Andrian Candu locuiește, de anul trecut, în apartamentul nașului său, chiar dacă deține două imobile în Chișinău

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trecut cu traiul într-un apartament spațios ce aparține nașului său, Vladimir Plahotniuc, care este și președinte al Partidului Democrat. Candu indică acest lucru în declarația de avere pentru anul 2016. Locuința are o suprafață de peste 200 de metri pătrați și se află în centrul Chișinăului, în același bloc în care locuiește și familia Plahotniuc.
Pentru Ziarul de Gardă, Andrian Candu a declarat că familia sa s-a mărit anul trecut, de aceea a trecut cu soția și cei trei copii într-o locuință mai spațioasă, pe care o folosește gratuit și care aparține familiei Plahotniuc. Chiar dacă locuiește într-o casă ce nu-i aparține, familia Candu dispune de spații locative în capitală: deține două apartamente, indicate anterior în declarațiile de avere. De asemenea, familia are și un Lexus SX450, cumpărat în anul 2014 și înmatriculat în Cehia.
Ziardul de Gardă a mai constatat că președintele Parlamentului s-a îmbogățit anul trecut cu cel puțin 11 milioane de lei, venituri provenite din deținerea a 10% din capitalul social al SRL „Prime Management”, companie în care restul de 90% îl deține Vladimir Plahotniuc și care are un capital social total de 465 de milioane de lei.
În investigația efectuată de reporterii de la Ziarul de Gardă sunt trecute în revistă și alte proprietăți dobândite îna nul 2016 de către mai mulți deputați. Astfel, Iurie Leancă și-a procurat, în leasing, un autoturism Skoda Superb, fabricat în anul 2015, cu suma de 29 550 de euro, echivalentul a aproximativ 600 de mii de lei, iar Ștefan Creangă, un alt fost deputat PLDM, s-a ales cu o casă și o motocicletă noi și scumpe. Pentru Jurnal TV, el a justificat noile achiziții spunând că „capacitatea de a munci și a face investiții corecte”.
Printre deputații care și-au procurat anul trecut mașini noi se numără democrații Vladimir Andronachi, Boris Golovin, Igor Vremea sau socialistul Vladimir Țurcan. Unii dintre ei au contractat și credite bancare pentru noile achiziții. Ce cumpărături au făcut alți deputați vedeți în investigația realizată de Ziarul de Gardă.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...
Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.
Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...
Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.
Latifundiarii din CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.
Cine dintre funcționarii-bugetari cu locuințe de lux ar...
Noul impozit pe avere, introdus prin Legea nr. 138 din 16 iunie 2016, care presupune achitarea unei taxe de 0,8 % pentru deținerea caselor cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea cadastrală de peste 1, 5 milioane de lei, îi va pune la cheltuială și pe mulți bugetari. Este vorba despre judecători, procurori sau angajați din administrațiile locală și centrală, care și-au construit case scumpe. Noua reglementare îi va face să scoată din buzunar în jur de 12 mii de lei, adică o sumă mai mare decât un salariu lunar de-al lor, ca să plătească impozitul pe avere. În baza investigațiilor jurnalistice publicate în ultimii ani în presa autohtonă, Moldova Curată a întocmit o listă a funcționarilor care sunt potențiali plătitori de impozit pe avere.
Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...
Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.
Aici așteptăm comentariul tău!