CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neuniforme pentru cazuri similare

2013-2018 9 noiembrie 2015 885
Imagine simbol

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.



În articolul „Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a angajat două surori în instituţia pe care o conducea scriam despre faptul că cele trei contracte de muncă au fost semnate în baza negocierilor dintre salariaţi şi angajator. Astfel, cele două surori ale Liliei Bolocan, Cristina Mocanu şi Tatiana Rusu, dar şi cumnatul Sergiu Rusu şi-ar fi negociat salariul, dar şi condiţiile de muncă cu sora, care le era şefă.

Lilia Bolocan, care în prezent este şefa Biroul relații interetnice, spune că nu şi-a favorizat rudele și că a avut aceeaşi atitudine faţă de toţi angajaţii. Moldova Curată a sesizat CNI pentru a examina această situaţie.

În şedinţa de la 5 noiembrie, membrii Comisiei au hotărât să nu iniţieze controlul asupra Liliei Bolocan, argumentând că aceasta nu mai conduce AGEPI, astfel funcţionara soluţionând conflictul de interese.

Pe de altă parte, experta Mariana Kalughin îi contrazice pe membrii CNI şi afirmă că acest conflict nu a fost soluţionat benevol, fiindcă funcționara l-ar fi admis pe o perioadă de mai mulţi ani. „În opinia mea, decizia CNI este una greşită, deoarece conflictul de interese trebuie sancţionat pentru nedeclarare în termenul stabilit de Legea cu privire la conflictul de interese. Potrivit acestei legi, declaraţia de interese personale se depune în termen de 15 zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie”, spune experta. De menţionat că în perioada în care a condus AGEPI, Lilia Bolocan nu a indicat că are anumite interese, în timp ce legislația prevede că „cerinţa privind declararea intereselor personale se include în toate procedurile sau contractele ce reglementează angajarea, alegerea sau numirea în funcţia publică”.

Situaţii similarii, decizii diferite

CNI a mai avut în examinare situaţii în care pe numele unor persoane care au avut funcţii de răspundere a fost stabilită încălcarea regimului conflictului de interese, chiar dacă acestea nu mai erau în funcţii publice la momentul adoptării actului de constatare.

Unul dintre aceste cazuri se referă la fostul ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov. Membrii CNI au constatat un conflict de interese, motivând că fostul ministru ar fi luat decizii, când deţinea o funcţie publică, în interesul firmei fondate de fiul său Vitalie. CNI argumenta că fostul demnitar nu ar fi declarat acest conflict în termenul stabilit de lege.

Mariana Kalughin spune că CNI ar trebui să procedeze corect atunci când examinează situaţii de același fel, deoarece practica neuniformă de aprobare a deciziilor descurajează oamenii să mai sesizeze eventuale conflicte de interese. „CNI ar trebui să formeze precedente şi să nu admită interpretarea legii, ca în situaţii similare să fie luate decizii diferite. Conflictul de interese trebuie sancţionat pentru nedeclararea în termen, indiferent dacă subiectul deţine sau nu o funcţie publică la momentul constatării”, concluzionează Mariana Kalughin.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi t...

La funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI) s-au înscris patru candidaţi, toţi jurişti de profesie. Numele lor au fost anunţate la şedinţa Consiliului de Integritate (CI) din 4 mai curent. Trei dintre candidaţi sunt angajaţi ai fostei Comisii Naţionale de Integritate (CNI): Anatolie Donciu şi Victor Strătilă, preşedintele în exerciţiu şi vicepreşedintele în exerciţiu al ANI; Lilian Chişcă, şeful Direcţiei control, venituri şi proprietate din cadrul aceleiaşi instituţii. Singurul candidat din afara instituţiei este Teodor Cîrnaţ, actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  La sfârşitul şedinţei CI, majoritatea membrilor au decis prelungirea concursului până pe 15 mai 2017, motivând că potenţialii candidaţi au avut puţin timp la dispoziţie pentru perfectarea dosarului. 

04 mai 2017
812
2013-2018

Două săptămâni şi nici un alt candidat la şefia ANI

Chiar dacă a fost extins cu zece zile termenul pentru concursul la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ale Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), nu au mai fost depuse alte dosare. Astfel, în concurs rămân cei patru candidaţi care s-au înscris anterior.

16 mai 2017
890
2013-2018

Trei noi inspectori de integritate la ANI. Toți – cu do...

Încă trei inspectori de integritate urmează să fie angajați la Autoritatea Națională de Integritate, după ce au promovat toate probele de concurs. Ei se vor adăuga celor patru angajați anterior în cadrul ANI. Toți trei indică în declarațiile de avere faptul că au primit donații semnificative în timp ce aveau funcții publice.

08 octombrie 2018
2441
2013-2018

Mai puțin de o treime dintre funcționari și demnitari p...

Mai puțin de o treime din numărul declarațiile de avere și interese ale demnitarilor și funcționarilor pentru anul 2017 au fost depuse până în prezent pe portalul Autorității Naționale de Integritate. Dintr-un total de aproximativ 65 de mii de subiecți ai declarării, numai aproape 20 de mii și-au depus declarațiile, după cum poate fi văzut pe portalul declaratii.ani.md. Acest lucru îi îngrijorează pe conducătorii ANI, întrucât termenul limită de depunere este 31 martie 2018.

16 martie 2018
1078
2013-2018

Deputații vor verifica declarațiile de interese ale mem...

Declarațiile de interese ale membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi verificate de deputați. Parlamentul a lărgit, joi, atribuțiile Comisiei parlamentare care a fost creată în noiembrie 2012 pentru a verifica proprietățile membrilor CNI.

23 mai 2013
1071
2013-2018

După aproape un an și jumătate, Autoritatea Națională d...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Potrivit prevederilor legislației, odată cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, Rodica Antoci trebuie să depună jurământul în decursul a 5 zile.

30 decembrie 2017
856