O parte din banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical a ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus de la Comrat

Investigații 30 martie 2021 6040
Ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Mihalko și guvernatoarea UTAG Gagauz-Yeri Irina Vlah la ceremonia de transmitere a două aparate USG către spitalele din Comrat, 13 septembrie 2020; Sursa: captură video, Youtube

Ce rol a avut Executivul găgăuz?Смотрите версию на русском языке - здесь.

Comitetul Executiv de la Comrat a cumpărat, vara trecută, cu bani europeni, două aparate USG cu o sumă mult mai mare decât costul aparatelor la distribuitor. Firma cu care Bașkanatul a făcut tranzacția a fost creată cu 2 săptămâni înainte de încheierea contractului și a încasat în total 756 000 de lei. Dacă ar fi luat aparatele direct de la distribuitorul oficial din Moldova, Executivul ar fi plătit doar 600 000 de lei. Astfel, Bașkanatul a îmbogățit firma-intermediară, care pare să fi fost creată special pentru această achiziție, cu 156 000 de lei.

La 13 septembrie 2020, în zi de duminică, în fața sediului Comitetului Executiv al autonomiei găgăuze s-au adunat câteva zeci de lucrători medicali, la ceremonia de transmitere a două aparate de ultrasonografie, cumpărate din banii Uniunii Europene pentru spitalele din Găgăuzia. La eveniment s-a anunțat că cele două aparate vor fi folosite de centrele „Covid” din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga. Atunci bașkanul autonomiei, Irina Vlah, a declarat că ambele dispozitive au costat în jur de 1 milion de lei.

Cât au costat aparatele și unde s-au dus banii

Așa cum am aflat de la Comitetul Executiv de la Comrat, la 13 mai 2020, când trecuseră două luni de la primul caz de COVID-19 în Moldova, Direcția Sănătate a autonomiei a adresat o scrisoare conducerii proiectului SLPA al Uniunii Europene (Support to Local Public Authorities in ATU Gagauzia), prin care a cerut ca banii economisiți de la implementarea proiectului să fie folosiți pentru cumpărarea a două aparate USG.

La 3 iulie 2020 conducerea SLPA a autorizat folosirea sumei de 756 000 de lei pentru procurarea aparatelor. Delegația UE la Chișinău ne-a informat că achiziția a fost lăsată în totalitate în seama Executivului de la Comrat.

Firma furnizoare a fost creată cu 2 săptămâni înainte de achiziție

Peste trei zile de la această aprobare, adică la 6 iulie 2020, aparatele USG au fost deja cumpărate de la firma „Ikar-Global”, cu suma de 756 000 de lei ambele, potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice.

„Ikar-Global” este o companie fondată la 19 iunie 2020, adică în timp ce la Comrat se știa deja că urmează să fie procurate aparatele. Fondatorul este un bărbat din Comrat, Iurii Cara, iar adresa juridică a firmei este str. V. Vîsoțki 37, or. Comrat.

Astfel, se dovedește că la 2 săptămâni de la fondarea acestei firme, care, în mod firesc, nu avea nici un portofoliu, Bașkanatul alege anume „Ikar-Global” ca agent economic de la care să cumpere aparatele. De pe portalul Mtender.gov.md, care este o platformă gestionată de Ministerul Finanțelor, aflăm că nici măcar nu a fost organizat un concurs public, s-a cumpărat prin procedura „negocieri fără publicare”, adică s-a negociat direct cu „Ikar-Global”.

În „criteriile de evaluare” s-a indicat concret ce parametri ar trebui să aibă aparatele USG și de la ce producător – Mindray (China). În Republica Moldova există un singur distribuitor al echipamentelor Mindray - Întreprinderea Mixtă „Dutchmed-M” SRL. Solicitați de Moldova Curată, reprezentanții acesteia ne-au informat că „Ikar-Global” a cumpărat aparatele USG anume de aici, cu 300 000 de lei fiecare, în total 600 000 de lei.

Pentru a verifica informația, l-am sunat pe fondatorul și administratorul „Ikar-Global”, Iurii Cara, dându-ne drept persoane interesate să cumpărăm și noi astfel de echipament. Cara a confirmat că a cumpărat aparatele de la distribuitorul local și că, în general, firma sa nu se ocupă de astfel de achiziții, ci a fost o achiziție singulară: “Le-am cumpărat de la distribuitorul oficial în Moldova. Acesta a fost un caz singular, când am avut de a face cu un astfel de echipament”.

Executivul găgăuz refuză să explice cum a ales furnizorul și de ce a admis supraplata

Apare întrebarea: de ce Bașkanatul nu a cumpărat echipamentul direct de la distribuitorul oficial? Ar fi economisit astfel 156 de mii de lei, care, astfel, s-au dus în buzunarul firmei intermediare. Reprezentantul ÎM ”Dutchmed – M” a confirmat pentru Moldova Curată că întreprinderea face și livrări directe, nu doar către intermediari, dar că nimeni din Găgăuzia nu „s-a adresat” cu o astfel de propunere.

Am discutat cu specialistul principal în management financiar al Bașkanatului, Mariana Pîrău, care a organizat achiziția:

Moldova Curată (MC): De ce  Comitetul Executiv nu a încercat să cumpere aceste aparate direct de la distribuitorul din Moldova? La ei e cel mai mic preț.
Mariana Pîrău (MP): Dar de ce aveți nevoie de această informație?

MC: Păi, V-am spus, sunt jurnalistă și mă documentez pentru un articol.

MP: De ce Vă interesează anume această achiziție?

MC: Dacă m-aș fi interesat de o altă achiziție, m-ați fi întrebat același lucru, nu?

