Au fost aleşi reprezentanţii societăţii civile în Consiliul de Integritate

Specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex, Tatiana Pașcovschi și Dumitru Ţâra, fondatorul trustului media Realitatea, vor face parte din Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate și vor reprezenta societatea civilă. Ei au fost aleși în bază de concurs dintr-un total de 7 candidați, de către o Comisie formată de Ministerul Justiției, din care au făcut parte reprezentanți ai Ministerului, ai Uniunii Avocaților și ai societății civile. Tatiana Pașcovschi a acumulat 24 de puncte, iar Dumitru Țâra 26 de puncte. Candidații au fost apreciați în baza CV-ului depus, al scrisorii de motivare și a interviului, care a cuprins 6 întrebări.
În afară de Tatiana Pașcovschi și Dumitru Țâra, la concurs au depus dosarele alte 5 persoane și toate au fost admise la etapa a doua, cea a interviului: Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu.
Până acum, toate instituțiile care, potrivit legii, au fost obligate să delege reprezentanți în Consiliu au făcut-o, cu excepția Guvernului. Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de Victor Micu, Consiliul Superior al Procurorilor - de Mircea Roșioru, Congresul Autorităților Locale - de Viorel Furdui. Şi Parlamentul și-a desemnat reprezentantul. Acesta va fi Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.
Potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, Consiliul de Integritate este format din 7 persoane și se alege pe o perioadă de cinci ani. CI are drept principale atribuții alegerea președintelui și vicepreședintelui viitoarei Autorități Naționale de Integritate, aprobarea strategiei de activitate a Autorității, analizează și aprobă rapoartele de activitate ale acesteia etc.
Noua lege cu privire la ANI a fost adoptată la 17 iulie 2016. Noua structură este creată în baza fostei Comisii Naționale de Integritate, care a activat timp de trei ani. După adoptarea noii legi, ministrul Justiției declara că până la sfârșitul lunii august 2016 formarea Consiliului de Integritate urma să fie încheiată, astfel ca din luna ianuarie 2017 ANI să înceapă să funcționeze.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA
La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.
Mister plătit din bani publici: Secretariatul Parlament...
Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cheltuit anul trecut circa 158 de mii de lei ca să-i înveţe limba engleză pe funcţionarii instituţiei. Deşi cursurile au fost achitate din bani publici, Secretariatul a refuzat să ne furnizeze numele celor instruiţi, menţionând că va face acest lucru doar după ce aceştia îşi vor da acordul.
Circa 960 de declaraţii de avere şi de interese persona...
Chiar dacă termenul de depunere a declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 expiră la finele lunii martie curent, la Comisia Naţională de Integritate (CNI) au început a fi aduse astfel de documente. Cei mai harnici s-au dovedit a fi colectorii de declaraţii de la ministerele Mediului şi Apărării, dar şi din cadrul inspectoratelor de poliţie din sectoarele Centru şi Râşcani din municipiul Chişinău. Nu au rămas în urmă nici colectorii din cadrul primăriilor din localităţile raionului Drochia, de la primăria Oneşti, Hânceşti, dar şi de la primăria oraşului Cantemir.
Echipament de circa zece milioane de lei, stocat în dep...
Un set de echipament necesar pentru realizarea expertizei genetice, cumpărat de Centrul de Medicină Legală cu trei ani în urmă cu 9.8 milioane de lei, zace şi acum împachetat în depozit. Motivul - a fost cumpărat fără să fi fost planificat un spaţiu pentru amenajarea unui laborator.
SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...
Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.
Aici așteptăm comentariul tău!