Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENAL

Avere la vedere 30 ianuarie 2014 768

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.Saharneanu, cu averi ascunse

În cazul deputatului, este vorba despre cota-parte în mai multe societăți comerciale care activează în domeniul mass-mediei.
Astfel, liberalul Valeriu Saharneanu nu a declarat cota-parte în mai multe societăți comerciale. De asemenea, membrii CNI îl bănuiesc pe Saharneanu de încălcarea regimului juridic al incompatibilității funcției. „Nu avem încă o decizie pe acest caz. Am solicitat o interpretare din partea Parlamentului să ne spună dacă deputații nu au dreptul să desfășoare activități remunerate sau și alte activități pentru care nu sunt remunerați”, ne-a declarat Victor Strătilă, vicepreședinte al CNI.

Funcționarul susține că informațiile despre încălcările depistate în cazul lui Saharneanu vor fi transmise la Procuratura Generală pentru a fi cercetate.

Contactat de „Moldova Curată”, Saharneanu a declarat că va contesta în judecată decizia CNI. „Este o comandă într-un an electoral. Aceste firme pe care nu le-am declarat nu mai activează de mulți ani, iar decizia CNI demonstrează că domnul din fruntea instituției este manipulat. Nici măcar nu m-au invitat niciodată la ei să discutăm”, spune deputatul.

Pedeapsă pentru plimbări cu „RM G”

Cu o amendă de până la 6 000 de lei s-ar putea alege ministrul Finanțelor Anatol Arapu în cazul căruia CNI a constatat că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când s-a dus cu mașina de serviciu la nunta directorului Serviciului Vamal Tudor Balițchi.

„Consiliul a constatat că domnul Arapu nu avea dreptul să folosească un bun al statului în interes personal, chiar dacă ne-a prezentat o factură care arăta că dumnealui i-a plătit Bazei Auto pentru această deplasare. Baza auto nu are dreptul să presteze astfel de servicii, iar factura nu îl absolvă pe ministru de răspundere”, ne-a explicat Adela Griciuc, şefa Direcţiei control al conflictelor de interese din cadrul CNI.

O sancțiune similară riscă și secretarul adjunct al Guvernului Eduard Bănăruc, cercetat și el de CNI pentru că s-ar fi deplasat cu mașina de serviciu la aceeași nuntă.
„În privința domnului Bănăruc, nu am emis o decizie, pentru că dumnealui a insistat să fie prezent la ședință, iar astăzi nu a putut să vină”, afirmă Griciuc.

CNI nu se lasă de Șalaru

Comisia Națională de Integritate a emis în aceeaşi şedinţă acte de constatare și în privința altor demnitari din Guvern. Astfel, în privința ministrului Mediului Gheorghe Șalaru s-a constatat că acesta și-a declarat corect veniturile și proprietățile. „Am găsit doar niște bonuri în valoare totală de 600 de lei pe care nu le-a declarat, dar astfel de încălcări minore au fost depistate și în alte cazuri”, afirmă Strătilă.

În schimb, Șalaru riscă să fie tras la răspundere pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilității, pentru că face parte din consiliile de administrare a unor întreprinderi, lucru incompatibil cu funcția pe care o deține.

CNI a emis astăzi un avertisment în privința unuia dintre directorii ANRE, Marin Potir. Anterior, CNI stabilise că acesta s-a aflat în conflict de interese atunci când a votat mai multe decizii legate de „Moldova Gaz”, companie în care lucrează fiul său. „În pofida constatării noastre, domnul Profir a continuat să voteze decizii legate de această companie”, susține Strătilă.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...

După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.

28 iunie 2013
702
Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
794
Avere la vedere

Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.

03 aprilie 2015
495
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
529