Ascensiunea președintei raionului Șoldănești, firma nedeclarată a soțului și licitația câștigată de fiu

Arhiva 23 noiembrie 2015 53
Svetlana Rotundu

Svetlana Rotundu, președintele raionului Șoldănești, nu a indicat în declarațiile sale cu privire la venituri și proprietate o întreprindere individuală fondată și administrată de soțul său. În 2012, în perioada în care aceasta deținea funcția de vicepreședinte de raion, o altă întreprindere individuală, fondată și administrată de fiul ei, a câștigat cel puțin o licitație organizată de o direcție raională din Șoldănești, soldată cu încheierea unui contract în valoare de peste 250 mii de lei.Svetlana Rotundu este liderul democraţilor din raion și totodată, membră a Consiliului Politic Național al formațiunii. Ea a fost aleasă în funcţia de președinte de raion cu susţinerea democraţilor, comuniştilor, liberalilor, reprezentantului blocului electoral Iurie Leancă şi a unuia dintre cei doi socialişti aleşi în Consiliul Raional. Cei doi consilieri de la „Partidul Nostru” s-au abţinut, iar alți şapte aleşi pe lista PLDM au lipsit de la şedinţa de constituire a Consiliului Raional Şoldăneşti. Președintele raionului a fost ales chiar la prima ședință, cu votul a 17 din cei 20 de consilieri prezenți. Votul consilierului socialist a provocat nemulțumirea liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care l-a acuzat pe Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, de faptul că nu și-a respectat angajamentele luate anterior, de a nu participa la votarea președinților de raioane din partea partidelor pro-europene.

De la secretară la președinte de raion

Ziarul ”Cuvântul” scrie că Svetlana Rotundu a absolvit Colegiul Pedagogic din Orhei şi Universitatea Pedagogică „Alecu Russo” din Bălţi. Ulterior, timp de 12 ani a fost secretară a Consiliului local şi 7 ani – primar al satului său de baştină Climăuţii de Jos, Şoldăneşti. Apoi a tot fost promovată. În 2008 a fost numită şefă a Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei, iar peste doi ani - aleasă vicepreşedintă a raionului Şoldăneşti. Ea și-a menținut această funcție până în vara 2015, când a fost votată în calitate de președinte de raion.

Declarația Svetlanei Rotundu cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014 încă nu este postată pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) şi nici pe cel al raionului Șoldănești. În schimb, pe site-ul Consiliului Raional a fost plasat un mesaj de salut prin care Svetlana Rotundu anunță că „unul dintre obiectivele principale ale paginei web este de a apropia administrația publică de cetățenii raionului, aceasta făcând parte din misiunea de promovare a transparenței și sporirea eficienței accesului la informație”.

Casă, teren, mașini, toate în satul de baștină

Declarația sa de avere din 2013 ne arată că din funcția de vicepreședinte de raion a avut în 2012 un salariu anual de 62,5 mii de lei, iar soțul, unul de 13 mii. Familia Rotundu locuiește într-un imobil cu o suprafață de 100 de metri pătrați din Climăuții de Jos, raionul Șoldănești, satul de baștină al familiei. Totodată, aceasta deține 1,45 ha de teren, dintre care 0,42 ha sunt cele de pe lângă casă, iar alte 1,03 ha – cota de teren agricol. La capitolul bunuri mobile, funcționara a precizat că deține un automobil Volkswagen Jetta fabricat în 1991 și procurat în 2004, un Mercedes Benz Sprinter din 1998, cumpărat în 2009, dar şi un tractor T-40, achiziționat încă în 1997.

Totuși, am aflat ce venituri a avut Svetlana Rotundu anul trecut din declarația sa de avere, oferită ziarului local ”Cuvântul”. Potrivit jurnaliștilor de aici, noul președinte al raionului Șoldănești le-a prezentat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pe anii 2013-2014 la prima cerere. ”„Aflând despre intenţia noastră de a publica informaţia ce se conţine în aceste declaraţii, dna Svetlana a surâs cu subînţeles. „Şi tot aşa veţi proceda când voi pleca din funcţia de preşedinte, ca lumea să vadă cu ce averi am venit şi cu ce averi mă voi duce”, a spus dânsa, adăugând: „Corect””, a scris ”Cuvântul”. În declarația din 2014, Svetlana Rotundu a indicat în plus doar un depozit bancar de 12,6 mii de lei.

Nu a indicat întreprinderea soțului și nu cunoaște nimic despre licitația câștigată de fiu

Nici în declarația din 2013, nici în cea din 2014, Svetlana Rotundu nu a indicat vreo firmă, deși datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că Anatolie Rotundu, soțul său, este fondator la Întreprinderea Individuală (ÎI) „Rotundu Anatolie”, înregistrată în luna august 2011 în Climăuții de Jos. Întreprinderea are un capital social de 0 lei, dar are, printre obiectivele de activitate declarate „exploatări forestiere, transport rutier de mărfuri, comerț cu fructe și legume, comerț cu materiale lemnoase”.

Familia Rotundu are doi copii, Vladimir și Ana. Ambii, spun oamenii din Climăuții de Jos, ar fi acum plecați peste hotare. Vladimir Rotundu este însă, conform datelor de la CÎS, fondator la ÎI „Rotundu Vladimir”. Aceasta a fost înregistrată în 2008, tot în Climăuții de Jos și are ca obiective de activitate declarate mai mult tipuri de comerț.

În 2012, pe când mama sa era vicepreședinte de raion, întreprinderea lui Vladimir Rotundu a câștigat o licitație organizată de Direcția Generală Învățământ, Tineret și Sport Șoldănești, din cadrul Consiliului Raional Șoldănești. Aceasta s-a desfășurat pe 22 iunie 2012 pentru servicii de alimentare a elevilor din tabăra Dumbrava. Prețul inițial a fost de 231 mii de lei. Ulterior, între această întreprindere și Direcția raională au fost semnate două acorduri adiționale, unul de 21,5 mii de lei pe 22 octombrie 2012 și un altul, pe 24 decembrie, în valoare de 4 mii de lei.

Solicitată de Moldova Curată, Svetlana Rodundu a spus că soțul său deține într-adevăr o întreprindere individuală, doar că nu a declarat-o deoarece nu activează (deși e înregistrată la CÎS). Ea ne-a mai spus că nu cunoaște prea multe despre întreprinderea fiului său, pentru că acesta este o persoană matură. „El e destul de matur și nu mai locuiește cu mine. Direcția Învățământ nu era în gestiunea mea. Nu prea cunosc la câte licitații a participat, pentru că nu-s banii mei și nu le port grija. Eu nu am avut niciun aport la asta”, a precizat președintele raionului Şoldănești.

                                                                      Victor Moșneag


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?

Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.

30 martie 2016
51
Arhiva

Profil candidat: Grigore Filipov

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
79
Arhiva

Candidaţi la funcţia de procuror şi judecător, fără ave...

În acest an Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei a decis ca persoanele care vor depune actele pentru a urma cursurile de instruire iniţială pentru funcţia de judecător şi procuror să nu mai fie obligate să prezinte declaraţia de avere. Anul trecut acest document era obligatoriu.

30 iunie 2015
53
Arhiva

Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, sus...

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.

21 octombrie 2015
55
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
43
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
101