Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de președinte al ANI nu trebuie să fie unul eliminatoriu

2013-2018 9 octombrie 2017 1066
Teodor Cârnaț și Victor Strătilă nu au susținut proba la poligraf

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.



Rezultatele testului la poligraf nu pot fi complet obiective”

Anunțul a fost făcut de către președintele ședinței CI din 9 octombrie 2017, Sergiu Ostaf. El a precizat că, în conformitate cu punctul 62 al Regulamentului cu privire la organizarea concursului, candidații care nu au susținut proba de poligraf nu pot fi incluși în procedura de validare a concursului.

Sergiu Ostaf: ”Dacă cineva dintre candidați nu este de acord cu faptul că nu a promovat proba, să facă public acel raport”

Rezultatele testului la detectorul de minciuni nu pot servi drept dovadă a neautenticității informațiilor comunicate și nu pot servi drept unicul motiv pentru a lua o decizie în privința persoanei testate, afirmă Mariana Kalughin. Potrivit ei, atât prevederile din Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, cât și din regulamentul elaborat de Consiliul de Integritate contravin spiritului standardelor internaționale, dar și legii speciale naționale - Legea privind aplicarea testării cu detectorul comportamentului simulat (poligraf).

Precizăm că articolul 27 din legea menționată de expertă prevede că rezultatele testării care demonstrează caracterul neautentic al informaţiei comunicate de persoanele testate nu constituie dovadă a caracterului neautentic al informaţiei comunicate, nu constituie unicul temei pentru suspendarea executării obligaţiilor de serviciu ale persoanei testate, dar pot constitui temei pentru efectuarea unor măsuri suplimentare de verificare a persoanei.

Mariana Kalughin a subliniat că există foarte multe elemente care fac ca aceste rezultate să nu poată fi complet obiective, cum ar fi calificarea specialistului care execută testul la poligraf, starea persoanei testate sau mediul în care s-a efectuat testul. ”Deși am sesizat asupra caracterului eronat și contradictoriu al acestei prevederi, nu au fost reacții”, afirmă Mariana Kalughin.

În opinia sa, candidații ar putea contesta hotărârea Consiliului de Integritate, întrucât este vorba despre o contradicție între două legi. ”Dar cel mai sigur ar fi să se intervină în Legea cu privire la ANI, mai ales că are mai multe carențe”, a adăugat experta.

ANI – nefuncțională nici până la începutul anului 2018

După anunțarea rezultatelor, Teodor Cârnaț s-a arătat foarte revoltat și a declarat pentru Ziarul de Gardă că a fost un concurs „comandat politic”, iar Victor Strătilă a spus că este integru și mai mult nu vrea să comenteze. 

Solicitat de Moldova Curată, Sergiu Ostaf, unul dintre membrii Consiliului de Integritate, a declarat că hotărârea  de a-i elimina din concurs pe cei doi candidați este legală. ”Consiliul de Integritate a acționat în baza legii care reglementează această activitate, a legii cu privire la ANI, și am respectat întru totul interesul public”, a subliniat Sergiu Ostaf.

El a explicat că la formularea întrebărilor pentru testul cu detectorul comportamentului simulat  Consiliul de Integritate a luat în calcul ”zonele de risc” pentru fiecare candidat, reieșind din informațiile primite de la instituțiile abilitate și din cele din spațiul public. Testul a fost efectuat de către un poligrafolog acreditat și instruit în Statele Unite.

”Dacă cineva dintre candidați nu este de acord cu faptul că nu a promovat proba, să facă public acel raport și atunci toată societatea o să vadă concluziile în baza cărora Consiliul de Integritate a decis să considere că participanții la concurs nu au promovat această probă. Decizia este asumată, adoptată în consens, fără opinii separate”, a spus Sergiu Ostaf.

În urma deciziei de astăzi, CI a anunțat un nou concurs pentru funcția de președinte al ANI.

În acest fel, se atestă o nouă tărăgănare a procedurii de alegere a președintelui ANI, fapt ce ar putea face ca instituția să nu fie funcțională nici până la începutul anului viitor, consideră Mariana Kalughin. Ea mai constată că funcția de președinte al ANI nu este atractivă pentru persoane care ar fi interesate de acest domeniu.

