Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri mai mari

Arhiva 20 ianuarie 2014 1027

Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.



„A fost adoptată doar norma, la inițiativa mai multor deputați, ca angajații din comisiile parlamentare să poată deveni membri ai consiliilor de administrație la întreprinderile de stat. Dar regulamentul în baza căruia ar urma să fie aplicată norma urmează să fie elaborat de Ministerul Economiei, ceea ce nu se va întâmpla mai devreme de jumătate de an. Eu personal am avut unele rezerve vizavi de această inițiativă”, a declarat pentru Moldova Curată Veaceslav Ioniță, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Menționăm că, potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2012 depuse la Comisia Națională de Integritate, consultanții principali ai comisiei conduse de Veaceslav Ioniță au indicat un venit lunar mediu obținut de peste 9 000 de lei.  

„Nu se poate așa ceva”

Experții economici critică norma adoptată de deputați. „Este o nebunie economico-legală. Nu se poate așa ceva. Anul trecut, am efectuat două studii privind soarta consiliilor de administrație de la întreprinderile de stat și am propus ca din acestea să fie scoși miniștrii, viceminiștrii etc., deoarece aceștia sunt persoane interesate și e vorba de conflict de interese. Ei primesc salarii de la locul de muncă de bază și mai sunt remunerați și de la aceste întreprinderi de stat. Iată numai la SA „Moldtelecom” o indemnizație pentru un membru al Consiliului de Administrație se ridică la 350 de mii de lei pe an. Prin această normă, Parlamentul își asumă răspunderea pentru lărgirea bazei coruptibile a acestui stat. Actuala guvernare nu dorește să lichideze corupția, dar o stimulează”, a declarat pentru portalul nostru doctorul în economie Gheorghe Costandachi.

Acum, în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat şi ale societăţilor pe acţiuni cu capital de stat sunt delegaţi funcţionari din cadrul ministerelor, inclusiv şefi de agenţii, departamente şi viceminiştri.

Salariile viceminiștrilor, de trei ori mai mici decât indemnizațiile

Pe parcursul ultimilor ani au existat mai multe subiecte în presă care scoteau în vileag faptul că mai mulți funcționari au fost remunerați „regește” în cadrul acestor structuri. De exemplu, cinci funcţionari de stat, membri ai Consiliului de Administrare a SA „Tutun-CTC”, întreprindere în care statul deținea peste 90 la sută din acțiuni, au primit recompense de peste 100 000 de lei fiecare, pentru munca prestată în anul 2010.

Pavel Filip, actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei, care deținuse anterior funcția de director general al „Tutun-CTC”, considera drept inadecvată diferenţa între premiile de 1 000 de lei acordate angajaţilor întreprinderii şi cele de peste 100 000 de lei de care a beneficiat fiecare membru al Consiliului de Administraţie.

Potrivit legislaţiei, membrii Consiliului de Administrare au dreptul la o recompensă anuală de până la 5% din valoarea profitului. Cei cinci funcţionari de stat au primit în total peste 600 000 de lei, ceea ce reprezintă 4,5% din profitul de 13,38 milioane de lei obţinut de „Tutun-CTC” în anul 2010.

Și fostul viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dona Scola, a deținut funcțiile de membru în patru consilii de administrare de la întreprinderile de stat în același timp. Bunăoară, aceasta a obținut, în 2012, un venit de peste 156 de mii de la „Moldtelecom”, „MoldData”, „IDSI” și ÎS „Radiocomunicații”, toate întreprinderi de stat.   

Situația pare să perpetueze, în condițiile în care viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut că a obținut peste 323 442 de lei din reprezentarea statului în mai multe societăți comerciale, fără să indice denumirile acestora. Menționăm că salariul viceministrului a fost în 2012 de trei ori mai mic – de peste 108 600 de lei. Și celălalt viceministru al Economiei, Dumitru Godoroja, a primit 21 600 de lei drept remunerare pentru deținerea funcției de președinte al Consiliului de Administrare de la întreprinderea „Mileștii Mici”.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi d...

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.

25 decembrie 2015
938
Arhiva

Electorala 2019: un candidat socialist a fost amendat p...

Alexandr Minizianov este candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) pe circumscripția uninominală nr. 5, or. Glodeni. În ultimii ani, el a fost vizat în câteva procese contravenționale. În unul dintre ele, Inspecția Muncii a stabilit că Minizianov a încălcat mai multe prevederi ale legislației referitoare la angajarea forței de muncă.

20 februarie 2019
988
Arhiva

În doi ani, doar trei persoane au ajuns după gratii pen...

Deși Centrul Național Anticorupție (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a inițiat în ultimii ani sute de dosare penale, foarte puțini dintre inculpați prinși că au luat mită ajung după gratii. În doi ani și jumătate, doar trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru trafic de influență. Datele se conțin într-un studiu prezentat de CNA.

03 decembrie 2013
995
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
1032
Arhiva

Şi în acest an declaraţiile de avere şi de interese vor...

Deja ne-am obişnuit ca pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) declaraţiile de avere şi de interese personale pentru anul precedent să fie făcute publice abia la sfârşitul anului. Chiar dacă actualul cadru legislativ obligă Comisia să plaseze pe pagina sa web declaraţiile în termen de 30 de zile de la primire, de fiecare dată, această întârziere este explicată de reprezentanţii CNI prin lipsa de bani alocaţi instituţiei.

26 aprilie 2016
1062
Arhiva

Victoria lui Ţuţu le va da bătăi de cap membrilor CNI

Victoria de săptămâna trecută pe ringul de kick-boxing a deputatului şi campionului mondial Constantin Ţuţu îi pune în dificultate pe membrii Comisie Naţionale de Integritate (CNI). Constantin Ţuţu este sigur că va primi o remunerare pentru munca depusă, însă nu ştie ce sumă anume. CNI însă nu are un răspuns cum poate fi calificat premiul bănesc pe care îl va primi acesta, deoarece, potrivit statutului de deputat, Ţuţu nu poate avea alte remunerări în afară de cele provenite din activitate didactică şi ştiinţifică.

10 aprilie 2015
993