MP: Întrucât sunt funcționar de stat, nu Vă pot divulga multă informație. De aceea, mă scuzați, nu voi răspunde la întrebările Dvs. Toată informația care Vă poate fi furnizată este deja publicată pe site-ul Tender.gov.md. Altceva nimic nu Vă voi spune. Echipamentul a fost cumpărat în cadrul unui proiect european, dar noi cu Uniunea Europeană am semnat un acord să nu divulgăm.

MC: Ce să nu divulgați?

MP: Să nu divulgăm toată informația din proiect.

Ulterior, am expediat o solicitare oficială către Comitetul Executiv din Găgăuzia, pentru a afla de ce nu s-a făcut concurs de achiziții publice cu mai mulți participanți, de ce a fost selectată anume firma „Ikar-Global”, care nu avea nicio experiență în livrarea echipamentelor medicale și a fost creată ad-hoc înainte de achiziție, precum și faptul că a fost admisă o supraplată de 156 000 de lei prin procurarea de la intermediari și nu direct de la distribuitor.

Drept răspuns, am primit o informație cu câteva date cronologice ale achiziției, fără răspunsuri la întrebările noastre: 

Amintim, Delagația UE în Moldova ne-a îndemnat să aflăm toate detaliile achiziției de la Executivul găgăuz, fără să pomenească despre vreo clauză de confidențialitate. Am încercat să vorbim și cu Iurii Cara, administratorul firmei „Ikar-Global”, anunțându-l deja că suntem jurnaliști, însă el a refuzat  să discute cu noi. Firma acestuia, după achiziția aparatelor USG și a unor calculatoare, efectuate în aceeași zi de către Comitetul executv de la Comrat, nu a mai figurat până în prezent în nici o achiziție publică.

Firma care a primit bani europeni aparține unui activist pro-rus

La 6 iulie 2020, adică în ziua când „Ikar-Global” a încheiat cu Bașkanatul contractul de furnizare a aparatelor USG, pe pagina de Facebook a organizației „Народный антикризисный штаб” (НАШ), în traducere Celula Populară Anticriză, a apărut o fotografie în care fondatorul Iurii Cara apare împărțind ajutoare sub formă de produse și obiecte de primă necesitate familiilor cu venituri mici din Găgăuzia. Organizația a devenit cunoscută primăvara trecută și se poziționează ca platformă civică, al cărei scop principal este să ajute oamenii. În Găgăuzia se ocupă în principal de campanii de distribuire a produselor alimentare pentru nevoiași. În ultimele săptămâni organizația a lansat curse gratuite de microbuz pentru pensionari în câteva loclități ale Găgăuziei. Fiecare activitate este reflectată activ în fotografii plasate pe internet.

Iurii Cara (primul din stânga) împreună cu colegii săi din Organizația НАШ

Sursa: Facebook

Deși inițial au anunțat că reprezintă o organizație apolitică, liderul НАШ, Victor Petrov, candidează la funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la alegerile care vor avea loc la 16 mai 2021. De asemenea, anterior el a făcut declarații politice. În campania pentru alegerile președintelui Republicii Moldova, Petrov a citit o declarație, în cadrul unei conferințe de presă, în care a susținut că nu va admite amestecul Occidentului în alegerile din Moldova. În timpul conferinței, în spatele său stăteau activiști ai НАШ, între care Iurie Cara. „Ne șochează datele recente despre activitatea în țară a rețelei de organizații neguvernamentale, implicate direct în susținerea candidatului pro-european”, a spus Petrov.

Opinie: „În această achiziție există un indicator de risc: o posibilă înțelegere dintre autoritatea publică și agentul economic”

Diana Ranga-Enachi, economistă la IDIS „Viitorul”, spune că Legea achizițiilor publice permite autorităților să utilizeze procedura de negociere fără publicare „într-o măsură strict necesară, din motive de maximă urgenţă ca urmare a unor evenimente imprevizibile”. „Respectiv, având în vedere situația excepțională generată de pandemia de covid-19, legislația permite autorităților să aplice această procedură pentru bunurile procurate în scopul prevenirii și controlului infecției de covid-19.  Analizând, însă, procesul achiziției respective, pot spune că există un indicator de risc, și anume o posibilă înțelegere dintre autoritatea publică și agentul economic cu care s-a semnat contractul. Constatarea mea este fundamentată de mai multe argumente. În primul rând, indicarea unui producător concret în specificațiile tehnice – asta exclude din start alți producători care ar putea dispune de echipamente care îndeplinesc aceleași funcții. În al doilea rând, contractarea unei companii cu zero experiență, în distribuirea echipamentelor medicale, în general, și în achiziții publice, în particular. Și, în al treilea rând, invocarea de către reprezentantul autorității publice a „confidențialității” datelor  privind achiziția respectivă”, a explicat Diana Ranga-Enachi.

Viorica Zaharia, Moldovacurata.md

Piotr Garciu, Laf.md

Material realizat în cadrul proiectului „Cererea de transparență în perioade de criză: acțiune comună din partea OSC-urilor și a jurnaliștilor”, finanțat de BST. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Locuințe sociale din Nisporeni au fost acordate cu titl...

30 august 2021
6144
2021

Brazi împodobiți cu sute de mii de lei

15 aprilie 2021
1548
Alegeri în AP din UTAG

Sechestru pe averea consilierului municipal Stepan Cara...

Patimile afacerilor politicianului găgăuz

13 septembrie 2021
1250
2021

Un stadion din Cahul a fost modernizat cu peste 10 mili...

26 octombrie 2021
4017
2021

Șantierul banilor irosiți

De 9 ani se construiește o grădiniță la Sîngera

23 februarie 2021
3736
2021

Prioritate pe timp de pandemie: multe primării și-au cu...

13 mai 2021
2135