Standarde duble la CNI

Arhiva 12 octombrie 2015 371
Victor Reznic

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) aplică legislația diferit pentru același fel de dosare. În cazurile a doi şefi ai Inspectoratelor Fiscale (IFS) din Ungheni şi Cahul, care dețineau şi funcţiile elective de consilieri, opiniile CNI au fost diferite. Într-un caz s-a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, iar în al doilea - CNI se mai gândeşte dacă deținerea concomitentă a două funcții este sau nu o încălcare de lege.La 10 septembrie 2015 CNI a emis un act de constatare pe numele lui Victor Reznic, șeful IFS Ungheni. La alegerile locale din anul 2011, acesta a fost ales consilier raional pe lista Partidului Liberal-Democrat (PLDM). În martie 2012 Reznic a devenit șef al IFS Ungheni, anterior fiind șef al Direcției control fiscal din cadrul acestei instituții. Astfel, timp de trei ani, Victor Reznic deține două funcții, lucru interzis unui funcționar public.

Gheorghe Lavric

La alegerile locale din acest an, funcționarul a fost reales consilier raional pe lista aceluiași partid. CNI spune că Victor Reznic a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii. „Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public stabilește că funcționarul public nu este în drept să desfășoare alte activități remunerate, în cadrul autorităților publice, cu excepția activității didactice, științifice și de creație. Situația de incompatibilitate urmează să înceteze pe parcursul unei luni din momentul apariției acesteia. Dacă nu a eliminat situația de incompatibilitate în termenul prevăzut, funcționarul public este destituit din funcție”, se spune în constatarea Comisiei.

În act se mai precizează că după rămânerea definitivă a documentului, CNI va sesiza Inspectoratul Fiscal de Stat în vederea destituirii din funcție a lui Victor Reznic. Funcționarul de la Ungheni a declarat pentru Moldova Curată că preferă să nu vorbească despre acest caz, fără a menționa dacă va contesta sau nu dosarul.

De la consilier raional la cel local

La doar o lună de la examinarea situației lui Victor Reznic, CNI a avut în procedură un caz similar, al șefului IFS Cahul, Gheorghe Lavric. În perioada 2011- 2015 acesta deținea și funcția de consilier raional, tot pe lista PLDM. La ultimele alegeri locale funcționarul a devenit consilier orășenesc.

Dacă în cazul funcționarului din Ungheni, membrii CNI au stabilit incompatibilitate de funcții, în cazul șefului IFS Cahul, mai stau pe gânduri. Cazul a fost examinat în ședința din 8 octombrie 2015 și membrii CNI nu au decis nimic din cauza parității de voturi: doi membri prezenți la ședință au votat pentru constatarea incompatibilității, alți doi - pentru clasarea cauzei. Deși CNI are un precedent în acest sens, cazul lui Gheorghe Lavric va fi pus pe agenda ședinței CNI din această săptămână. Funcționarul din Cahul afirmă însă că ar fi dorit să fie și el în ședința CNI, atunci când s-a discutat cazul său, însă nu a fost invitat. „În luna martie am fost anunțat doar că sunt subiectul unui control, am pregătit toate actele pentru a oferi explicații. Acum de la Dumneavoastră aflu că joi a fost discutat cazul meu. Atunci când eram consilier raional, m-am adresat Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Cahul și mi-au explicat că deținerea concomitentă a acestor două funcții nu este ilegală”, conchide Gheorghe Lavric.

Şi preşedintele CNI spune că în această situaţie nu este vorba de o incompatibilitate de funcţii, deoarece Inspectoratul Fiscal de Stat este un serviciu central, iar atribuţiile şefilor acestor instituţii nu interacţionează cu cele de ales local. „Dacă mă întrebaţi de ce membrii CNI au votat într-o situaţie incompatibilitate de funcţii şi în altă situaţie a fost paritate de voturi, vreau să vă spun că este vorba despre două aspecte: nihilismul juridic al unor membri CNI şi altul ar fi cadrul normativ lacunar care nu stabileşte clar dacă indemnizaţia primită de un consilier local/raional poate fi calificată drept salariu”, explică Anatolie Donciu.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Sute de sesizări au fost depuse la ANI în perioada în c...

În ultimele 10 luni, perioadă în care Autoritatea Națională de Integritate este în proces de formare, secretariatul, care este cel al fostei CNI, continuă să primească sesizări și solicitări de controale. Potrivit serviciului de presă al ANI, cel puțin 84 de sesizări de anul trecut așteaptă să fie examinate de viitorii inspectori de integritate, la care se adaugă peste 100 de sesizări depuse în acest an. 

24 mai 2017
321
Arhiva

Profil candidat: Dumitru Diacov

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
404
Arhiva

Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.

14 martie 2014
324
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
934