Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbovăț
Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată.
Experta Tatiana Savva s-a referit la modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, a vorbit despre despre modul cum pot fi făcute propuneri, oferite sugestii, recomandări de îmbunătățire a proiectelor de decizii examinate de autorități, cum pot fi semnalate cazuri de utilizare incorectă și irațională a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor publice etc. „În luna august primăriile, inclusiv cea din Hârbovăţ, urmau să prezinte proiectele bugetelor pentru anul viitor. Până la mijlocul lunii noiembrie bugetele trebuie să fie aprobate de consiliile locale. Cine dintre dvs. a participat la ședințele consiliului Hârbovăţ, a cerut acest document de la primărie, pentru a vedea câți bani se vor cheltui și care sunt prioritățile?”, s-a adresat T. Savva celor prezenți.
Consilierii locali Valeriu Iliev şi Andrei Berzoi au vorbit despre neregulile admise de primăria din Hârbovăţ în procesul de luare a deciziilor, menţionând că până şi lor, consilierilor, le este greu să influenţeze deciziile autorităţii administrative.
Avocatul Vitalie Zama s-a referit la drepturile pe care le au cetățenii în procesul de obținere a informațiilor de interes public, pașii care trebuie făcuți în acest sens, inclusiv atunci când autoritățile refuză să ofere informații. Participanții au fost familiarizați cu diferite modele de cereri, inclusiv cererea de chemare în judecată a instituțiilor ce îngrădesc accesul la informație. Vitalie Zama a răspuns la întrebările participanților și a informat publicul despre cele mai frecvente solicitări adresate de cetățeni la „linia verde” lansată de API — 080080030 (gratuită, cu apel de pe telefoanele fix și mobil).
Avocatul a promis asistenţă juridică gratuită (inclusiv în instanţă, dacă va fi cazul) unui grup de participanţi la dezbateri, care intenţionează să se adreseze oficial primarului pentru a obţine informaţii cu caracter public.
Preşedintele asociaţiei „Pro-Dezvoltare Hârbovăţ”, consilierul Iurie Purice, a menţionat că asemenea dezbateri sunt utile pentru generaţia tânără, care trebuie să-şi cunoască drepturile şi să poată participa la procesul de luare a deciziilor.
În cadrul întâlnirii a fost distribuită broșura „Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă.
Autor: Octavian Zelinski
Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cazul automobilelor de lux cu numere diplomatice, neelu...
Cazul automobilelor de lux cu numere de înmatriculare diplomatice atribuite Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă rămâne neelucidat. După un an şi jumătate, procurorii Anticorupţie în gestiunea cărora se află cauza penală susţin că autorităţile de la Moscova nu le-au oferit răspunsurile necesare care le-ar permite să stabilească cercul de suspecţi.
Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decu...
„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.
Șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: proprietăți...
Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, are proprietăți a căror valoare depășește cu mult veniturile sale declarate. Cavcaliuc ridică un salariu lunar de 10 mii de lei, însă în prezent își construiește o casă impunătoare în comuna Trușeni din municipiul Chișinău. El locuiește într-un apartament trecut în acte pe numele socrilor săi, care anterior a fost cumpărat de părinții săi. Toate acestea au fost descoperite de reporterii Ziarului de Gardă, care au publicat o investigație amplă.
Aici așteptăm comentariul tău!