Dmitri Constantinov, candidatul care a fost exclus din cursa electorală din anul 2016, fiind condamnat pentru coruperea alegătorilor, s-a înregistrat pe o altă circumscripție
Fostul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia, Dmitri Constantinov, care candidează în acest an pe circumscripția nr. 21 din Ferapontievca, are în trecutul său un episod de corupere a alegătorilor, confirmat de Curtea Supremă de Justiție și pentru care a fost scos, acum 5 ani, din cursa electorală. S-a întâmplat la alegerile din AP din Găgăuzia din în anul 2016, când Constantinov a candidat pe circumscripția nr. 1 Comrat. Candidatul declară acum că acel dosar ar fi fost fabricat, întrucât cauzele penale deschise ulterior pe faptul coruperii alegătorilor așa și nu au fost duse la bun sfârșit.
Dmitri Constantinov a candidat de câteva ori la funcția de deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia. Primul mandat l-a avut în anii 1995-1999, iar pe durata mandatului din 2012-2016 a deținut și funcția de președinte al Adunării Populare.
La alegerile din 2016, a candidat pe circumscripția nr. 1 Comrat, iar în turul doi a ieșit învingător. După finalizarea alegerilor, regulamentar, Comisia Electorală din Găgăuzia a solicitat în judecată confirmarea legalităţii şi rezultatelor alegerilor Adunării Populare a Găgăuziei, precum şi validarea mandatelor deputaţilor pe 15 circumscripţii electorale.
Rezultatele ultimelor alegeri pentru AP pe circumscripția nr.1 au fost anulate, ca urmare unor acuzații de corupere a alegătorilor
Atunci însă, Vitalii Dragoi, candidatul care s-a poziționat pe locul doi pe circumscripția câștigată de Constantinov, a depus o contestaţie, cerând anularea hotărârii CEC din regiune de aprobare a rezultatelor alegerilor pe circumscripţia nr. 1 Comrat și excluderea lui Dmitri Constantinov din cursa electorală. Dragoi a cerut și înlocuirea organelor electorale pe această circumscripție. În motivarea contestaţiei, el a susținut că în campania electorală şi în ziua alegerilor, Dmitrii Constantinov ar fi comis mai multe încălcări ale legislației electorale. Contracandidatul lui Constantinov a mai spus că mai mulţi alegători ar fi recunoscut că au primit bani, fiind vorba de sume de la 300 de lei la o mie de lei.
Acest dosar a ajuns la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Potrivit deciziei judecătorilor de la CSJ, au fost examinate o parte din copiile listelor electorale de pe această circumscripție şi s-a stabilit că în ziua turului doi al alegerilor, la 4 decembrie 2016, 59 de persoane care figurau pe liste că ar fi votat nu se aflau de fapt pe teritoriul Republicii Moldova. Această constatare se baza pe informația de la Poliția de Frontieră.
În decizia CSJ se spune:
„Concurentul electoral Dmitrii Constantinov a încălcat prevederile art. 6 din Codul electoral al UTA Găgăuzia – votarea la alegeri este secretă şi nu se admite influenţa asupra exprimării voinţei alegătorului şi controlul asupra exprimării voinţei acestuia, ceea ce, potrivit art. 91 alin. (2) din acelaşi cod atrage după sine excluderea candidatului electoral din buletinele electorale la votarea repetată”.
Totodată, au fost schimbați funcționarii electorali din acea circumscripție:
„Se exclude din buletinele electorale candidatul la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei - Constantinov Dmitrii şi se dispune înlocuirea consiliului electoral al circumscripţiei electorale Comrat nr. 1 şi birourilor electorale nr. 1/1 şi 1/2 din cadrul circumscripţiei electorale Comrat nr.1”.
