Construcţie cu scandal la Cetireni, Ungheni: vor avea un havuz costisitor, dar nu drumuri și nici o gunoişte autorizată

Ungheni 21 ianuarie 2020 4649



Satul Cetireni din raionul Ungheni s-a ales de curând cu un havuz costisitor, construit pe bani publici în centrul localității, care însă, dă semne de degradare. Havuzul este parte a unui proiect de infrastructură în valoare de peste 1, 4 milioane de lei. Unii localnici și consilieri locali pun la îndoileaă necesitatea acestei investiții, în condițiile în care satul, amplasat între două dealuri, nu are drumuri normale și nici gunoiște autorizată. Ei afirmă că atunci când încep ploile drumurile se înfundă și apare riscul inundării unor gospodării, iar uneori ambulanța nu are acces la porțile bolnavilor.

Oamenii din sat susțin că lucrările la construcția și amenajarea parcului au început cu puțin timp înainte de campania pentru alegerile locale din toamna anului 2019. Proiectul parcului prevede construcția a două alei, a unei scene, a unor parapete anti-erozie, a unui havuz, instalarea băncilor și plantarea pomilor pe o suprafață de 80 de ari.

O parte de lucrări au fost executate până la alegeri, astfel încât aici a fost posibilă o întâlnire electorală cu reprezentanții Partidului Democrat, din care face parte primarul localității. La nici cinci luni de la construcție, scena, parapetele și havuzul au început să se risipească. Oamenii spun că nu e primul proiect care riscă să fie compromis. Anterior a fost construit un dig peste râpa care trece prin centrul satului.

”Înainte de construcția digului, pe fundul și malurile acestei văi erau pomi și arbuști care opreau puhoaiele, când ploua tare. După ce au construit acest așa numit ”dig de consolidare a ravenei”, asigurat cu trei căi de scurgere, cu o lățime de doar câțiva centimetri, când au venit ploile din primăvara anului trecut, acest baraj a fost rupt.  La o distanță de aproape 300 de metri mai la vale exista un pod peste râpă în care s-a investit circa un milion de lei. A fost luat și acela de ape. Ne e teamă că și proiectul cu parcul ar putea fi făcut de mântuială și ar putea avea aceeași soartă. Vrem proiecte transparente, consultate cu cetățenii și duse la bun sfârșit”, ne-a declarat Eugeniu Popovici, unul din consilierii locali.

Un alt consilier local, Vasile Cristea, spune că inițial, când s-a vorbit despre amenajarea unui parc, care să aibă alei și bănci, consilierilor li s-a părut o idee bună. La început urmau să fie plantați copacii, iar în luna mai lucrările de construcție și amenajare a parcului ar fi trebuit finalizate. ”În timp ce lucrările trebuiau să fie încheiate peste câteva luni, acum observăm că ele trebuie să înceapă de la capăt. Cade tencuiala. Construcția a fost făcută foarte necalitativ”, observă consilierul.

Președintele organizației teritoriale Ungheni a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Gheorghe Petic, a plasat pe Facebook imagini video de la fața locului, sugerând că lucrările respective ar fi fost făcute necalitativ din cauză că asupra antreprenorului s-ar fi făcut presiuni să le încheie urgent, ca PDM ”să reușească să se laude în campania electorală că au făcut ceva”.

Solicitată de Moldova Curată, Elvira Goncearuc, consilieră din Cetireni, a declarat că aleșii locali nu sunt împotrivă ca în sat să existe un parc împodobit cu un havuz, dar că oamenii au probleme mult mai grave pe moment, care ar fi trebuit rezolvate prioritar. Ea afirmă că satul nu are o gunoiște autorizată, drumurile, care nu au căi de scurgere a apei de ploaie, se înfundă des și devin impracticabile, încât nici ambulanța uneori nu poate ajunge: ”Vrem mai multă transparență din partea conducerii Primăriei. Eu sunt la primul mandat de consilier, vreau ca lucrurile să se schimbe, ca toate proiectele importante să fie consultate cu oamenii și ca primarul în activitatea sa să reiasă din necesitățile stringente ale oamenilor”.

