CANDIDAT: GHENADI MITRIUC, PSRM

Ungheni 14 octombrie 2019 1136
Ghenadi Mitriuc

Ghenadi Mitriuc, 51 de ani, candidează pentru funcția de primar al orașului Ungheni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). La alegerile parlamentare din acest an a candidat tot pe lista acestei formațiuni.Este jurist de profesie și a venit în politică din mediul de afaceri. La începutul anilor 2000 a condus clubul de fotbal Spartac Ungheni. Câțiva ani mai târziu, a fost viceprimar al orașului Ungheni. După alegerile locale din anul 2011, a fost ales consilier orăşenesc din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova, însă un an mai târziu a părăsit PLDM, aderând la PSRM, formaţiune condusă atunci de Igor Dodon. Deține și cețățenia statului roman, deși de câteva ori a blamat statul vecin.

Ghenadi Mitriuc a susținut și financiar PSRM. În anul 2016, la alegerile prezidențiale, a cotizat cu 33.550 de lei la data de 13.10.2016, pentru ca, la nici două săptâmâni, pe 25.10.2016, să cotizeze cu încă 39.800 de lei. Mitriuc a mai donat 52.000 de lei în conturile socialiștilor pentru referendumul de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și cu 26.600 de lei pentru alegerile locale pentru Primăria Chișinăului pentru candidatul PSRM, Ion Ceban.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declaraţiei de avere și interese personale depusă la CEC, pe parcursul anilor 2017 și 2018, Ghenadi Mitriuc a obţinut un venit total de peste 438 de mii de lei din funcția de deputat. Din vânzarea mijloacelor de transport, a obținut suma de 20 de mii de lei. A beneficiat și de pensia de 1200 de lei ca veteran al războiului de pe Nistru.

Mitriuc declară că este proprietarul a 8 terenuri. Deține o casă de locuit de 133 metri pătrați, un apartament, un spațiu comercial sau de producție, un garaj, dar și un alt bun al cărui statut nu este indicat.

Candidatul deține 7 vehicole: patru automobile Mercedes, un Peugeot şi o remorcă-rulotă, dar și o mașină de marca Toyota, ultima achiziționată în anul 2017 cu suma de doar 35 de mii de lei.

Ghendi Mitriuc are datorii de peste 5 milioane de lei la două bănci din Moldova. Acesta este acționar la trei societăți: RINCOR-PRIM SRL, Total-Info, Î.I. Ghenadii Mitriuc. Societatea Rincor-Prim este specializată în transport rutier și are un capital de circa 1.000.000 de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În anul 2014 G. Mitriuc a devenit deputat pe listele PSRM. El a fost vicepreşedintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Și la alegerile din 24 februarie curent a fost candidat, în circumscripția Ungheni, însă a fost devansat de democrata Ludmila Guzun.

Candidatul PSRM   este și cetățean al României. El a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României. Astfel, în anul 2017, după ce președintele Igor Dodon a refuzat să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale

„Cazier judiciar”

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale a candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Construcţie cu scandal la Cetireni, Ungheni: vor avea u...

21 ianuarie 2020
4575
Ungheni

CANDIDAT: EDUARD BALAN, PLDM

Eduard Balan (39 de ani) este candidat la funcția de primar al municipiului Ungheni din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Timp de șapte ani el a fost viceprimar al orașului, iar în vara anului curent a fost numit vicepreședinte al raionului Ungheni.

14 octombrie 2019
1834
Ungheni

CANDIDAT: ALEXANDRU AMBROS, INDEPENDENT

Alexandru Ambros candidează pentru al patrulea mandat la primăria orașului Ungheni. În cele trei mandate anterioare, a candidat pe listele Partidului Liberal Democrat (PLDM). În luna septembrie 2016, a părăsit echipa liberal-democraților și s-a alăturat Partidului Democrat din Moldova (PDM).

17 octombrie 2019
1364