CANDIDAT: ECATERINA BALTAG, PSRM

Căușeni 18 octombrie 2019 1523

Ecaterina Baltag este candidată la funcția de primar al orașului Căușeni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Aceasta afirmă că este contabil-economist de profesie și că a absolvit și Facultatea Asistență Socială.



În prezent, Ecaterina Baltag este directoarea Întreprinderii Municipale (ÎM) „Salubrizare și Amenajare”, din subordinea Consiliului orășenesc Căușeni. „Eu 30 de ani am lucrat în sfera gospodăriei comunale și de 14 ani la întreprinderea „Salubrizare și Amenajare”, de când ea a fost fondată”, ne-a declarat candidata. Baltag afirmă că a fost simpatizantă a Partidului Democrat, iar acum este membră a Partidului Socialiștilor.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă de Ecaterina Baltag, candidata socialiștilor a avut, în 2018, un salariu anual de 114,4 mii lei, obținut pentru exercitarea atribuțiilor de directoare a ÎM „Salubrizare și Amenajare” Căușeni. În aceeași declarație, Baltag indică o casă de locuit construită în 1987, pe care a primit-o drept donație. Imobilul are o suprafață de 53,6 m.p. și o valoare declarată de 274 mii lei. Ecaterina Baltag a mai indicat în declarație că, în 2015, a contractat un credit de 150 mii lei pe care trebuie să-l restituie până în 2022.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În octombrie 2019 Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Ecaterina Baltag, fiind în funcția de șefă a ÎM „Salubrizare și Amenajare” Căușeni, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese „prin nedeclararea în modul și în termenul stabilit a conflictelor de interese reale și nesoluționarea acestora, precum și prin semnarea actelor administrative și juridice în privința fiului”. Mai exact, aceasta l-a angajat la întreprinderea pe care o conducea pe fiul ei, ceea ce ANI a constatat că reprezintă conflict de interese. „Da, am un act de constatare, eu l-am contestat, am depus cerere prealabilă. După terminarea facultății fiul meu a fost angajat controlor la ÎM „Salubritate și Amenajare”. Era un sector mai problematic unde nu puteam angaja o femeie nicidecum. El nu era în subordinea mea. Eu eram conducător, dar fiul meu se supunea contabilului-șef. Eu am angajat fiul ca să nu plece peste hotare, dar el nu era în subordonarea mea. Cine trebuia să semneze ordinul de angajare? Care-i conflictul de interese dacă eu sunt mamă și director și am oprit copilul să nu se ducă peste hotare? Doar la toate alegerile se vorbește să facem locuri de muncă, să aducem copiii de peste hotare. Eu după alegeri am să fac grevă în fața guvernului și am să întreb ce fel de legi s-au făcut și de ce pentru un copil pe care l-a oprit mama acasă să nu se ducă peste hotare acum eu trebuie să port răspundere, să mă lase fără lucru și să plec și eu peste hotare? Ce dacă am încheiat contract de muncă? Ce, eu am spălat bani, milioane prin acest contract? Persoana a muncit, a lucrat, nu era plecată undeva și doar să primească salariu. Eu nu socot că asta este un conflict de interese. Conflict de interese e când se încheie un contract și când se spală banii”, ne-a declarat Ecaterina Baltag.

„Cazier judiciar”

Pe portalul instanțelor de judecată există câteva procese de judecată între Ecaterina Baltag, pe de o parte, și primăria și consiliul orașului Căușeni, pe de alta. Ecaterina Baltag a cerut, în instanța de judecată, obligarea primăriei la plata unor sume de bani pentru că autoritatea publică locală ar fi concediat-o ilegal. Unul dintre litigiile ei cu primăria a fost inițiat în 2014. În prima instanță Ecaterina Baltag a obținut câștig de cauză, primăria Căușeni fiind obligată să-i achite peste 440 de mii de lei pentru absența forțată de la serviciu în perioada 2005-2011, plata pentru concedi, penalități și prejudiciu moral. Curtea de Apel Chișinău însă a casat integral hotărârea Judecătoriei Căușeni și i-a respins Ecaterinei Baltag pretențiile financiare. La fel au făcut și judecătorii CSJ printr-o încheiere definitivă din 16 septembrie 2015.

În ianuarie 2019 s-a consumat cel mai recent episod al conflictului dintre Ecaterina Baltag și primăria Căușeni. De această dată, conform unei hotărâri a Judecătoriei Căușeni, primăria a fost obligată să-i achite Ecaterinei Baltag suma de 340 de mii de lei „ce constituie prejudiciul cauzat prin eliberarea ilegală din serviciu”. „Nici primăria n-a atacat și nici eu n-am atacat. Dacă ataca primăria, atunci aveau să plătească și penalitățile. Am încasat banii prin executor judecătoresc. Pentru că nu au transferat banii în termen, eu acum am scris o cerere și am cerut dobândă încă 23 de mii de lei, pentru că nu au îndeplinit la timp titlul executoriu, în trei luni de zile”, ne-a spus Baltag despre cel mai recent dosar împotriva primăriei Căușeni, instituție pe care vrea să o conducă după alegerile din 20 octombrie.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Căușeni

Candidat: Anatolie Donțu, Blocul ACUM

Anatolie Donțu este un om de afaceri și consilier orășenesc la Căușeni, care acum candidează la funcția de primar al orașului Căușeni din partea Blocului ACUM. Donțu a mai candidat la această funcție și in anii 2011 și 2015. Atunci el făcea parte din PLDM.

11 octombrie 2019
1707
Căușeni

Candidat: Ion Ciontoloi, PLDM

Ion Ciontoloi are 61 de ani și este președinte al Organizației Teritoriale Căușeni a PLDM. El candidează din partea acestei formațiuni la funcția de primar al orașului Căușeni. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova şi o perioadă a fost director al cooperativei de consum „Tighina” din Căuşeni.

11 octombrie 2019
1547
Căușeni

Candidat: Grigore Repeșciuc, PDM

Grigore Repeșciuc este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a devenit deputat pe lista PDM, pe circumscripția 35 Căușeni. Acum a degrevat și candidează din nou la Primărie, pentru un nou mandat de primar.

10 octombrie 2019
1730