Şeful Fiscului din Căuşeni ar putea rămâne fără funcţie

Arhiva 24 ianuarie 2016 1016

Încă un șef de la Fisc este suspectat că se află în incompatibilitate de funcţii, după ce alte două persoane cu posturi similare s-au aflat în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Anatolie Niţelea, care în luna august 2015 a devenit şeful Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) Căuşeni, este şi consilier raional. CNI a stabilit că funcţionarul admite o incompatibilitate, iar din această cauză riscă să-şi piardă funcţia. În situații similare se află și şefii Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) din raioanele Cahul şi Ungheni.



Până în luna august 2015, Anatolie Niţelea deţinea funcţia de administrator al firmelor „Ozon Terra” şi „Ozon Terra Plus”. După alegerile locale din vara trecută, mai exact în luna august, acesta a fost numit şef al Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) Căușeni. Din această funcție tocmai fusese demis Mihail Iliev.

Numirea sa a fost anunţată la 12 august anul trecut, atunci când șeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a fost într-o vizită de lucru la Căuşeni.Potrivit unui comunicat de presă emis de FISC, Anatolie Nițelea a activat în diferite funcții de răspundere, cum ar fi cea de șef-adjunct al IFS Tighina, șef al Gărzii Financiare din județ sau șef al Secției revizii financiare din cadrul Direcției generale teritoriale a fostului Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

De jumătate de an este funcţionar public şi ales local

Anatolie Nițelea a ajuns șef la IFS Căușeni după ce, la 4 august, i-a fost atribuit mandatul de consilier raional în Căușeni, din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”. El a declarat pentru Moldova Curată că nu a obţinut mandatul de consilier imediat după alegerile locale din vara anului trecut, ci mai târziu. «Unul dintre colegii consilieri a cedat mandatul şi mie mi-a fost atribuit mai târziu”, a spus Niţelea.

Astfel, de aproape jumătate de an, pe lângă funcţia publică, Anatolie Niţelea deţine concomitent şi mandatul de consilier raional, poziţii care sunt incompatibile, spune Comisia Naţională de Integritate(CNI). La 31 decembrie 2015, CNI a constatat că funcţia de şef al Inspectoratului Fiscal de Stat este incompatibilă cu cea de ales local. Se constată încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către dl Niţelea Anatolie, şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Căuşeni, exprimată prin: 1) desfăşurarea simultană cu funcţia publică în care a fost numit - şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Căuşeni, a funcţiei publice elective - consilier local în cadrul Consiliului raional Căuşeni, care constituie în acelaşi timp şi activitate remunerată în cadrul autorităţii publice; 2) nesoluţionarea situaţiei de incompatibilitate în termenul stabilit de o lună, din momentul numirii în funcţia de şef al Inspectoratului Fiscal de Stat Căuşeni”.

În replică, Niţelea spune că nu este la curent cu decizia CNI. “Nu cunosc ce a hotărât Comisia, însă sunt de părere că nu există incompatibilitate de funcţii. Voi primi această hotărâre şi voi decide ce voi face”, a precizat şeful IFS Căuşeni.

Dacă decizia CNI nu va fi contestată de către Anatolie Niţelea, Comisia va sesiza Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, în vederea destituirii din funcţie a acestuia, aşa cum prevede articolul 64 din Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Constantin Tutu

Integritatea în activitatea politică

23 ianuarie 2019
1380
Arhiva

Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.

14 septembrie 2015
1417
Arhiva

Constatare ANI: 32 de parlamentari incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) din România a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, precum și posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații în cazul a 32 de parlamentari (22 deputați și 10 senatori). Dacă actele de constatare ale ANI vor rămâne definitive, atunci parlamentarii vizaţi riscă eliberarea din funcţie, aplicându-li-se şi interdicția de a mai ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani pentru încălcarea regimul incompatibilităţii, iar pentru fals în declaraţii - închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

13 martie 2014
966
Arhiva

Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pentru...

Dosarul penal deschis la 22 decembrie 2017 pe numele judecătoarei Judecătoriei Căușeni Maria Tertea (Țugui) a fost clasat la mai puțin de două luni de la pornire. La 9 februarie procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”. Maria Tertea fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Cauza penală a fost pornită în urma unui articol al portalului Crimemoldova.md, bazat pe declarațiile fostului soț al magistratei. 

16 februarie 2018
1043
Arhiva

Judecătorii, la control

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.

27 iunie 2013
930
Arhiva

Eficienţa activităţilor structurilor de control referit...

30 aprilie 2013
1124