ANI nu verifică, deocamdată, eventualele incompatibilități pe cre le-ar fi admis fostul primar interimar Silvia Radu
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu poate verifica deocamdată dacă fostul primar interimar Silvia Radu a gestionat, concomitent cu treburile primăriei Capitalei, și două întreprinderi ale sale înregistrate în Marea Britanie. Motivul - încă nu a angajat inspectorii de integritate. Despre asta se spune într-un răspuns al ANI dat Organizației Transparency International Moldova (TI), care a depus o sesizare. Ulterior, luni, 11 iunie, autoritatea a anunțat că a angajat primii 4 inspectori de integritate, care au trecut concursul.
TI Moldova a sesizat ANI în urma unei investigații publicate la 21 mai 2018 de RISE Moldova, în care se arată că în timp ce exercita funcția de primar interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu figura în acte și ca administratoare a două companii britanice care îi aparțin - Gate for Capital Limited și CIS Logistic.
Silvia Radu: Nu am încălcat legea
Potrivit investigației, la Gate for Capital Limited primarul interimar nu-și suspendase atribuțiile de director după accederea în funcța publică, iar la cea de-a doua companie, CIS Logistic, a fost director din august 2017 și până în ianuarie 2018, când compania a fost lichidată. Solicitată de RISE, Silvia Radu a răspuns în scris că a renunțat la funcția de la Gate for Capital LTD la 27 noiembrie 2017, depunând actele necesare la Companies House (Registrul Comerțului din Marea Britanie). Ea a mai informat că a doua firmă, CIS Logistics LTD, a fost desființată la 24 noiembrie 2017 și a concluzionat că în această privință a respectat întru totul legislația.
ANI: Nu avem inspectori de integritate, nu verificăm
Autoritatea Națională de Integritate este inactivă în atribuțiile sale de verificare a averilor, conflictelor de interese și incompatibilităților din luna august 2016, întrucât se află în proces de reformare. În răspunsul la solicitarea Transparency International Moldova să verifice eventuala situația de incompatibilitate admisă de Silvia Radu, ANI a răspuns, printr-o notă semnată de președinta Rodica Antoci: „Vă informăm că controlul de specialitate solicitat, al regimului incompatibilităților în privința persoanei vizate va fi decis în timpul cel mai apropiat de către unul dintre inspectorii de integritate, odată cu numirea în funcție a acestora. Până la angajarea inspectorilor de integritate examinarea prezentei sesizări se consideră a fi suspendată”.
Primii 4 inspectori de integritate au fost angajați luni, 11 iunie
ANI urmează să angajeze 46 de inspectori de integritate. Primele 9 funcții de inspector au fost scoase la concurs la 12 aprilie 2018. Din cele 10 dosare depuse au fost selectate 6 persoane. Luni, 11 iunie, ANI a anunțat că a angajat primii 4 inspectori de integritate, are au promovat ambele probe - interviul și testarea cu detectorul de minciuni. Potrivit consultantului pentru comunicare al ANI, Eugen Vițu, noi concursuri de angajare a inspectorilor urmează să fie organizate pe măsură ce vor fi alocate resursele financiare corespunzătoare.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Conflictul de la ANI, versiunea lui Anatolie Donciu: „S...
După ce săptămâna trecută a anunțat că a depus, la Parlament, cerere de demisie din funcția de președinte în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI) în urma conflictului cu vicepreședintele în exercițiu Victor Strătilă, Anatolie Donciu a expediat presei un mesaj în care își prezintă propriul punct de vedere asupra celor întâmplate în instituție. Mai jos reproducem fragmente din scrisoarea lui Anatolie Donciu și comentariul lui Victor Strătilă asupra celor întâmplate la ANI.
Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de In...
Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.
Document ANI: Serghei Ostaf, membru al Consiliului de I...
Serghei Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentantul Legislativului în CI, a depus declarația de avere și interese personale la trei luni de la desemnare, deși legea prevede un termen de o lună pentru subiecții declarării. Experții în domeniul anticorupție sunt de părere că a fost încălcată legea. Serghei Ostaf insistă însă că el nu are statut de funcționar public și nici de persoană de demnitate publică, de aceea legislația îl obligă să depună declarația până la sfârșitul lunii martie.
Igor Boţan: „Deputaţii se tem să-şi declare averile rea...
Aleşii poporului, judecătorii, procurorii şi reprezentanţii Executivului sunt cei care, dintre persoanele cu funcţii publice, comit cele mai multe abateri la completarea declaraţiilor de avere. Se întâmplă pentru că o bună parte din ei, deşi deţin case şi maşini scumpe, indică în acte valori foarte mici ale acestor bunuri. Sunt concluziile la care au ajuns experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, care au prezentat un raport referitor la abaterile de la lege înregistrate în procesul de declarare a veniturilor şi proprietăţilor.
La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, inst...
Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.
Trei noi inspectori de integritate la ANI. Toți – cu do...
Încă trei inspectori de integritate urmează să fie angajați la Autoritatea Națională de Integritate, după ce au promovat toate probele de concurs. Ei se vor adăuga celor patru angajați anterior în cadrul ANI. Toți trei indică în declarațiile de avere faptul că au primit donații semnificative în timp ce aveau funcții publice.
Aici așteptăm comentariul tău!