Dmitri Constantinov: „Coruperea alegătorilor așa și nu a fost dovedită de procurori”
La rândul său, Dmitrii Constantinov a respins atunci acuzațiile, spunând că fără a avea material probatoriu, magistrații au susţinut argumentele lui Dragoi. Acum, când candiddează din nou pentru funcția de deputat în AP, doar că pe altă circumscripție, D. Constantinov spune că acel dosar ar fi fost fabricat:
„În ceea ce privește decizia Curții Supreme, Procuratura din Cahul a inițiat împotriva mea un dosar privind coruperea alegătorilor, dar în anul 2020 a fost închis din lipsă de probe. Procuratura din Comrat a inițiat, de asemenea, un dosar împotriva soției mele, tot pe coruperea alegătorilor, iar până în prezent aceștia efectuează investigații, însă mulți martori refuză să depună mărturii la proces. Asta vorbește despre o operațiune fabricată din partea Partidului Democrat. Toți alegătorii știu despre asta și își amintesc cum au fost desfășurate alegerile repetate. Apropo, după decizia Curții Supreme, avocatul meu mi-a cerut să depunem dosarul la Curtea Europeană. Dar când am aflat că decizia nu va fi luată mai devreme de 4-5 ani, am refuzat”.
Schimb de circumscripție
Cât despre faptul că la actualele alegeri și-a schimbat circuscripția, candidând la Ferapontievca și nu la Comrat, Dmitri Constantinov explică:
„Activitatea de producere se află în Ferapontievca, unde în prezent îl ajut pe fiul meu și pe toți „cotașii” noștri din acest sat. Ei mi-au cerut să candidez”. Menționăm că familia lui Dmitri Constantinv gestionează o afacere în domeniul agriculturii.
Încă un dosar, pentru accidentarea pietonului
Dmitri Constantinov a avut o condamnare pentru un accident rutier. În luna septembrie 2017, fiind la volanului autoturismului său, a lovit cu mașina pe o stradă din orașul Comrat un băiat de șapte ani. După ce a fost audiat și a trecut testul de alcoolemie, Constantinov a fost reținut pentru 72 de ore și i-a fost intentat un dosar penal pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art.264 alin.(3) lit.a) Cod penal și anume: „Încălcarea regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudență o vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii”.
Imaginea de la accidentul produs de Dmitri Constantinov. Sursa: Timpul.md
Potrivit Sentinței Judecătoriei Hâncești, emise în luna decembrie 2017, Dmitri Constantinov și-a recunoscut vina în fața magistraților, spunând că „a încălcat regulile de securitate a circulației și regretă cele comise”. În judecată, apărătorul familiei minorului accidentat a solicitat „ca în privința acestuia să fie aplicată o pedeapsă cât mai blândă, deoarece inculpatul nu este vinovat, menționând că acesta a ajutat cu tot la reabilitarea copilului, a găsit cei mai buni medici”.
Condamnat la închisoare cu suspendare
Pentru că și-a recunoscut vina și a cooperat cu ancheta, Dmitri Constantinov a primit o pedeapsă mai blândă - un an de închisoare cu suspendare și cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de un an. De asemenea, a fost obligat să nu-și schimbe domiciliul, să participe la toate programele de consiliere și să acorde o susținere materială familiei victimei.
„Ținând cont de circumstanțele cauzei, de comportamentul inculpatului Constantinov Dmitri până și după săvârșirea infracțiunii, de faptul că acesta este pentru prima dată pe banca acuzaților, a recunoscut vinovăția, se caracterizează pozitiv, are un mod de viață social pozitiv, instanța ajunge la concluzia a stabili în privința lui Constantinov Dmitri o pedeapsă sub formă de închisoare, dar cu aplicarea prevederilor art.90 Cod penal, privind suspendarea condiționată a executării pedepsei”, se menționează în decizia instanței de fond. Sentința primei instanțe a fost menținută și prin decizia Curții Supremă de Justiție.
Constantinov: „Din păcate, nu sunt singurul care a fost închis pentru opiniile politice”
Candidatul a declarat pentru portalul MoldovaCurata.md că în prezent copilul se simte bine.
„I-am acordat tot ajutorul, și-a revenit complet, iar părinții lui au cerut să nu fiu ținut în spatele gratiilor la ședințele de judecată, pentru că nu s-a întâmplat pe trecerea de pietoni, iar viteza stabilită era de 20 km la oră. Nu eram băut. În Republica Moldova există mai mult de o sută de astfel de accidente în fiecare lună, dar nu există pedepse cu detenție. Peste doi ani m-am întâlnit, întâmplător, cu procurorul care s-a ocupat de caz și și-a cerut scuze. Din păcate, nu sunt singurul care a fost închis pentru opiniile mele politice”.
Dmitri Constantinov candidează pe circumscripția nr. 21 Ferapontievca alături de alți doi candidați: Igor Mihailov și Alexandr Odnostalco.
Lilia Zaharia
Această investigație este realizată cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!