Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbovăț

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată.
Experta Tatiana Savva s-a referit la modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, a vorbit despre despre modul cum pot fi făcute propuneri, oferite sugestii, recomandări de îmbunătățire a proiectelor de decizii examinate de autorități, cum pot fi semnalate cazuri de utilizare incorectă și irațională a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor publice etc. „În luna august primăriile, inclusiv cea din Hârbovăţ, urmau să prezinte proiectele bugetelor pentru anul viitor. Până la mijlocul lunii noiembrie bugetele trebuie să fie aprobate de consiliile locale. Cine dintre dvs. a participat la ședințele consiliului Hârbovăţ, a cerut acest document de la primărie, pentru a vedea câți bani se vor cheltui și care sunt prioritățile?”, s-a adresat T. Savva celor prezenți.
Consilierii locali Valeriu Iliev şi Andrei Berzoi au vorbit despre neregulile admise de primăria din Hârbovăţ în procesul de luare a deciziilor, menţionând că până şi lor, consilierilor, le este greu să influenţeze deciziile autorităţii administrative.
Avocatul Vitalie Zama s-a referit la drepturile pe care le au cetățenii în procesul de obținere a informațiilor de interes public, pașii care trebuie făcuți în acest sens, inclusiv atunci când autoritățile refuză să ofere informații. Participanții au fost familiarizați cu diferite modele de cereri, inclusiv cererea de chemare în judecată a instituțiilor ce îngrădesc accesul la informație. Vitalie Zama a răspuns la întrebările participanților și a informat publicul despre cele mai frecvente solicitări adresate de cetățeni la „linia verde” lansată de API — 080080030 (gratuită, cu apel de pe telefoanele fix și mobil).
Avocatul a promis asistenţă juridică gratuită (inclusiv în instanţă, dacă va fi cazul) unui grup de participanţi la dezbateri, care intenţionează să se adreseze oficial primarului pentru a obţine informaţii cu caracter public.
Preşedintele asociaţiei „Pro-Dezvoltare Hârbovăţ”, consilierul Iurie Purice, a menţionat că asemenea dezbateri sunt utile pentru generaţia tânără, care trebuie să-şi cunoască drepturile şi să poată participa la procesul de luare a deciziilor.
În cadrul întâlnirii a fost distribuită broșura „Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă.
Autor: Octavian Zelinski
Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cum procedăm atunci când autoritatea publică nu ne ofer...
Întrebare: Sunt reprezentantă a unui ONG care acorda suport persoanelor cu dizabilități din orașul Criuleni. Am solicitat informații de la Spitalul raional Criuleni referitoare la serviciile care au fost acordate unei persoane cu dizabilități severe de vedere. Persoana respectivă a fost transportată din satul Mășcăuți la Spital din Criuleni, cu ambulanța, pe timp de noapte, pentru examinare psihiatrică și narcologică, deoarece a devenit agresivă, violentă cu familia și cu cei din jur. Deși până acum nu a fost la evidența spitalului de psihiatrie, există bănuieli că aceasta suferă și de anumite dereglări psihice. În aceeași noapte, la scurt timp după ce a fost adusă la spital, ea a fost trimisă acasă fără a fi însoțită de cineva, fără transport etc. Persoana respectivă este în continuare agresivă.
Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...
Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.
Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...
Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.
Şase notari publici, acuzaţi de legalizări de acte fals...
Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a dispus efectuarea unui control rigid asupra a şase notari publici, bănuiţi că ar fi legalizat acte de stare civilă false. În cazul în care vor fi depistate nereguli, aceştia vor fi sanctionaţi disciplinar şi riscă să-şi piardă licenţa. Controlul va dura până la 23 august curent.
Profil candidat: Dorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.
Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...
În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.
Aici așteptăm comentariul tău!