile pe care le are în posesie. În acel document, viceprimarul arată că are un venit de 120 de mii de lei, două case de locuit, un autoturism Ford şi 20 de terenuri agricole, toate obţinute prin donaţie.

CNI va expedia constatările sale la Procuratura Generală, iar Ivan Vrabie riscă să fie cercetat penal pentru fals în declaraţii.

Viceprimarul din Hârbovăţ se judecă cu CNI

Ivan Vrabie a mai fost verificat de CNI. Acest lucru s-a întâmplat în luna august curent, când membrii Comisiei au constatat că viceprimarul nu a declarat faptul că timp de un an şi jumătate, pe lângă mandatul de viceprimar, a exercitat şi funcția de specialist pentru reglementarea regimului funciar în cadrul Primăriei. Astfel, Ivan Vrabie a devenit viceprimar în luna iulie 2011, iar din august, acelaşi an, până în luna octombrie 2012 a deţinut două funcţii publice, admiţând o situaţie de incompatibilitate. Funcționarul a contestat în judecată actul emis de CNI. Acum cazul se află la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău.

Ivan Vrabie spune că nu a fost remunerat pentru funcţia de specialist pentru reglementarea regimului funciar. Primarul localităţii, Ion Gheţan, a confirmat acest lucru, spunând că din lipsă de specialiști pentru reglementarea regimului funciar, lui Ivan Vrabie i-au fost delegate câteva atribuţii, fără remunerare. “Zilnic, la Primărie ne sunt solicitate extrase din registrul bunurilor imobile, iar eu am emis o dispoziţie ca viceprimarul să poată elibera asemenea documente. CNI nu are cu ce se ocupa. Să vină aici în teritoriu să vadă adevăratele probleme ale oamenilor şi să nu facă probleme din nimic. Ne obligă să îndeplinim o mulţime de acte. Câte păduri trebuie să se mai taie în Moldova, pentru a completa toate documentele impuse de ei?”, a întrebat supărat Ion Gheţan, primarul satului Hârbovăț.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
911
Arhiva

Încă cinci controale vor fi începute de CNI

În şedinţa din 14 noiembrie 2013, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor iniţia procedurile de control pe numele a trei primari, a unui inginer cadastral de la primăria Ghidighici şi a unui funcţionar public de la Biroului Naţional de Statistică. De asemenea, vor fi expuse rezultatele controalelor averilor unui viceministru, unui procuror şi a unui şef de direcţie din cadrul primăriei municipiului Chişinău.

14 noiembrie 2013
607
Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
749
Arhiva

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.

07 iunie 2018
802