Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbovăț
Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată.
Experta Tatiana Savva s-a referit la modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor, a vorbit despre despre modul cum pot fi făcute propuneri, oferite sugestii, recomandări de îmbunătățire a proiectelor de decizii examinate de autorități, cum pot fi semnalate cazuri de utilizare incorectă și irațională a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor publice etc. „În luna august primăriile, inclusiv cea din Hârbovăţ, urmau să prezinte proiectele bugetelor pentru anul viitor. Până la mijlocul lunii noiembrie bugetele trebuie să fie aprobate de consiliile locale. Cine dintre dvs. a participat la ședințele consiliului Hârbovăţ, a cerut acest document de la primărie, pentru a vedea câți bani se vor cheltui și care sunt prioritățile?”, s-a adresat T. Savva celor prezenți.
Consilierii locali Valeriu Iliev şi Andrei Berzoi au vorbit despre neregulile admise de primăria din Hârbovăţ în procesul de luare a deciziilor, menţionând că până şi lor, consilierilor, le este greu să influenţeze deciziile autorităţii administrative.
Avocatul Vitalie Zama s-a referit la drepturile pe care le au cetățenii în procesul de obținere a informațiilor de interes public, pașii care trebuie făcuți în acest sens, inclusiv atunci când autoritățile refuză să ofere informații. Participanții au fost familiarizați cu diferite modele de cereri, inclusiv cererea de chemare în judecată a instituțiilor ce îngrădesc accesul la informație. Vitalie Zama a răspuns la întrebările participanților și a informat publicul despre cele mai frecvente solicitări adresate de cetățeni la „linia verde” lansată de API — 080080030 (gratuită, cu apel de pe telefoanele fix și mobil).
Avocatul a promis asistenţă juridică gratuită (inclusiv în instanţă, dacă va fi cazul) unui grup de participanţi la dezbateri, care intenţionează să se adreseze oficial primarului pentru a obţine informaţii cu caracter public.
Preşedintele asociaţiei „Pro-Dezvoltare Hârbovăţ”, consilierul Iurie Purice, a menţionat că asemenea dezbateri sunt utile pentru generaţia tânără, care trebuie să-şi cunoască drepturile şi să poată participa la procesul de luare a deciziilor.
În cadrul întâlnirii a fost distribuită broșura „Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă.
Autor: Octavian Zelinski
Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primar...
O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control.
Primari cu interese şi averi ascunse
După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.
Dumitru Visterniceanu despre tăierea finanțării europen...
Dumitru Visterniceanu, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii aflat la final de mandat, a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre transparența concursului pentru funcțiile de membri ai CSM și despre tăierea finanțării europene pentru reformele în sectorul justiției din Republica Moldova. El susține că CV-urile candidaților ar fi putut fi publicate mai devreme și că nu a fost niciun motiv ca să nu fie făcute publice din timp.
CNI a clasat încă un caz în care un primar a încălcat r...
Primarul satului Mașcăuți, raionul Criuleni, Valeriu Carțîn, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în anul 2012, când a semnat două acte în privința soției sale, care deține funcția de director al Liceului „Ion Sârbu” din localitate. Este constatarea Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a examinat cazul lui Valeriu Carțîn în ședința din 16 iunie 2016. Cu toate acestea, CNI nu a transmis dosarul la CNA pentru a aplica o sancțiune în conformitate cu Codul Contravențional, ci a clasat cazul.
CNI nu va verifica averea de peste hotare a lui Vladimi...
Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au respins solicitarea deputatului comunist Grigore Petrenco de a verifica averea lui Vladimir Plahotniuc, pe care acesta ar deţine-o în Franţa, dar nu a inclus-o în declarația de avere acum doi ani, când era deputat și vicepreședinte al Parlamentului din partea Partidului Democrat. Potrivit vicepreședintelui CNI, Victor Strătilă, parlamentarul nu a confirmat acuzațiile cu documente. Reprezentantul Comisiei susține că Grigore Petrenco ar urmări interese electorale.
Aici așteptăm comentariul tău!