”Modul în care a fost organizat concursul, cu mai multe amânări și cu prelungirea termenelor de depunere a dosarelor, a compromis întreg procesul”, a opinat experta CAPC.

Situația ar putea fi cumva remediată, dacă va fi ales un vice-președinte ale ANI, care, potrivit legii, poate exercita atribuțiile președintelui, în cazul vacanței funcției. Astfel, ar putea fi demarat procesul de selectare a ofițerilor de integritate, este de părere Mariana Kalughin.

În concursul pentru funcția de vice-președinte al ANI sunt doi candidați. Este vorba despre Lilian Chișcă, şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul ANI, și Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor. Membrii Consiliului de Integritate au anunțat că acum sunt în așteptarea rezultatelor verificărilor făcute asupra candidaților de către Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.

Mai amintim că, după proba scrisă și proba interviului, candidații la șefia ANI, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au acumulat, în total, 43 de puncte și respectiv 33,9 puncte, din cele 60 posibile.

Natalia Enache

Mariana Kalughin consideră că testul la poligraf pentru funcția de președinte al ANI nu trebuie să fie unul eliminatoriu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Legislația privind reforma CNI: încă nu a fost pusă în...

Pachetul de legi referitoare la sistemul național de integritate, intrat în vigoare la 1 august 2016, conține o serie de scăpări, care ar putea pune în pericol eficiența instituției ce urmează a fi creată – Autoritatea Națională de Integritate. Este opinia actualei componențe a ANI - foștii membri și angajați ai Comisiei Naționale de Integritate – care a formulat o serie de propuneri de modificări la cele 3 legi și le-a expediat la Guvern și Parlament. Deocamdată cele două instituții nu au reacționat. Propunerile au fost făcute publice pe pagina cni.md la 23 septembrie.

11 octombrie 2016
912
2013-2018

Leonid Morari, membru CNI

Ultimul post de lucru al lui Leonid Morari, până la numirea în funcţia de membru al CNI din partea Partidului Democrat, a fost cel de şef de direcţie la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.

29 aprilie 2013
928
2013-2018

Mai mulți funcționari nu depun declarații de avere, deo...

Aproximativ 100 de subiecți ai declarării nu își pot depune online declarațiile de avere și interese personale, pentru că nu dețin codul numeric personal (IDNP). Este vorba despre persoane care, din motive religioase, au renunțat la actele de identitate din Sistemul național de pașapoarte. Astfel, fără IDNP, acești subiecți ai declarării nu pot obține semnătura electronică, necesară pentru depunerea online a declarațiilor de avere și interese personale.

20 august 2018
1362
2013-2018

Numele candidaţilor care şi-au depus dosarele pentru fu...

Doar două persoane şi-au depus dosarele pentru a participa la concursul de selectare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), chiar dacă astăzi este ultima zi de înregistrare în concurs. Reprezentanţii ANI nu divulgă însă numele candidaţilor.

03 mai 2017
896
2013-2018

Conflict la ANI. Poliția, chemată pentru a decide cine...

Zile tensionate la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Instituția încă nu este funcțională după reformare, însă președintele Anatolie Donciu și vicepreședintele Victor Strătilă au ajuns la ceartă, disputându-și dreptul de a conduce. După un conflict verbal izbucnit la 1 noiembrie, Victor Strătilă a chemat poliția, care l-a condus pe Anatolie Donciu afară din instituție. Strătilă susține că mandatul lui Donciu a expirat la 25 octombrie, iar al său mai este valabil până în luna februarie, de aceea consideră că el trebuie să conducă ANI.

02 noiembrie 2017
857
2013-2018

Candidații la funcția de vice-președinte al ANI: unul v...

Lilian Chișcă și Francisco Talmaci, candidați la funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), au susținut a doua probă din concurs - interviul. Lilian Chișcă a precizat că, în cazul în care va fi ales în această funcție, va miza și pe o parte din angajații fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI), argumentând că ei au experiență în examinarea dosarelor privind integritatea subiecților declarării. Francisco Talmaci a criticat însă activitatea CNI, spunând că fosta instituție s-a bazat prea mult pe sesizările cetățenilor și pe cele din mass media.

07 noiembrie 2017
1214