Candidat: Ion Ciontoloi, PLDM
Ion Ciontoloi are 61 de ani și este președinte al Organizației Teritoriale Căușeni a PLDM. El candidează din partea acestei formațiuni la funcția de primar al orașului Căușeni. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova şi o perioadă a fost director al cooperativei de consum „Tighina” din Căuşeni.
A făcut parte din blocul „Moldova Noastră”, condus de Serafim Urechean, fomațiune pe ale cărei liste a fost deputat in anii 2005-2007. În 2007 a renunţat la mandat, acceptând funcţia de preşedinte de raion. După destrămarea Alianţei „Moldova Noastră”, în 2010 a aderat la Partidul Liberal Democrat.
Integitatea in gestionarea averii și intereselor personale
Ion Ciontoloi a deținut funcția de președinte de raion timp de 10 ani. El a fost reales de două ori, in 2011 și in 2015. A fost demis de consilieri in anul 2017. El și secretara Consiliului Raional, demisă prin aceeași hotărâre, au contestat ulterior decizia, declarând că au fost demiși ilegal. La Curtea de Apel Chișinău au obținut câștig de cauză, nu insă și la Curtea Supremă.
In anul 2014, pe când era președinte de raion, fosta Comisie Națională de Integitate (CNI) a pornit un control al averilor lui Ion Ciontoloi. Comisia a constatat că titularul nu declarase un teren, un cont bancar in euro, pe care, ce-i drept, rulajul era zero, și cotele-părți deținute de familia sa in două societăți comerciale. CNI a oprit controlul și a trimis dosarul la procuratură, cu solicitarea să fie pornit un dosar penal pentru fals in acte. Procurorii insă au respins solicitarea, constatând ”lipsa elementelor constitutive ale unei infracţiuni”. „Contul bancar pe care nu l-am declarat a fost deschis de soţia mea. Cu câţiva ani în urmă una dintre condiţiile obţinerii vizei pentru România era de a avea un cont în care să deţii minimum 500 de euro. Soția a depus banii în cont, apoi i-a luat. Contul n-a fost închis, dar n-a avut nici sold, nici rulaj, de aceea nici nu l-am indicat. Terenul de 11 ari a rămas moştenire de la părinţi. Nu locuiesc în sat, pământul este prelucrat de fratele meu, am şi uitat de el”, a explicat atunci Ion Ciontoloi pentru Moldova Curată. Cât despre firme, a spus că una intr-adevăr a uitat să o declare, iar a doua – nu ar funcționa, de asta nici nu s-a gândit să o treacă in declarație.
In prezent, membrii familiei sale figurează in baza de date a Camerei Inregistrării de Stat ca fondatori ai firmelor ”Blițpint”, ”Maxistal” și ”Botna-Serv”.
Integritatea in gestionarea funcției publice și/sau de partid
La 23 octombrie 2013, „Maxistal” SRL a obţinut un contract de achiziţii pentru procurarea mobilierului pentru serviciul de asistenţă psihopedagogică din cadrul Direcţiei Generale Învăţământ Tineret şi Sport Căuşeni în valoare de 59 900 de lei, pe vremea când Ion Ciontoloi era președinte de raion. De atunci firma nu mai apare in baza de date a Agenției Achiziții Publice ca prestator de servicii pentru instituțiile de stat.
La alegerile locale din vara anului 2015 Ion Ciontoloi a sponsorizat partidul cu suma de 45 de mii de lei.
