Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma nedeclarată a soțului și licitația câștigată de fiu

Arhiva 23 noiembrie 2015 380
Svetlana Rotundu

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.Svetlana Rotundu este liderul democraţilor din raion și totodată, membră a Consiliului Politic Național al formațiunii. Ea a fost aleasă în funcţia de președinte de raion cu susţinerea democraţilor, comuniştilor, liberalilor, reprezentantului blocului electoral Iurie Leancă şi a unuia dintre cei doi socialişti aleşi în Consiliul Raional. Cei doi consilieri de la „Partidul Nostru” s-au abţinut, iar alți şapte aleşi pe lista PLDM au lipsit de la şedinţa de constituire a Consiliului Raional Şoldăneşti. Președintele raionului a fost ales chiar la prima ședință, cu votul a 17 din cei 20 de consilieri prezenți. Votul consilierului socialist a provocat nemulțumirea liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care l-a acuzat pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, de faptul că nu și-a respectat angajamentele luate anterior, de a nu participa la votarea președinților de raioane din partea partidelor pro-europene.

De la secretară la președinte de raion

Ziarul ”Cuvântul” scrie că Svetlana Rotundu a absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi. Ulterior, timp de 12 ani a fost secretară a Consiliului local şi 7 ani – primar al satului său de baştină Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Apoi a tot fost promovată. În 2008 a fost numită şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, iar peste doi ani - aleasă vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti. Ea și-a menținut această funcție până în vara 2015, când a fost votată în calitate de președinte de raion.

Declarația Svetlanei Rotundu cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014 încă nu este postată pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) şi nici pe cel al raionului Șoldănești. În schimb, pe site-ul Consiliului Raional a fost plasat un mesaj de salut prin care Svetlana Rotundu anunță că „unul dintre obiectivele principale ale paginei web este de a apropia administrația publică de cetățenii raionului, aceasta făcând parte din misiunea de promovare a transparenței și sporirea eficienței accesului la informație”.

Casă, teren, mașini, toate în satul de baștină

Declarația sa de avere din 2013 ne arată că din funcția de vicepreședinte de raion a avut în 2012 un salariu anual de 62,5 mii de lei, iar soțul, unul de 13 mii. Familia Rotundu locuiește într-un imobil cu o suprafață de 100 de metri pătrați din Climăuții de Jos, raionul Șoldănești, satul de baștină al familiei. Totodată, aceasta deține 1,45 ha de teren, dintre care 0,42 ha sunt cele de pe lângă casă, iar alte 1,03 ha – cota de teren agricol. La capitolul bunuri mobile, funcționara a precizat că deține un automobil Volkswagen Jetta fabricat în 1991 și procurat în 2004, un Mercedes Benz Sprinter din 1998, cumpărat în 2009, dar şi un tractor T-40, achiziționat încă în 1997.

Totuși, am aflat ce venituri a avut Svetlana Rotundu anul trecut din declarația sa de avere, oferită ziarului local ”Cuvântul”. Potrivit jurnaliștilor de aici, noul președinte al raionului Șoldănești le-a prezentat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pe anii 2013-2014 la prima cerere. ”„Aflând despre intenţia noastră de a publica informaţia ce se conţine în aceste declaraţii, dna Svetlana a surâs cu subînţeles. „Şi tot aşa veţi proceda când voi pleca din funcţia de preşedinte, ca lumea să vadă cu ce averi am venit şi cu ce averi mă voi duce”, a spus dânsa, adăugând: „Corect””, a scris ”Cuvântul”. În declarația din 2014, Svetlana Rotundu a indicat în plus doar un depozit bancar de 12,6 mii de lei.

Nu a indicat întreprinderea soțului și nu cunoaște nimic despre licitația câștigată de fiu

Nici în declarația din 2013, nici în cea din 2014, Svetlana Rotundu nu a indicat vreo firmă, deși datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Anatolie Rotundu, soțul său, este fondator la Întreprinderea Individuală (ÎI) „Rotundu Anatolie”, înregistrată în luna august 2011 în Climăuții de Jos. Întreprinderea are un capital social de 0 lei, dar are, printre obiectivele de activitate declarate „exploatări forestiere, transport rutier de mărfuri, comerț cu fructe și legume, comerț cu materiale lemnoase”.

Familia Rotundu are doi copii, Vladimir și Ana. Ambii, spun oamenii din Climăuții de Jos, ar fi acum plecați peste hotare. Vladimir Rotundu este însă, conform datelor de la CÎS, fondator la ÎI „Rotundu Vladimir”. Aceasta a fost înregistrată în 2008, tot în Climăuții de Jos și are ca obiective de activitate declarate mai mult tipuri de comerț.

În 2012, pe când mama sa era vicepreședinte de raion, întreprinderea lui Vladimir Rotundu a câștigat o licitație organizată de Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Șoldănești, din cadrul Consiliului Raional Șoldănești. Aceasta s-a desfășurat pe 22 iunie 2012 pentru servicii de alimentare a elevilor din tabăra Dumbrava. Prețul inițial a fost de 231 mii de lei. Ulterior, între această întreprindere și Direcția raională au fost semnate două acorduri adiționale, unul de 21,5 mii de lei pe 22 octombrie 2012 și un altul, pe 24 decembrie, în valoare de 4 mii de lei.

Solicitată de Moldova Curată, Svetlana Rodundu a spus că soțul său deține într-adevăr o întreprindere individuală, doar că nu a declarat-o deoarece nu activează (deși e înregistrată la CÎS). Ea ne-a mai spus că nu cunoaște prea multe despre întreprinderea fiului său, pentru că acesta este o persoană matură. „El e destul de matur și nu mai locuiește cu mine. Direcția Învățământ nu era în gestiunea mea. Nu prea cunosc la câte licitații a participat, pentru că nu-s banii mei și nu le port grija. Eu nu am avut niciun aport la asta”, a precizat președintele raionului Şoldănești.

                                                                      Victor MoșneagPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Experţii solicită pârghii legale pentru pedepsirea demn...

Accesul publicului la declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale demnitarilor şi funcţionarilor nu este asigurat, iar majoritatea instituţiilor publice nu se conformează normelor legale privind transparenţa obligatorie. În acelaşi timp, autorităţile abilitate cu funcţii de control nu verifică executarea respectării legislaţiei în acest domeniu, iar persoanele vinovate nu sunt sancţionate. Acestea sunt câteva din constatările dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare”, organizată de Asociaţia Presei Independente (API) la 30 octombrie 2013.

01 noiembrie 2013
450
Arhiva

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.

13 iulie 2015
497
Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
411
Arhiva

“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine

Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman. 

09 martie 2015
469