Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de avere?

Avere la vedere 11 noiembrie 2013 179

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.Potrivit datelor de la Întreprinderea de Stat Cadastru, loturile au fost procurate în 2011 de la diferite persoane și sunt înregistrate ca fiind terenuri cu plantații perene, adică pădure. În total, cele cinci loturi au o suprafață de peste două hectare și jumătate.

Cu datorii la stat

Anul trecut, Alexandra Usatîi, împreună cu alte zeci de persoane care mai dețin terenuri împădurite în satul Copceac, au încercat să facă o tranzacție cu statul. Aceasta urma să schimbe cele 2,5 ha de teren pe un hectar de pădure din apropierea Chișinăului care se află în gestiunea Întreprinderii silvo –cinegetice „Sil – RĂZENI”.

Anterior, același hectar de pădure a fost luat în arendă de familia Usatîi, pentru 49 de ani, în scop de recreere. Însă, arendașul nu-și îndeplinește obligațiile față de Agenția „Moldsilva”. În anii 2011, 2012 și 2013, Alexandra Usatîi nu a plătit statului taxa de arendă, acumulând datorii de peste 14 mii de lei.

Hotărârea de Guvern prin care urmau să fie schimbate terenurile împădurite, proprietate privată, din satul Copceac, cu cele ale statului din coasta Chișinăului, nu a mai ajuns să fie votată de Cabinetul de miniștri.

Contactat de Moldova Curată să comenteze situația, ministrul nu a răspuns la telefon. 

Aminitm că, în declarația de avere pentru anul 2012, ministrul Sănătății Andrei Usatîi indică venituri de circa 245 de mii de lei - bani proveniți din salariu, activitate didactică și pensia soției. La capitolul proprietăți, demnitarul indică o mașină „Audi A6”, cumpărată în 2008, care ar valora 148 de mii de lei, și un apartament de 92 de metri pătrați, cumpărat tot în 2008 și estimat la un milion de lei. Imobilul este înregistrat pe numele soției.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
235
Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
167
Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
214
Avere la vedere

Doar un ministru în exerciţiu şi-a făcut publică averea

Până la 31 martie 2013, funcţionarii publici şi alte persoane cu funcţii înalte trebuie să-şi declare veniturile şi proprietăţile pentru anul trecut. Deşi noile prevederi legale nu-i obligă pe funcţionarii şi demnitarii publici să-şi facă publice averile, până la 28 martie 2013, doar ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, şi-a plasat pe pagina web a ministerului unde activează declaraţia de venituri şi proprietate şi pe cea de interese pentru anul trecut. Pe site-ul Ministerului Educaţiei am găsit şi declaraţia de avere a ministrului în exerciţiu Maia Sandu, dar aceasta se referă doar la prima jumătate a anului 2012, adică până la numirea sa în funcţie.

29 aprilie 2013
173
Avere la vedere

Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 

23 septembrie 2016
164
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
171