Brazi împodobiți cu sute de mii de lei

Investigații 15 aprilie 2021 1547



Municipiile Hâncești și Ungheni au alocat la sfârșitul anului trecut sute de mii de lei pentru amenajarea și decorarea orașelor în preajma sărbătorilor de iarnă, achiziționând brazi, decorațiuni, ghirlande noi, chiar dacă eram în an pandemic. Portalul MoldovaCurata.md a cerut tuturor administrațiilor municipiilor din țară să ne informeze ce sume au fost alocate și cheltuite din bugetul public pentru amenajarea orașului în preajma sărbătorilor de iarnă.

Decorare din economii

Cea mai mare sumă raportată la numărul de locuitori a fost alocată de către primăria municipiului Ungheni. Potrivit datelor ultimului recensământ (2016), municipiul Ungheni este al treilea oraș ca mărime din țară, după Chișinău și Bălți, având o populație de 30 800 de locuitori.

Anul trecut, în an pandemic, din  bugetul local s-au alocat 400 de mii de lei pentru amenajarea orașului cu decorațiuni de Crăciun și de Anul Nou: brad artificial, ghirlande, globulețe, decorațiuni stradale și amenajarea scuarurilor, dar și pentru decorarea sediului primăriei. Potrivit unui răspuns oferit de Primăria municipiului Ungheni, cele 400 de mii de lei provin din economii.

„Această sumă este rezultatul economiilor create după anularea activităților culturale preconizate pentru anul 2020 din cauza situației create în urma pandemiei (zilele orașului în luna august, concerte planificate din lunile aprilie-iulie, concerte de Crăciun și Anul Nou etc). Astfel, în bugetul planificat au rămas resurse financiare care au fost redistribuite pentru procurarea bradului artificial. Accentuăm faptul că achiziționarea acestuia a fost planificată cu mulți ani înainte, dar din cauza fondurilor indisponibile, această procurare s-a înfăptuit abia în anul 2020”, se spune în răspunsul primăriei, semnat de Alexandru Ambros.

Prețul unui brad – circa 240 de mii de lei

Așadar, bradul artificial de la Ungheni, cumpărat anul trecut pe timp de pandemie a costat 238 de mii de lei, cu TVA, fiind achiziționat de la firma ,,MC STIL IMPORT" SRL, acest agent economic oferind cel mai mic preț.

Circa 330 de mii de lei -  bucuria ochiului timp de o lună

Primăria municipiului Hâncești, localitate cu circa 19 mii de locuitori, a îmbrăcat orașul în decor de sărbătoare în valoare totală de 329 de mii de lei.

Portalul Moldova Curată a solicitat de la primărie informații referitoare la aceste cheltuieli, însă primăria nu a oferit un răspuns complet – nu a precizat sumele alocate și bunurile cumpărate. A motivat prin faptul că de amenajarea teritoriului municipiului Hâncești s-a ocupat Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare.

Un document obținut de Moldova Curată arată că au fost cumpărate decorațiuni sub formă de „cadouri luminoase”, „perdea-țurțuri”, „perdea luminoasă”, „țurțuri luminoși” etc. Aceste decorațiuni au costat circa 239 de mii de lei. Pentru perdea-ploiță, lumina flash alba și roșie. – circa 91  de mii de lei.

Municipiul Orhei a fost amenajat în preajma sărbătorilor de iarnă cu decorațiuni în valoare de 220 de mii de lei. Primăria, în răspunsul oferit, nu a precizat pentru ce anume au fost cheltuiți acești bani și ce s-a procurat cu ei.

La Strășeni bradul artificial a costat 145 de mii de lei

Peste 200 de mii de lei a cheltuit și primăria municipiului Strășeni. Pentru brad și decorațiuni au fost alocate peste 184 de mii de lei, fără TVA. Astfel, achizițiile publice au fost făcute prin contracte publice de mică valoare. Pentru procurarea ghirlandelor și amenajarea Parcului public „Mihail Eminescu” au fost cheltuite circa 97 de mii de lei, contractul fiind câștigat de firma ProBox SRL.

Bradul cumpărat în an de pandemie de către primăria Strășeni este artificial, are 9 metri și a costat circa 145 de mii de lei, cu TVA. Acesta a fost livrat primăriei de către firma BM Public SRL.

„În scopul respectării normelor de utilizare rațională a resurselor de mediu, bradul achiziționat este artificial. Acest fapt va permite folosirea bradului pentru sărbătorile de iarnă, conform necesităților municipale, o perioadă de minim cinci ani. Prin urmare achiziția dată este justificată atât din considerente de mediu, cât și economic”, se spune în răspunsul semnat de primara Valentina Casian.

