Standarde duble la CNI

Arhiva 12 octombrie 2015 1164
Victor Reznic

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) aplică legislația diferit pentru același fel de dosare. În cazurile a doi şefi ai Inspectoratelor Fiscale (IFS) din Ungheni şi Cahul, care dețineau şi funcţiile elective de consilieri, opiniile CNI au fost diferite. Într-un caz s-a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, iar în al doilea - CNI se mai gândeşte dacă deținerea concomitentă a două funcții este sau nu o încălcare de lege.



La 10 septembrie 2015 CNI a emis un act de constatare pe numele lui Victor Reznic, șeful IFS Ungheni. La alegerile locale din anul 2011, acesta a fost ales consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). În martie 2012 Reznic a devenit șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, timp de trei ani, Victor Reznic deține două funcții, lucru interzis unui funcționar public.

Gheorghe Lavric

La alegerile locale din acest an, funcționarul a fost reales consilier raional pe lista aceluiași partid. CNI spune că Victor Reznic a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii. „Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public stabilește că funcționarul public nu este în drept să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția activității didactice, științifice și de creație. Situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Dacă nu a eliminat situația de incompatibilitate în termenul prevăzut, funcționarul public este destituit din funcție”, se spune în constatarea Comisiei.

În act se mai precizează că după rămânerea definitivă a documentului, CNI va sesiza Inspectoratul Fiscal de Stat în vederea destituirii din funcție a lui Victor Reznic. Funcționarul de la Ungheni a declarat pentru Moldova Curată că preferă să nu vorbească despre acest caz, fără a menționa dacă va contesta sau nu dosarul.

De la consilier raional la cel local

La doar o lună de la examinarea situației lui Victor Reznic, CNI a avut în procedură un caz similar, al șefului IFS Cahul, Gheorghe Lavric. În perioada 2011- 2015 acesta deținea și funcția de consilier raional, tot pe lista PLDM. La ultimele alegeri locale funcționarul a devenit consilier orășenesc.

Dacă în cazul funcționarului din Ungheni, membrii CNI au stabilit incompatibilitate de funcții, în cazul șefului IFS Cahul, mai stau pe gânduri. Cazul a fost examinat în ședința din 8 octombrie 2015 și membrii CNI nu au decis nimic din cauza parității de voturi: doi membri prezenți la ședință au votat pentru constatarea incompatibilității, alți doi - pentru clasarea cauzei. Deși CNI are un precedent în acest sens, cazul lui Gheorghe Lavric va fi pus pe agenda ședinței CNI din această săptămână. Funcționarul din Cahul afirmă însă că ar fi dorit să fie și el în ședința CNI, atunci când s-a discutat cazul său, însă nu a fost invitat. „În luna martie am fost anunțat doar că sunt subiectul unui control, am pregătit toate actele pentru a oferi explicații. Acum de la Dumneavoastră aflu că joi a fost discutat cazul meu. Atunci când eram consilier raional, m-am adresat Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Cahul și mi-au explicat că deținerea concomitentă a acestor două funcții nu este ilegală”, conchide Gheorghe Lavric.

Şi preşedintele CNI spune că în această situaţie nu este vorba de o incompatibilitate de funcţii, deoarece Inspectoratul Fiscal de Stat este un serviciu central, iar atribuţiile şefilor acestor instituţii nu interacţionează cu cele de ales local. „Dacă mă întrebaţi de ce membrii CNI au votat într-o situaţie incompatibilitate de funcţii şi în altă situaţie a fost paritate de voturi, vreau să vă spun că este vorba despre două aspecte: nihilismul juridic al unor membri CNI şi altul ar fi cadrul normativ lacunar care nu stabileşte clar dacă indemnizaţia primită de un consilier local/raional poate fi calificată drept salariu”, explică Anatolie Donciu.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demn...

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demnitarii şi funcţionarii care nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md pe data de 27 noiembrie 2013.

27 noiembrie 2013
753
Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
1002
Arhiva

„Implicarea societăţii civile în promovarea integrităţi...

11 septembrie 2014
836
Arhiva

Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA

La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.

17 martie 2016
886
Arhiva

Directorul Agenției Achiziții Publice: ”Riscul de corup...

Directorul Agenției Achiziții Publice, Ruslan Malai, a declarat în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată că instituția pe care o conduce va rămâne fără mai multe atribuții, din 1 ianuarie 2017, potrivit unor modificări operate de Parlament la noua Lege privind achizițiile publice.

20 decembrie 2016
812
Arhiva

Expert Forum, Freedom House-România și alte organizații...

Patru organizații ale societății civile din România, Expert Forum (EFOR), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS) și Centrul Român de Politici Europene au pregătit o petiție către președintele Klaus Johannis, primul ministru Dacian Cioloș și către liderii celor mai mari formațiuni politice Liviu Dragnea și Nicușor Dan. Organizațiile le solicită să ia „măsuri adecvate”, inclusiv să suspende finanțarea prin împrumutul de sprijin bugetar (și alte formule de asistență financiară) a Republicii Moldova, dacă Parlamentul de la Chișinău va adopta legea numită "pentru liberalizarea capitalului și stimularea fiscală".

19 decembrie 2016
835