Candidat: Grigore Repeșciuc, PDM

Căușeni 10 octombrie 2019 1703

Grigore Repeșciuc este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a devenit deputat pe lista PDM, pe circumscripția 35 Căușeni. Acum a degrevat și candidează din nou la Primărie, pentru un nou mandat de primar.



Până în anul 2011 Grigore Repeșciuc a fost inspector al poliției rutiere, șef al secţiei de examinare şi evidenţă a transportului Căuşeni, comisar de poliție al raionului.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În anii 2017 și 2018, când Repeșciuc era primar, Primăria Căușeni a încheiat contracte cu firma socrului primarului, „Dragoș Camenșcic SRL”, în valorare totală de aproximativ 700 mii lei, pentru asigurarea funcționării iluminatului stradal și a veceurilor publice din oraș. La începutul anului 2018 un alt contract Primăria a acordat firmei soției primarului, ”Galaxia-Parc”, în valoare de 130 de mii de lei, pentru „servicii și activități de agrement pentru copii”. Pe aceste cazuri, la solicitarea portalului Moldova Curată și a Procuraturii Anticorupție (PA), în decembrie 2018 ANI a pornit un control în privința lui Grigore Repeșciuc. PA a cerut examinarea faptelor sub aspectul art. 312/2 Cod Contravențional, conflictul de interese. În luna august 2019, ANI a anunțat că a constatatat că Repeșciuc a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Grigore Repeșciuc a declarat pentru Moldova Curată că se consideră nevinovat și că va ataca actul ANI.

În luna iulie 2018 Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la Primărie, în funcția de șofer, lucru ce contravine legii. Solicitat de Moldova Curată, actualul candidat a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este ”responsabil financiar”. In legătură cu acest caz, ANI a anunțat că a pornit al doilea dosar de control, care se află acum in desfășurare. 

În declarațiile de venit depuse anual la CNI/ANI Grigore Repeșciuc a indicat că deține împreună cu soția o casă de 200 m.p. și aproape 40% dintr-un garaj, două apartamente de 47, respectiv, 52 m.p., precum și un hectar de teren agricol procurat în 2014. Tot în 2014 candidatul a cumpărat un autoturism Mercedes ML 320 din 2005, iar anul trecut a intrat în posesia unei Toyota Corolla din 2014. Cei doi soți dețin, potrivit declarațiilor de venit și interese, trei firme, și anume Mihasi Test Auto, Galaxia-Parc și Mihasig, ce au ca profil de transport, testări auto, asigurări și parcuri de distracție. Prima firmă le-a adus venit sub formă de dividende în ultimii doi ani de 630 mii lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

După ce a ajuns deputat, în primăvara anului 2019, Repeșciuc a luat în arendă biroul din sediul Primăriei Căușeni, în care până atunci își exercitase atribuțiile de primar. Scopul – de a folosi acest birou pentru a primi în audiență oamenii, în calitatea sa de deputat. Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat a declarat decizia Consiliului local prin care biroul a fost dat în arendă drept ilegală.

Cazier judiciar

O Hotărâre a Curții Supreme de Justiție din 2013 arată că Grigore Repeșciuc a fost amendat contravențional de către Judecătoria Căușeni pentru neexecutarea unei hotărâri de judecată. El a contestat însă decizia. Ulterior, acest litigiu nu mai apare în bazele de date ale instanțelor de judecată. 

Dintr-o altă hotărâre a CSJ, emisă în anul 2014, aflăm că Grigore Repeșciuc a fost învinuit într-un dosar penal, legat de ”schimbarea destinaţiei resurselor financiare alocate pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe”. Nici acest dosar nu mai apare în baza de date a instanțelor de judecată.

La 5 februarie 2019 Centrul Național Anticorupție a informat portalul Moldova Curată că primarul oraşului Căuşeni nu are în prezent calitate procesuală de bănuit sau învinuit în vreo cauză penală, aflată în gestiunea CNA. ”Totodată, vă informăm că, în anul 2012, Inspectoratul de poliţie Căuşeni a pornit o cauză penală pe numele factorilor de decizie ai Primăriei Căuşeni în temeiul art. 332. În anul 2014, prin ordonanţa procurorului, cauza a fost clasată. Tot în anul 2012, Procuratura Generală a pornit o cauză penală în temeiul art. 328 pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei Căuşeni – dosar care, în anul 2013,  a fost expediat, după competenţă, Inspectoratului de poliţie Căuşeni”, se spune în nota primită de portalul Moldova Curată de la Centrul Național Anticorupție.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Căușeni

Candidat: Anatolie Donțu, Blocul ACUM

Anatolie Donțu este un om de afaceri și consilier orășenesc la Căușeni, care acum candidează la funcția de primar al orașului Căușeni din partea Blocului ACUM. Donțu a mai candidat la această funcție și in anii 2011 și 2015. Atunci el făcea parte din PLDM.

11 octombrie 2019
1689
Căușeni

CANDIDAT: ECATERINA BALTAG, PSRM

Ecaterina Baltag este candidată la funcția de primar al orașului Căușeni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Aceasta afirmă că este contabil-economist de profesie și că a absolvit și Facultatea Asistență Socială.

18 octombrie 2019
1502
Căușeni

Candidat: Ion Ciontoloi, PLDM

Ion Ciontoloi are 61 de ani și este președinte al Organizației Teritoriale Căușeni a PLDM. El candidează din partea acestei formațiuni la funcția de primar al orașului Căușeni. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova şi o perioadă a fost director al cooperativei de consum „Tighina” din Căuşeni.

11 octombrie 2019
1520