CANDIDAT: ALEXANDRU AMBROS, INDEPENDENT

Ungheni 17 octombrie 2019 1487
Alexandru Ambros

Alexandru Ambros candidează pentru al patrulea mandat la primăria orașului Ungheni. În cele trei mandate anterioare, a candidat pe listele Partidului Liberal Democrat (PLDM). În luna septembrie 2016, a părăsit echipa liberal-democraților și s-a alăturat Partidului Democrat din Moldova (PDM).”Declar că mă retrag din PLDM. Motivul, trebuie să îl anunţ, este doar unul - dezacordul cu situaţia din partid cu referinţă la neparticiparea PLDM la guvernare. Mai departe voi depune cerere de aderare la PDM, am o invitaţie făcută din partea organizaţiei teritoriale a PDM”, a declarat Ambros la o ședință a consiliului local.

Înainte de alegerile locale din acest an, Alexandru Ambros a declarat că a părăsit PDM și va candida independent. ”Colegii prezenți la ședința biroului politic al PDM au acceptat unanim cererea mea, nu pentru că au vrut să scape de mine, ci pentru că au înțeles situația. Mai mult ca atât, mi-au solicitat să candidez în calitate de independent la funcția de primar”, a menționat acesta într-un interviu pentru ziarul ”Expresul” din Ungheni.

Integritatea în gestionarea funcției publice

Alexandru Ambros a venit din sectorul privat în cel public. El este informatician de profesie. A activat timp de opt ani profesor de informatică la Liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni. În anul 1999 a fondat firma „Aledex–Info” şi până a deveni primar, a condus această afacere. De numele acestei firme este legat și un proces de judecată pe care demnitarul l-a avut cu fosta Comisie Națională de Integritate (CNI).

Potrivit unei investigații publicate cu cinci ani în urmă de portalul Moldova Curată, firma „Aledex–Info” a câștigat, pe parcursul a trei ani, 8 concursuri publice de achiziţionare a rechizitelor de birou. ”Firma aparţine soţiei lui Alexandru Ambros, iar contractele, cu valoarea de peste 690 de mii de lei, au fost încheiate pe durata mandatului acestuia”, se spune în acel material jurnalistic.

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat acele tranzacții şi a stabilit că Alexandru Ambros a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Totodată, în timpul examinării, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. 

Fostul edil se justifica atunci că nu a făcut parte din grupul de lucru când a fost selectată firma câştigătoare, așa că a contestat actul CNI. Instanța de fond i-a dat câștig de cauză lui Ambros și a emis o decizie de anulare a actului CNI. Decizia magistraților de la Judecătoria Chișinău însă a fost anulată de Curtea de Apel Chișinău, care a emis o nouă hotărâre, stabilind că Alexandru Ambros a încălcat regimul conflictului de interese atunci când, în calitate de primar, a semnat dispoziţiile de plată cu firma pe care a fondat-o. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, iar după trei ani de procese, judecătorii au menținut actul CNI.

Alexandru Ambros nu a fost sancționat pentru admiterea conflictului de interese, fiind invocată expirarea termenului de prescripție.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2018, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Alexandru Ambros declară un venit salarial de circa 109 mii de lei și peste 166 de mii de lei salariu de la firmele „Aledex-Info” SRL și „Acces-Unteh” SRL  - acesta fiind salariul soției sale. Ambele firme sunt afacerile familiei Ambros.

Firma „Aledex-Info” are activitate în domeniul comerțului cu amănuntul al cărţilor, ziarelor şi rechizitelor de birou. Și firma „Acces-Unteh” are activități similare. Afacerea respectivă este condusă de soția sa, Svetlana Ambros.

Alexandru Ambros mai declară o casă de locuit, un spațiu comercial, dar și un autoturism de model Mercedes, vechi din anul 1979, achiziționat anul trecut.

Familia Ambros locuiește într-o casă nouă. Potrivit portalului Rise Moldova, imobilul se află într-un cartier liniștit al orașului, pe strada Humulești. ”Construcția cu două etaje, proaspăt finalizată, este una dintre cele mai impunătoare din cartier”, au notat reporterii. Alexandru Ambros a declarat pentru jurnaliști care au realizat investigația că imobilul nu-i aparține și că este casa soacrei sale.

Cazier judiciar

În afară de procesul de judecată cu CNI care a durat aproape trei ani, Alexandru Ambros nu a fost implicat în alte litigii.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Ungheni

CANDIDAT: GHENADI MITRIUC, PSRM

Ghenadi Mitriuc, 51 de ani, candidează pentru funcția de primar al orașului Ungheni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). La alegerile parlamentare din acest an a candidat tot pe lista acestei formațiuni.

14 octombrie 2019
1215
Ungheni

CANDIDAT: EDUARD BALAN, PLDM

Eduard Balan (39 de ani) este candidat la funcția de primar al municipiului Ungheni din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Timp de șapte ani el a fost viceprimar al orașului, iar în vara anului curent a fost numit vicepreședinte al raionului Ungheni.

14 octombrie 2019
1954
2020

Construcţie cu scandal la Cetireni, Ungheni: vor avea u...

21 ianuarie 2020
4707