Expertă anticorupție: „Banii publici nu ar fi trebuit aruncați în vânt”

„În general mă miră că aceste autorități, fiind la curent cu situația extraordinară din luna martie 2020 nu s-au preocupat ca acele economii care s-au acumulat în buget să le orienteze pentru procurarea unor echipamente medicale pentru medici sau pentru propriii angajați. Banii pe care nu i-au cheltuit nu trebuiau aruncați în vânt pentru ceva ce nu era vital necesar. Lipsa aceasta de grijă și indiferența față de banul public și de viața omului mă frapează. Ignoranță și lipsa de grijă pentru interesul public”, a comentat aceste cheltuieli Ianina Spinei, expertă anticorupție la Transparency-International Moldova.

Soroca, aceleași sărbători, cheltuieli mai puține

Cea mai mică sumă pentru amenajarea municipiului a fost alocată de Primăria municipiului Soroca - 150 de mii de lei pentru brad și decorațiuni. Bradului de la Soroca  5 700 de lei, fiind cumpărat de la o persoană fizică.

La Cahul s-au găsit donatori

La Cahul însă primăria a cumpărat doar decorațiunile, bradul fiind donat. Autoritățile municipale au găsit un agent economic dispus să doneze pomul. Într-un răspuns semnat de Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, pentru procurarea decorațiunilor de Crăciun pentru anul 2020 au fost cheltuiți circa 149,7 mii de lei.

„Bradul a fost donat cu titlu gratuit. Achiziționarea decorațiunilor a fost efectuată prin contractare directă, după consultarea mai multor companii care prestează astfel de servicii”, se spune în răspunsul semnat de primarul din Cahul.

 

Primăria Comrat îngrădește accesul la informații

Cât privește Primăria municipiului Comrat, aici nu se știe câți bani au fost alocați pentru amenajarea orașului în preajma sărbătorilor de iarnă în anul 2020. „Din dispozițiile legilor indicate, Primăria orașului Comrat vă roagă să prezentați scopul informației cerute”, ne-a răspuns Primăria Comrat, care a menționat, de asemenea, că cererea de acces la informații nu corespunde cerințelor articolului 12 din legea privind accesul la informație.

Primăriile municipiilor Chișinău, Bălți, Ciardîr-Lunga și Edineț nu au răspuns solicitărilor noastre de informații

Este deja o practică judicioasă când autoritățile răspuns tardiv sau nu răspund deloc la solicitările redacțiilor sau ale jurnaliștilor. La 17 iunie 2020, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție a emis o decizie, prin care a constatat că Legea privind accesul la informație nu mai este aplicabilă odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie 2019, a noului Cod Administrativ. Astfel, magistrații califică solicitantul de informații ca petiționar și menționează în decizie că, dacă acesta nu a primit un răspuns de la autoritate, atunci el trebuie să expedieze o cerere prealabilă.

Dublarea termenului de acces la informație

La 15 aprilie 2021, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o decizie prin care a dublat termenul de examinare a petițiilor și solicitărilor de informație. Așadar, dacă până în prezent termenul obișnuit de satisfacere a unor astfel de cereri era de maxim 15 zile lucrătoare și putea fi prelungit cu cel mult 5 zile în cazul în care implica acumularea unui volum mare de informații, dublarea acestei perioade ar însemna 30 de zile lucrătoare sau peste 40 de zile calendaristice.

Ianina Spinei menționează că atât timp cât angajații publici nu muncesc la capacitate maximă la birou, era și de așteptat extinderea termenului, însă precizează că perioada de 30 de zile pentru un jurnalist este mult prea mare, atunci când informația de interes public trebuie furnizată în timp foarte scurt, mai ales în cazul achizițiilor publice.

Lilia Zaharia

Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST.  



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Milioane de lei cheltuite din Fondul Ecologic Național...

23 noiembrie 2021
1398
2021

Sindrofie pe timp de pandemie: aproape două milioane de...

14 martie 2021
1964
Выборы в НС АТО Гагаузия

Дмитрий Константинов, кандидат, снятый с выборов в 2016...

14 septembrie 2021
2994
2021

Prioritate pe timp de pandemie: multe primării și-au cu...

13 mai 2021
2133
2021

Vecini cu apartamente donate de părinți, Victor Gaiciuc...

26 aprilie 2021
4854
2021

Două firme cu același centru de comandă câștigă majorit...

O firmă își are sediul în casa unui consilier municipal, rudă prin afinitate cu primara Valentina Casian

18 mai 2021
9247