Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de avere?

Avere la vedere 11 noiembrie 2013 1209

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.Potrivit datelor de la Întreprinderea de Stat Cadastru, loturile au fost procurate în 2011 de la diferite persoane și sunt înregistrate ca fiind terenuri cu plantații perene, adică pădure. În total, cele cinci loturi au o suprafață de peste două hectare și jumătate.

Cu datorii la stat

Anul trecut, Alexandra Usatîi, împreună cu alte zeci de persoane care mai dețin terenuri împădurite în satul Copceac, au încercat să facă o tranzacție cu statul. Aceasta urma să schimbe cele 2,5 ha de teren pe un hectar de pădure din apropierea Chișinăului care se află în gestiunea Întreprinderii silvo –cinegetice „Sil – RĂZENI”.

Anterior, același hectar de pădure a fost luat în arendă de familia Usatîi, pentru 49 de ani, în scop de recreere. Însă, arendașul nu-și îndeplinește obligațiile față de Agenția „Moldsilva”. În anii 2011, 2012 și 2013, Alexandra Usatîi nu a plătit statului taxa de arendă, acumulând datorii de peste 14 mii de lei.

Hotărârea de Guvern prin care urmau să fie schimbate terenurile împădurite, proprietate privată, din satul Copceac, cu cele ale statului din coasta Chișinăului, nu a mai ajuns să fie votată de Cabinetul de miniștri.

Contactat de Moldova Curată să comenteze situația, ministrul nu a răspuns la telefon. 

Aminitm că, în declarația de avere pentru anul 2012, ministrul Sănătății Andrei Usatîi indică venituri de circa 245 de mii de lei - bani proveniți din salariu, activitate didactică și pensia soției. La capitolul proprietăți, demnitarul indică o mașină „Audi A6”, cumpărată în 2008, care ar valora 148 de mii de lei, și un apartament de 92 de metri pătrați, cumpărat tot în 2008 și estimat la un milion de lei. Imobilul este înregistrat pe numele soției.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1182
Avere la vedere

Donciu și-a făcut publică în sfârșit averea

Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, autoritatea care verifică declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor, și-a plasat în sfârșit propriile declarații de avere și de proprietate pe site-ul instituției pe care o conduce.

16 mai 2013
961
Avere la vedere

Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...

Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.

09 august 2013
1173
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
973
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
1170
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
1096