Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri mai mari

Arhiva 20 ianuarie 2014 349

Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.„A fost adoptată doar norma, la inițiativa mai multor deputați, ca angajații din comisiile parlamentare să poată deveni membri ai consiliilor de administrație la întreprinderile de stat. Dar regulamentul în baza căruia ar urma să fie aplicată norma urmează să fie elaborat de Ministerul Economiei, ceea ce nu se va întâmpla mai devreme de jumătate de an. Eu personal am avut unele rezerve vizavi de această inițiativă”, a declarat pentru Moldova Curată Veaceslav Ioniță, președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Menționăm că, potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2012 depuse la Comisia Națională de Integritate, consultanții principali ai comisiei conduse de Veaceslav Ioniță au indicat un venit lunar mediu obținut de peste 9 000 de lei.  

„Nu se poate așa ceva”

Experții economici critică norma adoptată de deputați. „Este o nebunie economico-legală. Nu se poate așa ceva. Anul trecut, am efectuat două studii privind soarta consiliilor de administrație de la întreprinderile de stat și am propus ca din acestea să fie scoși miniștrii, viceminiștrii etc., deoarece aceștia sunt persoane interesate și e vorba de conflict de interese. Ei primesc salarii de la locul de muncă de bază și mai sunt remunerați și de la aceste întreprinderi de stat. Iată numai la SA „Moldtelecom” o indemnizație pentru un membru al Consiliului de Administrație se ridică la 350 de mii de lei pe an. Prin această normă, Parlamentul își asumă răspunderea pentru lărgirea bazei coruptibile a acestui stat. Actuala guvernare nu dorește să lichideze corupția, dar o stimulează”, a declarat pentru portalul nostru doctorul în economie Gheorghe Costandachi.

Acum, în consiliile de administraţie ale întreprinderilor de stat şi ale societăţilor pe acţiuni cu capital de stat sunt delegaţi funcţionari din cadrul ministerelor, inclusiv şefi de agenţii, departamente şi viceminiştri.

Salariile viceminiștrilor, de trei ori mai mici decât indemnizațiile

Pe parcursul ultimilor ani au existat mai multe subiecte în presă care scoteau în vileag faptul că mai mulți funcționari au fost remunerați „regește” în cadrul acestor structuri. De exemplu, cinci funcţionari de stat, membri ai Consiliului de Administrare a SA „Tutun-CTC”, întreprindere în care statul deținea peste 90 la sută din acțiuni, au primit recompense de peste 100 000 de lei fiecare, pentru munca prestată în anul 2010.

Pavel Filip, actualul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei, care deținuse anterior funcția de director general al „Tutun-CTC”, considera drept inadecvată diferenţa între premiile de 1 000 de lei acordate angajaţilor întreprinderii şi cele de peste 100 000 de lei de care a beneficiat fiecare membru al Consiliului de Administraţie.

Potrivit legislaţiei, membrii Consiliului de Administrare au dreptul la o recompensă anuală de până la 5% din valoarea profitului. Cei cinci funcţionari de stat au primit în total peste 600 000 de lei, ceea ce reprezintă 4,5% din profitul de 13,38 milioane de lei obţinut de „Tutun-CTC” în anul 2010.

Și fostul viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Dona Scola, a deținut funcțiile de membru în patru consilii de administrare de la întreprinderile de stat în același timp. Bunăoară, aceasta a obținut, în 2012, un venit de peste 156 de mii de la „Moldtelecom”, „MoldData”, „IDSI” și ÎS „Radiocomunicații”, toate întreprinderi de stat.   

Situația pare să perpetueze, în condițiile în care viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, a indicat în declarația sa de avere pentru anul trecut că a obținut peste 323 442 de lei din reprezentarea statului în mai multe societăți comerciale, fără să indice denumirile acestora. Menționăm că salariul viceministrului a fost în 2012 de trei ori mai mic – de peste 108 600 de lei. Și celălalt viceministru al Economiei, Dumitru Godoroja, a primit 21 600 de lei drept remunerare pentru deținerea funcției de președinte al Consiliului de Administrare de la întreprinderea „Mileștii Mici”.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Nicolae Ciubuc

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
424
Arhiva

Președinta CEC, Alina Russu, a fost acționară la televi...

Firma declarată de președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, ”Novosti” SRL, a fost unul dintre acționarii televiziunii NIT, care a fost închisă de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, în aprilie 2012, pentru partizanat în favoarea Partidului Comuniștilor.

24 noiembrie 2016
382
Arhiva

Profil candidat: Liviu Vovc

Integritate în activitatea politică

20 ianuarie 2019
443
Arhiva

Profil candidat: Liliana Nicolaescu-Onofrei

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
433