Primarul Ana Dicusar: ”Proiectul nu este finalizat. Le vom cere explicații”

Primarul de Cetireni, Ana Dicusar (PDM), care recent a obţinut cel de-al cincilea mandat, a declarat pentru Moldova Curată că proiectul de construcție și amenajare a parcului public nu este finalizat. „Obiectul urmează să fie dat în exploatare în lunile mai-iunie, curent. Între timp toată lumea a observat că lucrările sunt executate prost. Vom cere să fie respectate standardele de calitate înainte să recepţionăm acest obiect. Zilele acestea vom solicita o întâlnire cu responsabilul de construcţie și vom cere explicații”, a declarat primarul.

Concursul de achiziții publice la care a fost selectată firma responsabilă de lucrări s-a desfăşurat în octombrie 2018. La concurs au participat doar două companii de construcții, una din Ungheni și alta din Chișinău. Câștigătoare a fost declarată ”Medalmir” SRL, înregistrată în 2014 și condusă de Veaceslav Volcu. Firma a ofertat un preț mai mic pentru lucrări, circa 1, 4 milioane lei.

Antreprenorul: ”A fost greșeala noastră. Am realizat lucrări de tencuire cu beton în perioada rece a anului”

Solicitat  de Moldova Curată, administratorul Veaceslav Volcu a declarat că este la curent cu nemulțumirea consilierilor. El a negat că s-ar fi grăbit să realizeze o parte din lucrări sub presiunea reprezentanților PDM, întrucât era perioada campaniei electorale. ”Asupra mea nu s-au făcut nici un fel de presiuni, este o declarație politică. Perioada de executare a lucrărilor se încheie în luna mai. Până acum ni s-a oferit o finanțare de doar 50 % din costul total al proiectului. Am luat act de nemulțumirea consilierilor și vom înlătura toate problemele. Noi am realizat lucrări de tencuire cu beton în perioada rece a anului. A fost greșeala noastră, trebuia să amânăm executarea acestor lucrări până la primăvară”, a declarat administratorul companiei.

Consilierii din sat sunt sceptici însă în ce privește declarația lui Volcu, or, în această iarnă nu au fost zăpezi și nici temperaturi foarte scăzute. Ei sunt de părere că dacă ar fi fost respectate proporțiile necesare de ciment, tencuiala nu s-ar fi măcinat. Aceștia au mai declarat că dacă compania responsabilă de construcţii se va eschiva de la obligațiile sale, vor depune o plângere la procuratură.

Proiectul de construcție și amenajare a parcului public este realizat cu suportul Fondului de Investiţii Sociale în Moldova. Administrația locală a contribuit cu circa 200 de mii de lei.

Svetlana Corobceanu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Ungheni

CANDIDAT: EDUARD BALAN, PLDM

Eduard Balan (39 de ani) este candidat la funcția de primar al municipiului Ungheni din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Timp de șapte ani el a fost viceprimar al orașului, iar în vara anului curent a fost numit vicepreședinte al raionului Ungheni.

14 octombrie 2019
1906
Ungheni

CANDIDAT: ALEXANDRU AMBROS, INDEPENDENT

Alexandru Ambros candidează pentru al patrulea mandat la primăria orașului Ungheni. În cele trei mandate anterioare, a candidat pe listele Partidului Liberal Democrat (PLDM). În luna septembrie 2016, a părăsit echipa liberal-democraților și s-a alăturat Partidului Democrat din Moldova (PDM).

17 octombrie 2019
1441
Ungheni

CANDIDAT: GHENADI MITRIUC, PSRM

Ghenadi Mitriuc, 51 de ani, candidează pentru funcția de primar al orașului Ungheni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). La alegerile parlamentare din acest an a candidat tot pe lista acestei formațiuni.

14 octombrie 2019
1180