Anatol Mămăligă pleacă de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Vrea să investigheze activitatea jurnaliștilor de investigație

Arhiva 30 octombrie 2017 390
Ministra, Stela Grigoraș și secretarul de stat, Anatol Mămăligă.

Vizat într-o anchetă a portalului Moldova Curată, Anatol Mămăligă, secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, pleacă din funcția publică. Odată cu plecarea, se va soluționa și conflictul de interese în care Mămăligă se află în raport cu șefa sa, ministra Stela Grigoraș, care îi este parteneră de afaceri și cumătră.Conflictul de interese a fost descoperit acum o lună de portalul Moldova Curată. În investigația ”Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”, am arătat că ministra Stela Grigoraș, Anatol Mămăligă și soția acestuia Daniela Mămăligă sunt fondatori ai SRL „Parteneriate pentru Dezvoltare”.

Moldova Curată a solicitat informații Cancelariei de Stat și Guvernul referitoare la măsurile care vor fi întreprinse pentru soluționarea acestui conflict de interese. Cancelaria de Stat ne-a răspuns că este de responsabilitatea funcționarilor să declare conflictul de interese, făcând trimitere la mai multe prevederi legislative, fără a menționa ce vor face instituțiile în această situație concretă.

De la secretar de stat, la ”vânător” de jurnaliști

La mai mult de o lună de la publicarea investigației, Anatol Mămăligă a declarat pentru Moldova Curată că pleacă din funcție. El afirmă că nu faptele descrise în investigație ar fi motivul plecării, ci reformarea Executivului. Astfel, după reformare, în cadrul MSPSF vor fi angajați cinci secretari de stat, însă el nu a mai aplicat pentru una din aceste funcții. ”În momentul în care vor fi selectați alți secretari de stat, atât viceminiștri, cât și secretarul de stat vor fi disponibilizați. Eu personal nu am aplicat”, a mărturisit Mămăligă.
Deranjat de investigația a cărui protagonist a fost, secretarul de stat, jurnalist de profesie, susține că, pe viitor, intenționează să ”vâneze” jurnaliștii de investigație. ”Vreau să creez un ONG de investigație a investigațiilor jurnalistice. Credeți că numai voi sunteți vânători? Voi fi și eu și vă voi vâna mâine - poimâne. Voi vedea și eu de unde vine lucoarea”, a precizat Anatol Mămăligă.

Chiar dacă partenerul de afaceri al Stelei Grigoraș pleacă de la minister, acest conflict de interese va putea fi examinat de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI) abia atunci când vor fi selectați inspectorii de integritate, dar și noua conducere a instituției. Anatolie Donciu, președinte interimar al ANI, a declarat pentru Moldova Curată că potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, termenul de prescripție a fost majorat de la trei luni la un an, așa că persoanele care au luat decizii în conflict de interese, pot fi sancționate în decursul a 12 luni de la admiterea acestei abateri.

În acest caz însă, pentru nedeclararea conflictului de interese ar putea fi sancționată doar ministra Grigoraș, fiindcă ea este demnitara care putea lua decizii în favoarea secretarului de stat.

Astfel, articolul 3132 din Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede că nedeclararea conflictului de interese de către persoana cu funcție de răspundere în cadrul unei organizații publice, se sancţionează cu amendă cuprinsă între șase și nouă mii de lei, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Interese cu „tensiune înaltă”

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.

11 martie 2014
197
Arhiva

PRECIZARE

În legătură cu intrepretările care au apărut într-o știre a postului de televiziune Jurnal TV despre ”solicitarea Asociației Presei Independente (API) către Comisia Națională de Integritate (CNI) de a verifica conturile bancare ale membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru a vedea dacă membrii CCA au obținut sau nu beneficii de la liderii socialiști după acordarea licenției firmei ”Exclusiv Media” SRL care va retransmite postul rusesc NTV”, facem următoarele precizări:

25 decembrie 2015
172
Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
185
Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
167
Arhiva

Primari cu interese şi averi ascunse

După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.

27 aprilie 2016
175
Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
281