Cazier judiciar
In baza de date a Curții Supreme de Justiție se găsește o hotărâre definitivă, emisă in anul 2014, prin care instanțele au obligat Întreprinderea de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat Registru” să-i plătească lui Ion Ciontoloi 20 de mii de lei prejudiciu moral și 10 mii de lei cheltuieli de judecată pentru că in vara anului 2010 i-a refuzat neintemeiat perfectarea pașaportului. Ion Ciontoloi s-a plâns atunci instanței că la 23 iunie 2010 a depus actele la secţia de evidenţă şi documentare a populaţiei pentru perfectarea paşaportului și a plătit și o taxă pentru urgentare. Peste câteva zile a fost informat că i-a fost refuzată pefectarea documentului din motiv că el ar fi atras la răspundere penală. Ion Ciontoloi a afirmat in fața instanței că nu cunoaşte vre-o hotărîre judecătorească, ordonanţă a organelor de urmărire penală prin care să-i fi fost interzisă ieşirea din țară. El a cerut atunci incasarea de la ”Registru” a unui prejudiciu moral de 100 de mii de lei, intrucat și-ar fi programat concediul in România și astfel a fost nevoit să renunțe. Instanța a redus pretențiile financiare la 20 și, respectiv, 10 mii de lei.
Intr-o stenogramă a ședinței Parlamentului din anul 2005, când majoritatea parlamentară o formau comuniștii, care s-au aflat la putere in perioada 2001 – 2009, se arată că procurorul general de atunci, Valeriu Balaban, a venit in ședința plenară a Legislativului și a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Ion Ciontoloi, pentru a-l putea pune sub acuzare in câteva cauze penale. Procurorul a spus atunci că pe numele lui Ciontoloi erau deschise la acel moment 5 dosare penale, unele – in baza unui act de revizie intocmit de Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției, actualul CNA. Tot atunci s-a cerut ridicarea imunității și a președintelui AMN, Serafim Urechean, dar și a altui deputat din același partid – Vasile Colța. Atunci Alianța ”Moldova Noastră” a acuzat guvernarea că deschide dosare penale cu scop politic, pentru a pune presiune pe opoziție. Nu este clar care au fost acuzațiile aduse și ce perioadă de activitate a lui Ion Ciontoloi vizau ele. De atunci, Procuratura nu a informat niciodată despre eventuale dosare deschise pe numele lui Ion Ciontoloi. In bazele de date deschise ale instanțelor de judecată nu figurează nici o sentință in vreun dosar penal pe numele lui Ion Ciontoloi. In anul 2010, Ion Pleșca, actualul președinte al Curții de Apel Chișinău, pe atunci – deputat și fost coleg de partid cu Ciontoloi, declara pentru Ziarul de Gardă că niciunul din cei trei deputați nu a fost sancționat judiciar urmare a deschiderii acelor dosare penale.
In anul 2015, la sesizarea deputatului Grigore Petrenco, Curtea Constituțională a emis o hotărâre de interpretare a unor articole din legislația moldovenească,in care a constatat, intre altele, că ”datele referitoare la cererile de ridicare a imunităţii (a.2001-2011), depuse de Procuratura Generală la Parlament, ilustrează existenţa unei constante în practica organelor de drept de a cere ridicarea imunităţii parlamentare exclusiv în privinţa deputaţilor care reprezentau opoziţia parlamentară”. In lista numelor deputaților in privița cărora s-a cerut ridicarea imunității in timp ce se afla in opoziție era și numele lui Ion Ciontoloi.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidat: Grigore Repeșciuc, PDM
Grigore Repeșciuc este primar al orașului Căușeni din anul 2011, exercitând această funcție pe durata a două mandate. A candidat inițial independent, dar s-a înscris în iunie 2014 în Partidul Democrat, respectiv, la al doilea mandat, în 2015, a reprezentat PDM. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a devenit deputat pe lista PDM, pe circumscripția 35 Căușeni. Acum a degrevat și candidează din nou la Primărie, pentru un nou mandat de primar.
Candidat: Anatolie Donțu, Blocul ACUM
Anatolie Donțu este un om de afaceri și consilier orășenesc la Căușeni, care acum candidează la funcția de primar al orașului Căușeni din partea Blocului ACUM. Donțu a mai candidat la această funcție și in anii 2011 și 2015. Atunci el făcea parte din PLDM.
Aici așteptăm comentariul tău!