Astăzi este ultima zi de depunere a declaraţiilor la CNI

Arhiva 20 aprilie 2016 324
Imagine simbol

La 20 aprilie, adică astăzi, este data limită când Comisia Naţională de Integritate (CNI) mai poate primi declaraţiile de venituri şi proprietate şi de interese personale pentru anul 2015. Până astăzi,  la CNI erau depuse circa 72 de mii de declaraţii.Până la 31 martie curent, persoane cu funcţii de răspundere, funcţionari publici, judecători, procurori, primari (subiecţi ai declarării) au avut obligaţia să completeze declaraţiile de avere şi cele de interese personale şi să le expedieze la CNI.

Eugeniu Viţu, şeful Serviciului informare și relaţii cu publicul de la CNI, a menţionat pentru Moldova Curată că din cele peste 90 de mii de declaraţii câte se aşteaptă în acest an, până în prezent au fost înregistrate circa 72 de mii, adică de la aproape 36 de mii de subiecţi ai declarării. Aici însă nu sunt incluse declaraţiile de avere şi de interese ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. Aceştia sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii. Obligaţia respectivă o au şi subiecţii care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. În cazul în care au depăşit acest termen, membrii CNI declanşează din oficiu procedura de control.

În fiecare instituţie, responsabili de recepţionarea şi expedierea declaraţiilor la CNI sunt colectorii. În perioada 31 martie-20 aprilie, aceste persoane sunt de obicei angajate din cadrul serviciilor resurse umane. Rolul lor este de a aduna declaraţiile, dar şi de a verifica dacă sunt completate toate capitolele formularelor.

În perioada 31 martie-20 aprilie, colectorii expediază declaraţiile la CNI, anexând la aceste acte şi extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Codul Contravenţional al Republicii Moldova prevede o amendă pentru nedepunerea declaraţiilor în termenele prevăzute de lege, sancţiunea pecuniară fiind în mărime de până la trei mii de lei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Apel Public: Organizaţiile societăţii civile sunt îngr...

8 februarie 2016

08 februarie 2016
284
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
359
Arhiva

Președintele raionului Ocnița a lăsat propria afacere î...

Președintele raionului Ocnița, socialistul Vasili Romaniuc, vine într-o funcție publică de la conducerea unei afaceri de milioane de lei. El deține împreună cu soția și cu un fiu întreprinderea ”Petrol Prestigiu”, care are o stație PECO și desfășoară activități în agricultură. În trecut, întreprinderea a fost implicată într-un scandal, legat de arendarea a 150 de hectare de livadă în satul Ocnița.

15 noiembrie 2015
330
Arhiva

APEL privind necesitatea iniţierii unei investigaţii i...

Organizaţiile societăţii civile îşi exprimă profunda îngrijorare privind modalitatea în care este investigat furtul de 1 milliard dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova, în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat 3 bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.

09 august 2016
280