CANDIDAT: SERGIU ARMAȘU, INDEPENDENT

Ialoveni 8 octombrie 2019 1511

Sergiu Armașu, actualul primar al orașului Ialoveni, are 55 de ani și, la alegerile locale generale din 20 octombrie, va încerca să obțină un nou mandat de primar din postura de candidat independent. Conform CV-ului publicat pe site-ul primăriei Ialoveni, Sergiu Armașu are studii în pedagogie, administrare publică și drept. Începând cu anul 1985 a activat în cadrul Ministerului de Interne, deținând inclusiv funcții de conducere precum cea de șef al Direcției Poliției Rutiere sau șef-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ialoveni.Este deținătorul gradului de colonel de poliție. În 2015 a fost ales primar al orașului Ialoveni după ce a candidat independent și l-a învins, în turul doi, cu numai 17 voturi în plus, pe reprezentantul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Gheorghe Caracuian.

Deși în 2015 a fost ales primar după ce a candidat independent, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Sergiu Armașu a susținut-o deschis pe Monica Babuc, candidata PDM pe circumscripția uninominală nr. 22, din care făcea parte și orașul Ialoveni. Armașu a apărut pe bannere electorale alături de Monica Babuc și a participat, alături de aceasta, dar și de alți reprezentanți ai PDM, la deschiderea rutei de troleibuz Nr. 36 „Ialoveni - Chișinău”, inaugurată în ajunul alegerilor (foto 1, 2, 3, 4). Ulterior, Armașu declara că Monica Babuc a fost „persoana care a susținut” deschiderea rutei de troleibuz, deși, în acel moment, ea nu deținea nicio funcție cu atribuții în acest domeniu, fiind ministră a Educației, Culturii și Cercetării, degrevată din funcție. „Eu vreau să vă spun că noi am bătut la ușă la toți și nimeni nu ne-a deschis ușa. Pentru ceea ce s-a făcut eu vreau să mulțumesc și echipei și la toți acei care au contribuit. Și încă o dată am să repet și n-o să-mi fie frică, filmați asta și arătați, vă rog, într-adevăr doamna Babuc a fost persoana care a susținut”, declara primarul orașului Ialoveni pe 26 februarie 2019, în timpul prezentării raportului de activitate pentru anul 2018.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Conform informațiilor din declarația de avere și interese personale, pe parcursul anului 2018, Sergiu Armașu a ridicat un salariu de 166,8 mii lei pentru activitatea de primar al orașului Ialoveni și alte 10,9 mii lei drept onorariu pentru activitatea didactică de la Universitatea Tehnică a Moldovei. De asemenea, Armașu a încasat și o pensie de fost polițist în mărime de 91,1 mii lei. Soția sa, Victoria Cujba, angajată a Cancelariei de Stat, a avut, în 2018, un salariu de 245,7 mii lei, iar din calitatea de membră a Consiliului de Administrație al ÎS „Complexul Casa Presei”, a încasat alte 25,5 mii lei.

Familia Armașu declară că deține în proprietate un apartament de 52 m.p. și că are în posesie o casă de 142,9 m.p., care, conform actelor cadastrale, a aparținut în trecut lui Sergiu Armașu, iar apoi, în 2008, a fost donată fiului său. Și o altă casă situată în Ialoveni, de 126 m.p., i-a aparținut lui Sergiu Armașu, până în 2005, atunci când i-a donat-o fiicei sale, în prezent angajată a Institutului Național al Justiției.

La capitolul bunuri mobile, familia lui Sergiu Armașu declară un automobil Hunday Tucson, produs și cumpărat în 2012, cu 294,4 mii lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

În august 2015, după ce i-a fost validat mandatul de primar al orașului Ialoveni, Sergiu Armașu a depus cerere de chemare în judecată împotriva Inspectoratului General al Poliției (IGP), instituție în cadrul căreia activase până a fi ales primar. Armașu afirma că IGP urma să dispună suspendarea sa din fucția de șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ialoveni pe perioada exercitării mandatului de primar, dar nu să dispună ı̂ncetarea raporturilor de muncă, așa cum făcuse IGP. Instanța de fond însă a dat dreptate IGP și a respins integral cererea de chemare în judecată depusă de Sergiu Armașu ca fiind neîntemeiată. Decizii similare au luat și judecătorii Curții de Apel Chișinău, dar și cei ai Curții Supreme de Justiție, care au pronunțat o încheiere irevocabilă în acest caz pe 6 septembrie 2017.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Ialoveni

CANDIDAT: VEACESLAV CERNAT, PDM

Veaceslav Cernat, 45 de ani, este candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) la funcția de primar al orașului Ialoveni. Între 2007 și 2015 acesta a fost viceprimar de Ialoveni, perioadă în care orașul era condus de Gheorghe Caracuian, cel care-i va fi contracandidat la alegerile locale generale din 20 octombrie.

17 octombrie 2019
1423
Ialoveni

CANDIDAT: VICTORIA MARIAN-BOGOS, BLOCUL ACUM

Victoria Marian-Bogos (32 de ani) este candidata Blocului Electoral „ACUM Platforma DA și PAS” la funcția de primar al orașului Ialoveni. În prezent este președintă a Organizației Teritoriale Ialoveni a Platformei „Demnitate şi Adevăr”, iar anterior a fost secretar al organizației.

15 octombrie 2019
1591
Ialoveni

CANDIDAT: GHEORGHE CARACUIAN, INDEPENDENT

Gheorghe Caracuian, 71 de ani, fost primar în două rânduri al orașului Ialoveni, s-a înregistrat în calitate de candidat independent la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Gheorghe Caracuian este tehnician-mecanic de profesie.

13 octombrie 2019
1316