CANDIDAT: GHEORGHE CARACUIAN, INDEPENDENT

Ialoveni 13 octombrie 2019 1453

Gheorghe Caracuian, 71 de ani, fost primar în două rânduri al orașului Ialoveni, s-a înregistrat în calitate de candidat independent la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Gheorghe Caracuian este tehnician-mecanic de profesie.A fost ales pentru prima dată primar al Ialoveniului în 2007, iar în 2011 a fost reales, din primul tur, după ce a candidat independent. La alegerile locale din 2015, Caracuian a fost candidatul Partidului Democrat din Moldova la funcția de primar, însă a fost învins în turul doi, la o diferență de 17 voturi, de Sergiu Armașu. Democratul a cerut atunci renumărarea voturilor, însă Curtea de Apel Chișinău i-a respins solicitarea. Caracuian și Armașu se vor confrunta din nou la scrutinul din 20 octombrie, curent, ambii în calitate de candidați independenți.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația cu privire la venituri și proprietăți depusă la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Ialoveni pe 16 septembrie 2019, în ultimii doi ani, Gheorghe Caracuian a avut venituri doar din pensie. Acesta a primit, pe parcursul anilor 2017 și 2018, o pensie de 128 mii lei, iar soția sa, Zinaida, a avut o pensie de 30 de mii de lei. Aceasta a mai încasat, în ultimii doi ani, și un salariu de 65,4 mii lei.

La capitolul bunuri imobile, Gheorghe Caracuian declară patru terenuri extravilane și unul intravilan, situat chiar pe artera principală a orașului Ialoveni. Pe acest teren este construită o casă de 134 m.p. și câteva construcții accesorii. Candidatul independent declară că este proprietarul unui automobil Niva produs în 2005 și a unei remorci.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și cazierul judiciar

În februarie 2014, portalul Moldova Curată a descoperit că Gheorghe Caracuian, ocupând funcția de primar al oraşului Ialoveni, a semnat mai multe contracte de achiziţii publice cu firma „Ialpanis” SRL, administrată pe atunci de ginerele său. Firma aproviziona cu produse alimentare grădinițele din localitate. Ca urmare a materialului publicat de Moldova Curată, Comisia Națională de Integritate - CNI (predecesoarea actualei Autorități Naționale de Integritate) s-a autosesizat și, printr-un act de constatare din 22 mai 2014, a stabilit că Gheorghe Caracuian a admis o situaţie de conflict de interese, deoarece ginerele său ar fi obţinut avantaje materiale prin semnarea contractului de achiziţionare a pâinii.

Fostul edil al orașului Ialoveni a contestat actul CNI, solicitând instanţei să-l anuleze. Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău i-a respins însă cererea. La fel a făcut și Curtea de Apel Chișinău, în septembrie 2015, astfel încât actul CNI prin care a fost stabilită admiterea conflictului de interese de către Gheorghe Caracuian a rămas în vigoare.

Cu toate acestea, Gheorghe Caracuian nu a primit nicio pedeapsă. Procesul contravențional pornit de Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza actului de constatare al CNI a fost încetat din motivul expirării termenului de prescripție pentru atragerea la răspundere contravenţională. Procuratura Anticorupție a contestat în instanță decizia CNA de încetare a procesului contravențional însă atât prima instanță, cât și Curtea de Apel Chișinău au respins ca neîntemeiate demersurile Procuraturii Anticorupție.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Ialoveni

CANDIDAT: VEACESLAV CERNAT, PDM

Veaceslav Cernat, 45 de ani, este candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de primar al orașului Ialoveni. Între 2007 și 2015 acesta a fost viceprimar de Ialoveni, perioadă în care orașul era condus de Gheorghe Caracuian, cel care-i va fi contracandidat la alegerile locale generale din 20 octombrie.

17 octombrie 2019
1581
Ialoveni

CANDIDAT: SERGIU ARMAȘU, INDEPENDENT

Sergiu Armașu, actualul primar al orașului Ialoveni, are 55 de ani și, la alegerile locale generale din 20 octombrie, va încerca să obțină un nou mandat de primar din postura de candidat independent. Conform CV-ului publicat pe site-ul primăriei Ialoveni, Sergiu Armașu are studii în pedagogie, administrare publică și drept. Începând cu anul 1985 a activat în cadrul Ministerului de Interne, deținând inclusiv funcții de conducere precum cea de șef al Direcției Poliției Rutiere sau șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ialoveni.

08 octombrie 2019
1677
Ialoveni

CANDIDAT: VICTORIA MARIAN-BOGOS, BLOCUL ACUM

Victoria Marian-Bogos (32 de ani) este candidata Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” la funcția de primar al orașului Ialoveni. În prezent este președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a Platformei „Demnitate şi Adevăr”, iar anterior a fost secretar al organizației.

15 octombrie 2019
1749